Internet Addiction

Με το θέμα “Εθισμός στο Διαδίκτυο”, ξεκίνησε πρόσφατα μια έρευνα που θέτει ερωτήματα που λίγο πολύ όλους μας έχουν προβληματίσει είτε για κάποιον φίλο ή γνωστό, είτε και για εμάς τους ίδιους. Θα ξετυλίξουμε σιγά σιγά το κουβάρι για να μάθουμε που, πότε, πως και γιατί πραγματοποιείται αυτή η έρευνα. Let’s start.

Με το θέμα “Εθισμός στο Διαδίκτυο”, ξεκίνησε πρόσφατα μια έρευνα που θέτει ερωτήματα που λίγο πολύ όλους μας έχουν προβληματίσει είτε για κάποιον φίλο ή γνωστό, είτε και για εμάς τους ίδιους. Θα ξετυλίξουμε σιγά σιγά το κουβάρι για να μάθουμε που, πότε, πως και γιατί πραγματοποιείται αυτή η έρευνα. Let’s start.

Τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχουν ανακύψει ζητήματα που μέχρι πρότινος δε απασχολούσαν την κοινωνία. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν μπει συχνά στο τραπέζι των συζητήσεων πότε για την επιχειρηματική τους δύναμη, πότε για την πολιτική που μπορούν να ασκήσουν και φυσικά για το αν και κατά πόσο είναι ασφαλή και αξιόπιστα. Ένα ακόμη φαινόμενο ταχύτατης ανάπτυξης είναι και τα παιχνίδια που επιτρέπουν ατομικά ή και σε ομάδες ανθρώπων να συνδεθούν για να διεκδικήσουν ένα κοινό στόχο ή να αντιπαρατεθούν online με σκοπό την τελική επικράτηση τους ενός ή της μιας ομάδας. Όλα αυτά προϋποθέτουν τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και φυσικά του διαδικτύου. Αν προσθέσουμε και τη χρήση του για προσωπικούς λόγους (έρευνα, ψυχαγωγία, επικοινωνία κτλ), τότε το διαδίκτυο θα λέγαμε πως είναι η “προέκταση” του ανθρώπινου χεριού, ματιού, μυαλού. Η έρευνα, λοιπόν, για τον εθισμό των φοιτητών στο διαδίκτυο, ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ας μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες γύρω από αυτήν.


Ο Εθισμός στο διαδίκτυο στην Ελλάδα

Η έρευνα πραγματοποιείται από τον Τομέα Ψυχικής Υγείας και Επιστημών Συμπεριφοράς του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αφορά στην προσπάθεια εκτίμησης του βαθμού εξάρτησης που εμφανίζουν οι Έλληνες φοιτητές στο διαδίκτυο και στα διαδικτυακά παιχνίδια. Τρόπος διεξαγωγής είναι αποκλειστικά το διαδίκτυο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πλήρης ανωνυμία των συμμετεχόντων. Αν κι εσείς θέλετε να συμμετάσχετε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε το σύνδεσμο www.internetaddiction.gr και με πολύ απλές διαδικασίες θα μάθετε το βαθμό εξάρτησης σας από το διαδίκτυο.

Το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον

Η συγκεκριμένη έρευνα αξίζει να αναφερθεί πως είναι η πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής του προβλήματος στην φοιτητική κοινότητα της Ελλάδας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα διαδικτυακά παιχνίδια όπως τα MMORPG και MUD που κατά κόρον ασχολούνται οι νέοι 15-25 ετών. Παγκοσμίως αποτελεί καινούργιο ερευνητικό πεδίο και ανάλογες έρευνες έχουμε κυρίως την τελευταία δεκαετία, οι οποίες δείχνουν μία ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση του φαινομένου χωρίς ωστόσο να υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία που να μιλάνε με την ακρίβεια των αριθμών. Συγκεκριμένα στη χώρα μας έχει πραγματοποιηθεί έρευνα από τον Ψυχίατρο κ. Κωνσταντίνο Σιώμο, στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής, και αφορούσε στην εξάρτηση από το διαδίκτυο σε μαθητικό πληθυσμό. Τα ποσοστά ήταν υψηλά σε σχέση με τον πληθυσμό.

Οι ερωτήσεις

Ας περάσουμε στο κεφάλαιο ερωτήσεις. Κατ’ αρχήν η Επιστημονικά Υπεύθυνη της Έρευνας και Λέκτορας Ευμορφία Κούκια μετέφρασε το εργαλείο Internet Addiction Test της Dr Kimberley Young, το οποίο στη συνέχεια σταθμίστηκε στον Ελληνικό πληθυσμό. Η ίδια ξεκαθαρίζει «Η έρευνα προϋποθέτει να δοθούν απαντήσεις στο σύνολο των ερωτήσεων ώστε η επεξεργασία τους να οδηγήσει σε αξιόπιστα αποτελέσματα». Σε πρώτη φάση θα χρειαστεί να απαντήσετε σε γενικές ερωτήσεις πάνω στο διαδίκτυο και τα games όπως «Πόσες ώρες είστε συνδεδεμένος στο διαδίκτυο;», «Παίζετε περισσότερα διαδικτυακά παιχνίδια, τώρα που είστε φοιτητής;», «Θα δεχόσασταν να παίξει κάποιος άλλος τον χαρακτήρα σας για λίγες ώρες;», «Θα πληρώνατε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία παίχτη να παίξει το χαρακτήρα σας τις ώρες που εσείς δεν μπορείτε;». Στη δεύτερη φάση οι ερωτήσεις αλλάζουν ύφος και γίνονται πιο προσωπικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε «Έχετε χάσει το σεξουαλικό σας ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση;», «Δυσκολεύεστε να θυμάστε διάφορα πράγματα;», «Έχετε εκρήξεις οργής που δε μπορείτε να ελέγξετε;», «Δυσκολεύεστε να παίρνετε αποφάσεις;». Η Τρίτη φάση έχει οργανωθεί με ερωτήσεις που περιλαμβάνουν εσάς, το pc, την οικογένεια και γενικότερα ότι αφορά το συναίσθημα κατά τη διάρκεια της δικτύωσης «Πόσο συχνά οι άνθρωποι του περιβάλλοντος σας, σας παραπονιούνται για το χρόνο που περνάτε σε σύνδεση με τον διαδίκτυο;», «Πόσο συχνά απωθείτε ενοχλητικές σκέψεις σε σχέση με τη ζωή σας, χρησιμοποιώντας καθησυχαστικές σκέψεις που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου;», «Πόσο συχνά πιάνετε τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της σύνδεσης να λέει: «λίγα μόνο λεπτά ακόμα»;». Κάπως έτσι ολοκληρώνεται το ερωτηματολόγιο και ακολουθούν οι απαντήσεις.

Οι απαντήσεις

Τα αποτελέσματα εμφανίζονται αυτόματα εφόσον ο συμμετέχον έχει συμπληρώσει όλα τα ζητούμενα πεδία. Χωρίζονται σε τρία επίπεδα αυτά του μετριοπαθή χρήστη, του περιστασιακού χρήστη που έχει τάσεις για περισσότερη ώρα ενασχόλησης και τέλος του εθισμένου χρήστη, όπου η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου και φυσικά η εμμονή του με τα παιχνίδια του δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Τα ανησυχητικά σημάδια

Τα προειδοποιητικά σημάδια σύμφωνα μα την Δρ. Κimberly Young είναι:
1. Εμμονή με το παιχνίδι
2. Ψεύδεται ή κρύβει τη χρήση του παιχνιδιού
3. Ανυπακοή στους χρονικούς περιορισμούς
4. Έλλειψη ενδιαφέροντος για άλλες δραστηριότητες
5. Κοινωνική απόσυρση από οικογένεια και φίλους
6. Ψυχολογική απόσυρση από το παιχνίδι
7. Χρήση του παιχνιδιού σαν διαφυγή
8. Συνέχιση του παιχνιδιού παρά τις συνέπειες

Ιδιαιτερότητες και συμπτώματα

Η Dr Kimberley Young ήταν η πρώτη που μίλησε για «διαταραχή» και το ερευνητικό της έργο – διαθέσιμο στο internet – και είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικό. Σχετικά με τη διάγνωση, η καταναγκαστική-παρορμητική χρήση του διαδικτύου αποτελεί πρόταση για ένταξη στο νέο ταξινομικό σύστημα DSM – V της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Η ολοκλήρωση και η πιθανή ένταξη του θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2012. Όσον αφορά στην εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου επιγραμματικά μπορούν να αναφερθούν οι παρακάτω επιπτώσεις:

1. Σωματικά συμπτώματα όπως οι διαταραχές του ύπνου, υπερβολική κόπωση, κεφαλαλγία, ξήρανση οφθαλμών, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, πόνοι σε αυχένα και πλάτη.

2. Ψυχολογικές επιπτώσεις όπως ευερεθιστότητα, αυξανόμενο άγχος, θυμός, απάθεια, καταθλιπτικά συμπτώματα, ενοχές, παρορμητικότητα, άρνηση των συμπτωμάτων.

3. Κοινωνικές επιπτώσεις όπως η κοινωνική απόσυρση, ακαδημαϊκή αποτυχία, διαταραχή οικογενειακών σχέσεων, συζυγικά προβλήματα, διαζύγιο, ρήξη φιλικών σχέσεων, οικονομικά χρέη, απόλυση από την εργασία.

Η θεραπεία

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που προτείνονται είναι πρώτα η Ατομική Θεραπεία με έμφαση σε συγκεκριμένες τεχνικές όπως π.χ οι διακόπτες εξωτερικού και οι κάρτες υπενθύμισης. Εν συνεχεία η Ομαδική ψυχοθεραπεία με ομάδες κοινής διάγνωσης. Η εφαρμογή τους αφορά τη γνωσιακή-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, την οικογενειακή θεραπεία, τη θεραπεία Ζεύγους και όπου κρίνεται απαραίτητο τη Φαρμακευτική παρέμβαση.

Οι έλληνες φοιτητές

Μέχρι στιγμής η συμμετοχή των ελλήνων φοιτητών στην έρευνα είναι εντυπωσιακή γεγονός που τονίζει την ανάγκη των φοιτητών να προσεγγιστεί το ζήτημα του Εθισμού στο Διαδίκτυο υπεύθυνα και στον Ελλαδικό χώρο. Τα σχόλια είναι κατά πλειοψηφία θετικά. Δεν έχετε παρά να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα, ιδίοις όμασι.

Ευχαριστούμε θερμά την Ευμορφία Κούκια, Λέκτορα Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πολύτιμη βοήθεια της και την άμεση απάντηση στα ερωτήματα μας γύρω από την έρευνα “Εθισμός στο Διαδίκτυο”.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *