Κάψε το Σενάριο @mycampus.gr | Κωμωδία εν τη ενώσει

Ο Λάμπρος Φισφής τα ξεκίνησε όλα. Ήθελε να κάνει μια κωμική εκπομπή που να στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό. Για το πώς δημιουργήθηκε η ομάδα, τι συμβαίνει στην προετοιμασία της εκπομπής μέχρι και το ποια είναι τα κλισέ που δεν αντέχουν, ζητήσαμε απαντήσεις και τις έχουμε έτοιμες παρακάτω. 
 
Μαζί με τον Λάμπρο εμφανίζονται η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, ο Δημήτρης Μακαλιάς, ο Γιώργος Βαγιάτας και ο Ζήσης Ρούμπος. Συναντήθηκαν μέσα από μία διαδικασία ακροάσεων και η ομάδα «έδεσε», αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Μας τα εξηγούν, όμως, καλύτερα οι ίδιοι.
 
Πως δημιουργήθηκε η ιδέα του "Κάψε το Σενάριο";
Λάμπρος Φισφής: Εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να κάνω μια κωμική εκπομπή με αυτοσχεδιασμό και πέρσι μετά από μια παράσταση σε ένα θέατρο βλέποντας την απήχηση που είχε στον κόσμο σκέφτηκα να το τολμήσω. Στη συνέχεια προκειμένου να γίνει 40 λεπτά σκέφτηκα να το συνδυάσω και με άλλα είδη κωμωδίας όπως stand up comedy, σκετς, σάτιρα κτλ.και κάπως έτσι έγινε το παζλ που λέγεται «Κάψε το Σενάριο».
Ιωάννα Τριανταφυλλίδου: 
Μία κωμική εκπομπή που να βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό.
Δημήτρης Μακαλιάς: Ο Λάμπρος συνέθεσε με επιτυχία πολλά είδη κωμωδίας αλλά και ξένων τηλεοπτικών αντίστοιχων εκπομπών, καταλήγοντας στη δομή του «Κάψε το Σενάριο».
Γιώργος Βαγιάτας: Κάποιοι λένε, πως το πνεύμα της κωμωδίας επισκέφθηκε τον Λάμπρο στον ύπνο του και του φύσηξε την ιδέα στο μυαλό του. Άλλοι λένε πως στην προσπάθεια του να γράψει νέο σενάριο έκαψε τα παλιά του σενάρια και μέσα στις φλόγες είδε την εκπομπή. Κάποιοι άλλοι λένε πως απλά του ήρθε.
Ήσασταν από την αρχή μια ομάδα ή ξεκινήσατε κάποιοι και προστέθηκαν οι υπόλοιποι;
Λ. Φ.: Στην αρχή ήμουν μόνος μου και οργάνωσα ένα κάστινγκ από το οποίο και επιλέχθηκαν οι άλλοι τέσσερις. 
Ι.Τ.: Η ομάδα προέκυψε από δοκιμαστικά. Απλώς με το Λάμπρο και το Δημήτρη τυχαίνει να συνεργαζόμαστε από πέρυσι στη "Γενιά των 592 €".
Δ.Μ.: Μετά από μια διαδικασία ακροάσεων που έκανε Λάμπρος με την εταιρεία παραγωγής κατέληξε στην τελική τετράδα. Από τότε είμαστε μαζί και δουλεύουμε σχεδόν καθημερινά για να γίνουμε καλύτερη ομάδα!
Γ.Β.: Δεν ήμασταν ομάδα αρχικά, όμως για πολλά χρόνια νιώθαμε πως κάπου εκεί έξω υπάρχουν τα υπόλοιπα κωμικά μας κομμάτια, όταν είδαμε ο ένας τον άλλον το καταλάβαμε αμέσως. Α, περάσαμε και μία οντισιόν.
Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία μιας εκπομπής;
Λ.Φ.: Χιλιάδες πράγματα. Γράψιμο για τα σκετς, ανάλυση της επικαιρότητας, πρόβες, γύρισμα των σκετς, δημιουργία της σκαλέτας του γυρίσματος, μοντάζ και άλλα πολλά. Είναι ένα πρότζεκτ που τρέχει συνεχώς. Την στιγμή που τελειώνουμε με ένα επεισόδιο ξεκινάμε κατευθείαν την προετοιμασία για το επόμενο. 
Ι.Τ.: Ενημέρωση για την επικαιρότητα, γύρισμα των σατυρικών video που παίζουν στην εκπομπή, επιλογή παιχνιδιών και κάποιες πρόβες για να δοκιμάζουμε νέα παιχνίδια αλλά και να κρατιόμαστε σε μια "φόρμα". Ο Λάμπρος και ο Γιώργος επίσης γράφουν το εναλλακτικό δελτίο ειδήσεων (μαντάτα) καθώς και το κείμενο για τα βίντεο.
Δ.Μ.: Ο καθένας έχει και το δικό του μερίδιο ευθύνης και προετοιμασίας για να βγει αυτή η εκπομπή. Ο Λάμπρος επωμίζεται σίγουρα το μεγαλύτερο καθώς αναλαμβάνει τα περισσότερα διαδικαστικά και αποφασίζει τη δομή της εκπομπής. Μαζί με τον Γιώργο γράφουν κείμενα για τα σατιρικά μας βίντεο και μας ενημερώνουν για την επικαιρότητα. Έτσι κι αλλιώς, βρισκόμαστε σχεδόν καθημερινά καθώς συνεχίζουμε ακάθεκτοι να κάνουμε πρόβες για να είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι!

Γ.Β.: Μήνες προετοιμασίας πριν ξεκινήσει, και πολλές ώρες προετοιμασίας ανάμεσα στις εκπομπές. Και δεν της φαινόταν της άτιμης.

Σε τι ποσοστό αυτοσχεδιάζετε;

Λ.Φ.: Τα αυτοσχεδιαστικά σκετς σε κάθε επεισόδιο είναι περίπου το 70% του συνολικού χρόνου. Ουσιαστικά τα μόνα πράγματα με σενάριο είναι "Τα μαντάτα", τα βίντεο και "Οι περιπέτειες του Λάμπρου".
Ι.Τ.: Γενικώς όποτε λέμε ότι αυτοσχεδιάζουμε, αυτοσχεδιάζουμε 100%. Δεν πάμε να πλασάρουμε ως αυτοσχεδιαστικό κάτι που είναι έτοιμο. Χάνει το νόημά της η εκπομπή έτσι!
Δ.Μ.: Αν χαθεί το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, τότε η εκπομπή θα χάσει τελείως το χαρακτήρα και τη δομή της. 
Γ.Β.: Συμφωνώ, στο ποσοστό, ένα 70% της είναι αυτοσχεδιασμός.  
Λόγω των εξελίξεων έχουμε χάσει το χιούμορ μας; Υπάρχει αντίδοτο σ’ αυτή τη γενικά βαριά ατμόσφαιρα;
Λ.Φ.: Αντιθέτως έχουμε αναπτύξει το χιούμορ μας. Λειτουργεί λίγο σαν άμυνα προς όλα αυτά που γίνονται. Είναι ένα παυσίπονο αλλά δεν είναι αντίδοτο. 
Ι.Τ.: Λόγω των εξελίξεων σίγουρα έχει βαρύνει το κλίμα αλλά πιστεύω πως το χιούμορ δε χάνεται έτσι. Ίσα-ίσα όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, το χιούμορ μπορεί να σου δώσει δύναμη να συνεχίζεις. Και το βλέπουμε κι από τον κόσμο ότι έχει ανάγκη από τη σάτιρα και διακωμώδηση όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας.
Δ.Μ.: Δυστυχώς οι καταστάσεις μας βαραίνουν ολοένα και περισσότερο. Σίγουρα το χιούμορ αποτελεί μια ισχυρή μορφή αντίστασης σε όλο αυτό. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος έχασε το χιούμορ του. Έχει ανάγκη από άλλο χιούμορ, όχι τόσο εύκολο ίσως. Αν είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι, τα χειρότερα θα μοιάζουν καλύτερα. Έτσι κι αλλιώς όταν είσαι στον πάτο, μόνο προς τα πάνω μπορείς να κοιτάς!
Γ.Β.: Οι δύσκολες στιγμές κοινωνικά και ιστορικά προσφέρονται για ανάπτυξη του χιούμορ. Δεν είναι τυχαίο που η επιτομή του ελληνικού χιούμορ δημιουργήθηκε στα πιο φτωχά χρόνια των ασπρόμαυρων ταινιών. Όταν άρχισαν οι παχιές αγελάδες των 90’s το χιούμορ άρχισε να χάνεται μαζί τους. Μακάρι να κάνει το comeback του.
Ζήσης Ρούμπος: Το γέλιο. Μέρα χωρίς γέλιο, είναι χαμένη μέρα. 
Μπορεί να μου αναφέρει ο καθένας έναν αγαπημένο του κωμικό χαρακτήρα – ρόλο;
Λ.Φ.: Ένας από τους αγαπημένους μου χαρακτήρες είναι από το Μuppet Show το Animal.
Ι.Τ.: Barney Stinson – How I met your mother
Δ.Μ.: Ομοίως. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτή τη λίστα κάθε χρόνο προστίθενται ολόενα και περισσότεροι χαρακτήρες. Τον τελευταίο καιρό έχω ζηλέψει τον ρόλο του Barney Stinson από την αμερικάνικη σειρά “How I met your mother”. Ένας σεξομανής γιάπης που διατηρεί την παιδική του αφέλεια σε επίπεδα σουρεαλιστικής απλότητας.
Γ.Β.:  Σαν κωμικό χαρακτήρα μάλλον θα ξεχώριζα τον Peter Sellers ως επιθεωρητή Κλουζό και τον Sasha Cohen ως Ali-G, α και τον Βέγγο ως Θ.Β.
Ζ.Ρ.: John Cleese-Faulty Towers
Υπάρχουν χαρακτήρες γύρω σας, που σας προκαλούν να τους σατιρίσετε;
Ι.Τ.: Για μένα προκλητικοί είναι αυτοί που μας έχουν φτάσει εδώ και τώρα το παίζουν σωτήρες (βλέπε πολιτικοί).
Δ.Μ.: Αυτοί που σου δίνουν το δικαίωμα αυτό με τις πράξεις τους. Καμιά φορά είναι λες και το αποζητούν. Αλλιώς κάποια πράγματα δε δικαιολογούνται!
Γ.Β.: Όταν έχεις το μικρόβιο του κωμικού δυστυχώς σου έρχεται να σατιρίσεις τους ΠΑΝΤΕΣ και τα ΠΑΝΤΑ. Γι αυτό δεν σε παίρνουν εύκολα στα σοβαρά. Όλα έχουν την αστεία οπτική τους.
Ζ.Ρ.: Όποιος δεν σατιρίζει τον εαυτό του και θεωρεί ότι είναι στο απυρόβλητο.
Τι είναι αυτό που μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση;
Λ.Φ.: Ένα πράγμα που μου φτιάχνει την διάθεση πάντα είναι το γέλιο του κόσμου. Η κωμωδία είναι ένας διάλογος και όταν το κοινό σου απαντάει γελώντας ξέρεις ότι κάτι κάνεις καλά. 
 Ι.Τ.: Οι φίλοι μου.
Δ.Μ.: Το οτιδήποτε. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα.
Γ.Β.: Να περάσω μία μέρα χωρίς καμία γκαντεμιά (πράγμα πολύ σπάνιο για μένα).
Ζ.Ρ.: Καλή παρέα, άνθρωποι με χιούμορ.
Τι είναι που μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση;
Λ.Φ.: Να τελειώσει το ζεστό νερό πριν τελειώσω το μπάνιο. 
Ι.Τ.: Η υποκρισία.
Δ.Μ.: Κυρίως οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Όλα τα άλλα τα αντιμετωπίζω…
Γ.Β.: Μου χαλάει την διάθεση το να μου χαλάει η διάθεση (3 επίπεδα χαλάσματος διάθεσης, μυρίζει Inception).
Ζ.Ρ.: Άνθρωποι χωρίς χιούμορ.
Κάνετε σχέδια για την επόμενη σαιζόν;
Λ.Φ.: Αυτή τη στιγμή επικεντρώνομαι πάνω στο πρότζεκτ που τρέχει τώρα έτσι ώστε να πάει και του χρόνου. Πραγματικά στο σύνολο της εβδομάδας έχω γύρω στις 2 ώρες ελεύθερο χρόνο και δεν προλαβαίνω να σκεφτώ το μέλλον. 
Ι.Τ.: Σχέδια πάντα κάνω…το πόσο πραγματοποιήσιμα είναι, είναι άλλο θέμα! 
Δ.Μ.: Κάνω συνέχεια σχέδια. Άλλωστε όλα είναι τόσο αβέβαια, που ό,τι κι αν σκέφτομαι και προγραμματίζω, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. 
Γ.Β.: Ναι, ήδη έχω αποφασίσει να αλλάξω την Τετάρτη από pasta day σε pizza day, α και θα το ξέχναγα, να πετύχω τον στόχο μου για παγκόσμια κυριαρχία.
Ζ.Ρ.: Ναι, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Δουλειές κλείνουν και ακυρώνονται δεξιά και αριστερά…

Ατάκα κι επί τόπου

Λάμπρος Φισφής:
Αγαπημένο φαγητό: οτιδήποτε βρίσκω έτοιμο.
Αγαπημένος ήρωας κόμικ/βιβλίου: Iznogoud
Αγαπημένος προορισμός διακοπών: Κάπου που μπορώ να στήσω σκηνή.
Ένα κλισέ που δεν αντέχω: Τις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσεις με μια λέξη. 
 
Ιωάννα Τριανταφυλλίδου
Αγαπημένο φαγητό: μακαρόνια
Αγαπημένος ήρωας κόμικ/βιβλίου: Peter Griffin – Family guy (απο animated σειρά)
Αγαπημένος προορισμός διακοπών: οπουδήποτε αρκεί να κάνω διακοπές!
Ένα κλισέ που δεν αντέχω: "είμαστε μία παρέα κι αυτό βγαίνει προς τα έξω"!
 
Δημήτρης Μακαλιάς:
Αγαπημένο φαγητό: Ζυμαρικά (σπαγγέτι)
Αγαπημένος ήρωας κόμικ/βιβλίου: Πήτερ Παν
Αγαπημένος προορισμός διακοπών: Κεφαλονιά-Παρίσι
Ένα κλισέ που δεν αντέχω: Έχω μάθει να αντέχω πολλά…
 
Γιώργος Βαγιάτας
Αγαπημένο Φαγητό: Είπες μία λέξη, δυστυχώς δεν μπορώ να το γράψω με μία λέξη, αν είχα πιο πολλές λέξεις ίσως, αλλά δεν θέλω να φάω χώρο.
Αγαπημένος ήρωας κόμικ/βιβλίου: Λατρεύω την υπεροψία του Ironman και την ηθική του Batman.
Αγαπημένος προορισμός διακοπών: Παντού.
Ένα κλισέ που δεν αντέχω: Φταίνε οι άλλοι..
 
Ζήσης Ρούμπος
Αγαπημένο φαγητό: Τηγανητές πατάτες
Αγαπημένο ήρωα κόμικ/βιβλίου: Batman, Roland από το Dark Tower του S. King
Αγαπημένο προορισμό διακοπών: Κρήτη
Ένα κλισέ που δεν αντέχω: Το να κάνω κοπλιμέντο σε κάποιον και να μην το δέχεται από ‘μετριοφροσύνη’. 
 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *