Κατατακτήριες

Συγχαρητήρια! Μόλις πήρες το πτυχίο σου! Ωστόσο, όντας ανήσυχο πνεύμα, θέλεις να παρακολουθήσεις και ακόμα μία σχολή. Ο συντομότερος τρόπος να περάσεις σε κάποιο άλλο τμήμα είναι οι κατατακτήριες εξετάσεις. Όχι μόνο γιατί αποφεύγεις τον ανταγωνισμό και τον όγκο της ύλης των πανελληνίων, αλλά και γιατί ως πτυχιούχος έχεις το προνόμιο να κερδίσεις χρόνο, καθώς, από τη στιγμή που θα πετύχεις η κατάταξη γίνεται συνήθως στο τρίτο εξάμηνο.

Τι πρέπει να κάνω αρχικά;
Εφόσον έχεις αποφασίσει σε ποιο τμήμα θέλεις να καταταγείς, θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με την εκεί γραμματεία. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις η επιλογή γίνεται με γραπτές εξετάσεις και καλό θα είναι να ξέρεις αρκετό καιρό πριν την ύλη.

Με ποιους τρόπους γίνεται η κατάταξη;

Υπάρχουν δύο τρόποι κατάταξης πτυχιούχων σε άλλα τμήματα:

α) Επιλογή με κατατακτήριες εξετάσεις: Το Δ.Σ. του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τμήματος του Α.Τ.Ε.Ι. αποφασίζει ότι η κατάταξη πτυχιούχων θα γίνει από την Επιτροπή Κατατάξεων με εξετάσεις σε τρία μαθήματα, τα οποία ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου ή του Συμβουλίου του Τμήματος υποδοχής του Α.Τ.Ε.Ι.

β) Επιλογή με βάση το βαθμό πτυχίου: Το Δ.Σ. του Τμήματος του Πανεπιστημίου ή το Συμβούλιο του Τμήματος του Τ.Ε.Ι. αποφασίζει ότι η κατάταξη πτυχιούχων θα γίνει από την Επιτροπή Κατατάξεων με βάση το βαθμό πτυχίου και η επιλογή γίνεται με φθίνουσα σειρά του βαθμού πτυχίου, μέχρι την κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού θέσεων. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι με τον ίδιο ακριβώς βαθμό πτυχίου, για την αποφυγή της υπέρβασης, γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοδύναμων υποψηφίων. Δεν επιτρέπεται επιλογή υποψηφίων που ισοβαθμούν με τον τελευταίο κατατασσόμενο στο Τμήμα υποδοχής ως υπεράριθμων.

Το κάθε πανεπιστήμιο επιλέγει και ανακοινώνει, το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου του προηγουμένου ακαδημαϊκού έτους, με ποιον τρόπο θα γίνουν οι κατατάξεις.

Σε περίπτωση εξετάσεων, πώς θα μάθω ποια μαθήματα θα δώσω;

Σε περίπτωση επιλογής με γραπτές εξετάσεις, τα εξεταζόμενα μαθήματα και η ύλη τους ανακοινώνονται από τα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια των Τμημάτων του Πανεπιστημίου ή τα Συμβούλια των Τμημάτων των Α.Τ.Ε.Ι. το αργότερο μέχρι 30 Απριλίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Πρέπει να ρωτήσεις τους ίδιους για να ενημερωθείς. Μέχρι να βγει η νέα ύλη, μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον παλιότερο φοιτητή που πέρασε με κατατακτήριες (κυκλοφορούν και SOS).

Τι δικαιολογητικά πρέπει να καταθέσω και πού;

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά των πτυχιούχων που επιθυμούν να καταταγούν στα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλονται στο Τμήμα υποδοχής από 1 έως 15 Νοεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι τα εξής:

α) Αίτηση του ενδιαφερομένου.
β) Αντίγραφο πτυχίου ή πιστοποιητικό ολοκλήρωσης σπουδών. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται αριθμητικά ο βαθμός πτυχίου, ο υποψήφιος θα πρέπει να προσκομίσει και πιστοποιητικό, στο οποίο να αναγράφονται αναλυτικά οι βαθμοί των μαθημάτων που απαιτούνται για την εξαγωγή του βαθμού πτυχίου. Οι πτυχιούχοι εξωτερικού οφείλουν να συνυποβάλλουν και βεβαίωση ισοτιμίας του τίτλου σπουδών τους από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή από το όργανο που έχει την αρμοδιότητα αναγνώρισης του τίτλου σπουδών.

Πότε θα δώσω εξετάσεις;

Οι κατατακτήριες εξετάσεις διενεργούνται κατά το διάστημα από 1 έως 15 Δεκεμβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους. Το πρόγραμμα εξετάσεων ανακοινώνεται από το Δ.Σ. του Τμήματος υποδοχής του Πανεπιστημίου ή από το Συμβούλιο Τμήματος υποδοχής του Τμήματος του Α.Τ.Ε.Ι. τουλάχιστον οκτώ ημέρες πριν την έναρξη εξέτασης του πρώτου μαθήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε τη σχετική εγκύκλιο στο site του Υπουργείου Παιδείας: www.ypepth.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *