KEEP CALM AND STUDY: Θεολογία!

Σε αυτήν τη στήλη θα πάμε να καταρρίψουμε τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από τις σχολές.
Σε αυτήν τη στήλη θα πάμε να καταρρίψουμε τους μύθους που κυκλοφορούν γύρω από τις σχολές. Τι περίμενες να συναντήσεις όταν πέρναγες σε μια σχολή   από ότι είχες ακούσει και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τι νομίζουν οι άλλοι ότι κάνεις και τι κάνεις στην πραγματικότητα. Η μάχη ενάντια στα στερεότυπα είναι αμείλικτη και ξεκινάει με… τη Θεολογία.

Γράφει η Αναστασία Νικηταρά


Τι νομίζουν (και νομίζεις) πως θα κάνεις στην Θεολογία:
  • Συμφοιτητές: Οι περισσότεροι συμφοιτητές σου θα είναι υπερβολικά θεοσεβούμενοι. Τα μόνα αγόρια στη σχολή θα είναι ιερείς και κληρικοί (τι νόμιζες ξέρω γω; Φοιτητική έκδοση του Ian Somerhalder; ). Υπάρχει αυστηρός κώδικας ντυσίματος με μακριά φούστα για τα κορίτσια στο μέσο της γάμπας ενώ, σε χρώμα μαύρο-γκρι-σκούρο μπλε και καφέ. O βαφτιστικός σταυρός υποχρεωτικός για όλους. Οι περισσότεροι συμφοιτητές σου είναι χρόνια στο κατηχητικό και εσύ που πας στην Εκκλησία κάθε Μεγάλο Σάββατο θα είσαι σαν την μύγα μες το γάλα.
  • Μαθήματα: Τα μαθήματα περιορίζονται στην απομνημόνευση της Αγίας Γραφής στα νέα και αρχαία ελληνικά καθώς και στην αρχαία εβραϊκή. Κάθε Πέμπτη γίνεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο εκκλησάκι  μ έ σ α  σ τ η   σ χ ο λ ή και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Τέλος, κάθε πρωί γίνεται προσευχή και οι καθηγητές είναι διακεκριμένοι ιερείς ενώ οι γυναίκες καθηγήτριες μετά την συνταξιοδότηση προορίζονται για μοναχές. Στο έκτο εξάμηνο, κάθε Παρασκευή στις 6μ.μ. υπάρχει το μοναδικό εργαστήριο του προγράμματος σπουδών στο οποίο κάνεις πρακτική σε καινούριες μεθόδους εξορκισμού. Φυσικά, λόγω απειρίας χωρίζονται σε ομάδες για την καλύτερη αντιμετώπιση του σατανά. Τέλος, λόγω του μεγάλου αριθμού αγοριών που προορίζονται για ιερείς, τα κορίτσια στο τελευταίο εξάμηνο (και πριν την χειροτονία τους) αντί για πτυχιακή εργασία παραδίδουν κάτι σαν βιογραφικό για τα προσόντα τους και τον χαρακτήρα τους  του οποίου ο σκοπός είναι το προξενιό και ο γάμος.
  • Εγκαταστάσεις: Αρχικά, θα παρατηρήσεις ότι είναι η μόνη σχολή με τρούλους. Στην συνέχεια, μπαίνοντας μέσα, θα θαυμάσεις τις εξαίσιες αγιογραφίες που κοσμούν τους τοίχους όλου του κτιρίου ενώ μπαίνοντας στο αμφιθέατρο, η προσοχή σου θα στραφεί στο μεγάλο πολυέλαιο που φωτίζει το χώρο. Το εκκλησάκι λειτουργεί όλη την ημέρα και σε αυτό γίνονται μνημόσυνα και κηδείες διακεκριμένων καθηγητών που εκοιμήθησαν. Στο κυλικείο υπάρχουν νηστίσιμα εδέσματα καθώς και νωρίς το πρωί μοιράζεται άρτος που έχει διαβαστεί στην πρωινή Θεία Λειτουργία.
Καλώς όρισες στη Θεολογία  και περαστικά κουκλί μου!

Τι πραγματικά κάνεις στην Θεολογία:
  • Συμφοιτητές: Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις όταν πας στη σχολή –πλην της σημαίας της Εκκλησίας– είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των πρωτοετών (και όχι μόνο) συμφοιτητών σου είναι σαν και σένα! Οι περισσότεροι πέρασαν τυχαία! Ξέχνα το σενάριο που είχες στο κεφάλι σου λοιπόν με τις μακριές φούστες και τους τεράστιους σταυρούς . Δεν αντιλέγω, τα άτομα που είχαν τη Θεολογία πρώτη στο βιογραφικό υπάρχουν και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, όπως και ορισμένοι ιερείς. Γενικά, θα καταλάβεις ότι η θεολογία δεν είναι κατηχητικό αλλά μια ακόμα επιστήμη, όπως η φιλοσοφία, η κοινωνιολογία, η βιολογία.
  • Μαθήματα: Εάν σε ένα πράγμα πρέπει να παραδεχτώ το θεολογικό είναι η γκάμα των μαθημάτων. Θα βρεις από τα πιο “βαριά” θρησκευτικά μαθήματα μέχρι καθαρή ιστορία, ψυχολογία, αγιογραφία και φιλολογικά μαθήματα (αρχαία, λατινικά, εβραϊκά κτλ). Ναι, θα χρειαστεί να μελετήσεις βιβλικά κείμενα αλλά με επιστημονικό τρόπο όχι από την οπτική γωνία της Εκκλησίας (έλα σε ανακούφισα λίγο, ε;)! Η αλήθεια είναι ότι και εγώ θα ενθουσιαζόμουν στην ιδέα του εξορκισμού αλλά κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών! Συνεπώς αν είσαι λίγο θετικός, θα βρεις σύντομα ενδιαφέρον σε πολλά πράγματα!
  • Εγκαταστάσεις:  Οχι, δεν έκανα πλάκα για το εκκλησάκι μέσα στη σχολή ούτε για την Θεία Λειτουργία. Απλά είναι πράγματα που τελούνται εκτός προγράμματος και στην ουσία δεν επηρεάζουν καθόλου τη φοιτητική σου ζωή! (απλά μην τραγουδάς πολύ δυνατά νωρίς το πρωί). Επίσης, η σχολή μέσα δεν είναι γεμάτη σταυρούς και πολυελαίους! Το κυλικείο είναι όπως όλα τα άλλα και σχεδόν καθημερινά θα ακούς την τηλεόραση στο mtv να παίζει στο τέρμα.
Τελικά δεν είναι όλα τόσο μαύρα ε; Οι περισσότεροι κατά τύχη πρωτοετείς θεολογίας πανικοβάλλονται στην αρχή! Εκτός, από εσένα που μόλις διάβασες αυτή την στήλη. Ίσως, να υπάρχουν περισσότερα στερεότυπα για την δική σου σχολή από όσα νόμιζες, για αυτό προ το παρόν,keep calm and study theology!

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *