Je suis…muette* – Είμαστε όλοι σιωπηλοί!

Μόλις λίγες ώρες μετά την αυλαία της  τραγικής ιστορίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη (αυτοκτονία ή δολοφονία, δεν θα αλλάξει ο ρους της ιστορίας ούτε θα έρθει πίσω το παιδί), το facebook γέμισε νεκρολογίες, δηλώσεις υποστήριξης στον Βαγγέλη και συνθήματα κατά του bullying.  Για άλλη μια φορά, κινούμαστε σε λάθος timing.

 Γράφει ο Απόστολος Μοσχόπουλος

Η θα διαλέξεις τη σιωπή για να μη χάσεις τη βολή σου, την ησυχία σου, ή θα αντιδράσεις, θα αντισταθείς..

(Α. Σαμαράκης, Εν ονόματι)

Έχεις άποψη για το συγκεκριμένο θέμα; Στείλε μας το κείμενο σου στο info@mycampus.gr

Και μένα βέβαια τώρα, θα υπάρξουν κάποιοι που θα με χαρακτηρίσουν «μετά Χριστόν προφήτη», «εξυπνάκια», ότι κανιβαλίζω με τον τρόπο μου το θέμα. Αλλά εγώ δεν έχω σκοπό να σχολιάσω κάτι από την ιστορία παρά να χτυπήσω μερικά καμπανάκια που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου «αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος»,  που λέει και ο Τάσος Λειβαδίτης.

Ο Βαγγέλης

Στο πρόσωπο του Βαγγέλη, όλοι είδαμε τον «γιο», «αδερφό», «φίλο» που είναι για κοινωνικούς λόγους στο περιθώριο και γίνεται θύμα συστηματικής ψυχολογικής και σωματικής βίας. Μήπως να επανεξετάσουμε την άποψή μας στο τι είναι «πλάκα»; Όταν δεν γελάει ο άλλος, όταν ντρέπεται που υπάρχει, όταν φτάνει στο σημείο να μη θέλει να υπάρχει, τότε όχι δεν είναι πλάκα. Κάθε μέρα βλέπεις από τα ΜΜΕ να παρωδούνται οι εύσωμοι, οι ξανθιές, οι ομοφυλόφιλοι, οι γυναίκες ως κακοί οδηγοί και οι άνδρες ως «άχρηστοι με τα παιδιά και το σπίτι». Φτάνει!

Τα λόγια που έχεις πει

Σε επόμενη φάση μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τα λόγια μας τι αντίκτυπο έχουν; Τι σημαίνει να είσαι όχι κοντός αλλά «Χόμπιτ», όχι ψηλός αλλά «κοντάρι», όχι εύσωμος αλλά «Χοντρέλας», όχι να φοράς γυαλιά αλλά να είσαι «τζαμαρία». Και μην ακούσω «κάποιοι άνθρωποι είναι σκληροί» ή «κάποιοι άνθρωποι δεν ξέρουν να εκφράζονται». Άτομο που έχει ζήσει έστω και ένα χρόνο σε σχολικό περιβάλλον από την Α’ Δημοτικού δεν δικαιούται να επικαλείται αυτό το άλλοθι καθώς είναι ζήτημα παιδείας να μάθεις πώς να μην θίγεις τον διπλανό σου. Και το θέμα της παιδείας άπτεται και στο σχολικό περιβάλλον και στην οικογένεια. 

Σε αυτά συμπεριλαμβάνω και τα «Ψόφο!», «Καρκίνο σε σένα και όλη σου την οικογένεια», και οι λοιπές αρρώστιες που βλέπεις σε λεκτικές αντιπαραθέσεις στο Internet και δείχνουν πολλά επίσης για το επίπεδο της (μήπως και πολιτικής;) σκέψης μας. Ως εδώ!

Ενεργοί πολίτες;

Επίσης, στον ίδιο άξονα μήπως γενικά να θυμηθούμε να οξύνουμε τις αντιδράσεις μας σε κοινωνικά ζητήματα; Δε θα μιλήσω για την επιβολή των στερεοτύπων ως προς την κανονικότητα σε επίπεδο φύλου, φυλής, ύψους, βάρους, σεξουαλικού προσανατολισμού κλπ. αλλά για τον δείκτη κοινωνικής μας ενσυναίσθησης. Είμαστε όλοι “Charlie” όταν η δημοσιογραφία πέφτει θύμα εγκληματικών ενεργειών. Είμαστε όλοι «Βαγγέληδες» όταν βλέπουμε εφτά «παλικάρια» να τραμπουκίζουν έναν. Γίνεται να δεχτείς  ότι ο συνάνθρωπός σου είναι αυτός που είναι χωρίς να προκαλεί και η αισθητική σου ή η γνώμη σου όταν δεν τον αποδέχεσαι προκαλεί χειρότερα; Γίνεται να είσαι απλώς ενεργός πολίτης και όταν γίνεται μπροστά σου να επεμβαίνεις; Γίνεται να μην δέχεσαι τη βία ως απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση; Τέλος!

Θα έρθει και η δική σου σειρά

Η  ιστορία έχει δείξει ότι θα «είμαστε όλοι» διαδικτυακά (!!) το επόμενο θύμα-και πολύ φοβάμαι ότι το κάνουμε από αμηχανία και όχι από συνείδηση. Ίσως γιατί, όπως λέει και ο Ρίτσος, «η μεταμέλεια φοράει ξυλοπάπουτσα». Αλλά επειδή σε αυτή τη χώρα πάμε ονυχοπατώντας με τα σοσόνια όταν από δίπλα μας υπάρχουν «βουβάλια» να πλακώνουν τα «βατράχια», ας βάλουμε όλοι στο μυαλό μας τον Βαγγέλη ως θύμα, όχι ως απλό νεκρό. Γιατί το θύμα προϋποθέτει ότι υπάρχει θύτης. Και με τη σιωπή και την ανοχή όλων μας σε τέτοιες καταστάσεις και περιστάσεις είμαστε όλοι θύτες με τον τρόπο μας στον επόμενο «Βαγγέλη».

*muette= σιωπηλός (στα Γαλλικά)

Έχεις άποψη για το συγκεκριμένο θέμα; Στείλε μας το κείμενο σου στο info@mycampus.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *