Imam Baildi: Συνθετική ικανότητα

Θα συνεχίσουν να εμφανίζονται από αυτό το μήνα στη Θεσσαλονίκη δίπλα στη Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, όπως συνέβη όλη την περσινή σαιζόν στην Αθήνα. Είναι αυτοί που “πειράζουν” ένα μέρος του μεγάλου ρεπερτορίου των δύο. Έχουν κι άλλα σχέδια και ένα άλμπουμ σχεδόν έτοιμο.

Θα συνεχίσουν να εμφανίζονται από αυτό το μήνα στη Θεσσαλονίκη δίπλα στη Δήμητρα Γαλάνη και την Ελένη Τσαλιγοπούλου, όπως συνέβη όλη την περσινή σαιζόν στην Αθήνα. Είναι αυτοί που “πειράζουν” ένα μέρος του μεγάλου ρεπερτορίου των δύο. Έχουν κι άλλα σχέδια και ένα άλμπουμ σχεδόν έτοιμο.

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο

Υπάρχει σύνδεση του ονόματος με το μουσικό σας στίγμα;

Διαλέξαμε το «Imam Baildi» γιατί αντιπροσωπεύει για μας μια μίξη διαφορετικών συστατικών και γιατί έχει σχέση με αυτό που αποκαλούμε γενικά «Ανατολή». Και τα δύο στοιχεία είναι κάτι που χαρακτηρίζει τη μουσική μας.

Η ελληνική μουσική είναι εύκολο να συνδυαστεί με ήχους από άλλα είδη;

Η ελληνική μουσική, όπως και όλες οι μουσικές, δεν είναι αυτοφυής, έχει επιρροές και δάνεια από άλλες μουσικές. Πολύ συχνά, τα είδη μουσικής που επιλέγουμε να συνδυάσουμε σε κάποιο από τα κομμάτια μας, τα βρίσκουμε ήδη στα παλιά κομμάτια. Για παράδειγμα, στο Χιώτη υπάρχουν πολλά στοιχεία latin μουσικής, γι’ αυτό και εμείς όταν κάναμε το remix του “Δε Θέλω Πια” επιλέξαμε beats και ήχους σχετικούς με αυτό το είδος, απλά πιο σύγχρονους. Η δυσκολία έγκειται συνήθως όχι στο να αποφασίσουμε με ποιο είδος να συνδυάσουμε ένα παλιό κομμάτι, αλλά στο να επιλέξουμε στην πράξη ποιο beat, ποια μελωδία, ποια ενορχήστρωση ταιριάζει ώστε να μην προσβάλλει το παλιό κομμάτι αλλά και να του δίνει μια καινούρια αίσθηση.
Βοηθούν και γνώσεις από την ιστορία της μουσικής ή μόνο τα βιώματα και τα ερεθίσματα αρκούν για να πετύχει μία διασκευή ή μίξη ήχων.
Όλα βοηθούν, χρειάζεται η επαφή με τη μουσική που γράφεται τώρα για να υπάρχει κάτι στο οποίο θέλεις να μοιάσεις ή να πλησιάσεις, και η επαφή και η γνώση των παλιών.

Το λαϊκό τραγούδι χρειάζεται «πείραγμα»;

Δε θα λέγαμε ότι «χρειάζεται». Απλά προσφέρεται.

Ποια διαφορά έχει το να διασκευάζει κανείς ένα παλιό τραγούδι από το να δημιουργεί ένα δικό του κομμάτι;

Πολύ μικρότερη απ’ ότι νομίζει όποιος δεν το έχει δοκιμάσει. Είτε έχεις γράψει ένα κομμάτι από την αρχή είτε το διασκευάζεις, τελικά περνάς από τα ίδια στάδια μέχρι να φτάσεις στο αποτέλεσμα. Διαφέρει μόνο στο ότι το περιεχόμενο του κομματιού δεν είναι αποτέλεσμα κάποια δικής σου βιωματικής εμπειρίας, όπως όταν το γράφεις εξ αρχής, αλλά η βιωματική εμπειρία κάποιου άλλου, με την οποία όμως ταυτίζεσαι εφόσον σου αρέσει το κομμάτι.

Έχετε τεράστια λίστα επιρροών στη σελίδα σας στο myspace. Υποθέτω ότι σας αρέσει να ακούτε μουσική από όλων τον κόσμο. Σας ενδιαφέρουν περισσότερο οι ομοιότητες ή οι διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά μουσικά είδη και στις κουλτούρες;

Μας ενδιαφέρουν όλες οι μουσικές με τις οποίες μπορούμε να ταυτιστούμε και να τις χρησιμοποιήσουμε στα κομμάτια μας.
Στο εξωτερικό τέτοιου είδους μουσικές συνδέσεις είναι δημοφιλείς και υπάρχουν επιτυχημένα γκρουπς. Δοκιμάζετε την τύχη σας εκτός συνόρων;
Έχουμε παίξει ως τώρα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και στην Τουρκία και πάντα η ανταπόκριση του κοινού ήταν παραπάνω από θετική. Είναι βασικός μας στόχος να το κάνουμε και στο εξής όσο περισσότερο μπορούμε.

Συνεργάζεστε με δύο ερμηνεύτριες που μπορούν να ερμηνεύσουν από παραδοσιακά τραγούδια μέχρι κομμάτια με σύγχρονο ήχο. Ποιος είναι ο ρόλος σας στο «στήσιμο» αυτής της παράστασης;

Και οι δύο ερμηνεύτριες έχουν ένα τεράστιο ρεπερτόριο το οποίο κατέχουν στην ουσία του. Ο ρόλος μας είναι να προσαρμόσουμε ένα μέρος από αυτό το ρεπερτόριο στον ήχο μας και να το παρουσιάσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο.

Τα σχέδιά σας για τη συνέχεια;

Το επόμενο CD μας θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο που μας έρχεται και από το Νοέμβριο θα εμφανιζόμαστε μια φορά την εβδομάδα στην Αθήνα.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *