Κοινωνική Προσφορά, ψήνεσαι;

Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να συνδυαστούν τρομερά με τη φοιτητική σας ζωή και να προσφέρουν προσωπική ικανοποίηση αλλά και κοινωνική προσφορά. Αυτές οι ενέργειες συνεχώς κερδίζουν έδαφος αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά έχει αυξημένη κοινωνική ευαισθησία, αυστηρή πολιτική ματιά και ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση!

Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να συνδυαστούν τρομερά με τη φοιτητική σας ζωή και να προσφέρουν προσωπική ικανοποίηση αλλά και κοινωνική προσφορά. Αυτές οι ενέργειες συνεχώς κερδίζουν έδαφος αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά έχει αυξημένη κοινωνική ευαισθησία, αυστηρή πολιτική ματιά και ανεπτυγμένη οικολογική συνείδηση!

01. Ο φιλάνθρωπος αιμοδότης!

Πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, Ημέρες Αιμοδοσίας. Σε πολλά πανεπιστήμια έχουν δημιουργηθεί ομάδες εθελοντικής αιμοδοσίας από φοιτητές της Ιατρικής και όχι μόνο, οι οποίες δίνουν τις φιάλες που συγκεντρώνουν στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία. Πέρα από τους φοιτητές της ιατρικής και τους συλλόγους τω φοιτητών και τα ίδια τα Α.Ε.Ι. διοργανώνουν ανάλογες μέρες με σκοπό να ενισχύσουν την Τράπεζα Αίματος που διαθέτουν. Δικαίωμα σε αυτή αποκτούν όσοι έχουν την φοιτητική ιδιότητα στο συγκεκριμένο Α.Ε.Ι. ή εργάζονται με οποιαδήποτε σχέση στο τμήμα. Το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε συγγενείς των αιμοδοτών, με την ένδειξη της κάρτας αιμοδότη στους διαχειριστές της τράπεζας αίματος. Πραγματικά μέσα σε δέκα λεπτά σου δίνεται η δυνατότητα να αλλάξεις τη ζωή ενός ανθρώπου και μην κρύβεσαι πίσω από δικαιολογίες φοβάμαι μην κολλήσω κάτι κι άλλα τέτοια, γιατί οι αιμοληψίες γίνονται από εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό!

02. Ο συνειδητοποιημένος οικολόγος!
Η περιβαλλοντική αφύπνιση είναι επιβεβλημένη, γι’ αυτό και τα πανεπιστήμια έχουν βρει διαφόρους τρόπους για να στηρίξουν όσο μπορούν τον αγώνα για την προστασία του οικοσυστήματος. Αναδασώσεις, ανακύκλωση, εκδηλώσεις ενημέρωσης για την μη σπατάλη της ενέργειας, είναι κάποιες από τις κινήσεις, τις οποίες στηρίζουν τα Α.Ε.Ι. και μπορείς να στηρίξεις με τη σειρά σου κι εσύ. Μην πετάς τα σκουπίδια κάτω, αλλά ούτε και στους απλούς κάδους σκουπιδιών. Προσπάθησε να ξεχωρίζεις το χαρτί από το πλαστικό και το αλουμίνιο ώστε να γίνει συνείδηση η ανακύκλωση που δίνει μια ανάσα στο περιβάλλον, το οποίο μέρα με τη μέρα στέλνει τα δικά του δυσάρεστα μηνύματα. Μην σπαταλάς άσκοπα το νερό, ενώ χρειάζεται να πιέσεις μαζί με τους συμφοιτητές σου τον πρύτανη για αντικατάσταση των κανονικών λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Εννοείται ότι θα συμμετάσχεις σε όλες τις εκδηλώσεις για οικολογικά θέματα γιατί όσο πιο πολλοί τόσο πιο άμεσα θα σταλεί το μήνυμα κι αν χρειαστεί θα μοιράσεις και κάποιο φυλλάδιο για να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι. Κακά τα ψέματα, το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι το πιο επείγον αυτή τη στιγμή για τον πλανήτη και σε μεγάλο βαθμό είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Άλλωστε το οφείλουμε γιατί εμείς οι ίδιοι φτάσαμε τα πράγματα ως εδώ!

03. Ο ανήσυχος εθελοντής!

Η Greenpeace, η WWF και η Διεθνής Αμνηστία, είναι μερικές από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που μπορείς να προσφέρεις το εθελοντικό σου έργο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κακή μεταχείριση των ζώων αλλά και η οικολογική καταστροφή θα είναι τα ζητήματα του κεντρικού σου ενδιαφέροντος, οπότε αξίζει να συμμετάσχεις έστω και για την προσωπική εμπειρία που θα αντλήσεις. Μην ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω είναι προβλήματα που αφορούν όλους μας. Γιατί, λοιπόν, να μην συμμετάσχεις ενεργά, δίνοντας κι εσύ το δικό σου ράπισμα στα κακώς κείμενα; Στηρίζοντας αυτές τις οργανώσεις δεν έχεις παρά μόνο να κερδίσεις προσωπικά αλλά και συλλογικά. Think about it!

04. Are you European?
Οι ανταλλαγές και οι επισκέψεις φοιτητών από όλη την Ευρώπη, μπορεί να γίνει καθημερινότητα για σένα. Συμμετέχοντας σε διάφορα θερινά σεμινάρια, μπορείς να μάθεις τη γλώσσα και τον πολιτισμό του τόπου διοργάνωσης, ενώ μέσω των δεκαήμερων πολιτιστικών ανταλλαγών, μπορείς να γνωρίσεις και να επικοινωνήσεις με Ευρωπαίους φοιτητές! Εξυπακούεται πως αν γίνεις μέλος μίας τέτοιας οργάνωσης, θα μπεις και εσύ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και φυσικά θα συνειδητοποιήσεις πώς είναι να είσαι υπεύθυνος. Με άλλα λόγια, θα ωριμάσεις και θα αποκτήσεις εμπειρίες που άλλοι δεν μπορούν να φανταστούν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα! Ανάμεσα στα «καθήκοντα» κάθε οργάνωσης είναι και η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων ευρωπαϊκού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, με θέματα κοινωνικά, τεχνολογικά, οικονομικά, νομικά, περιβαλλοντικά ή γενικότερης εκπαίδευσης. Βγάλε στην επιφάνεια τον Ευρωπαίο που κρύβεις μέσα σου!

05. Erasmus

Το πρόγραμμα Erasmus-Socrates σου δίνει την μεγάλη ευκαιρία να αλλάξεις τον εαυτό σου, να νιώσεις κι εσύ μέλος μιας πολυσυλλεκτικής παρέας με φίλους από κάθε άκρη του κόσμου. Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης από την Κύπρο ως την Ιρλανδία και από την Πορτογαλία ως τη Φινλανδία! Δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το ειδικό γραφείο Erasmus της σχολής σου και να κάνεις τα χαρτιά σου για να βρεθείς στη χώρα που σου αρέσει… μόνες προϋποθέσεις να έχεις κλείσει τον πρώτο χρόνο σπουδών σου (λίγη υπομονή) και φυσικά να συνεργάζεται το πανεπιστήμιο σου με τη χώρα που επέλεξες. Άντε και καλή διασκέδαση, στείλε μας και καμιά φωτογραφία ή μάλλον όχι μη πάθουμε και τίποτα απ’ τη ζήλεια!

06. Εκπαιδευτικές εκδρομές…

Οι φοιτητές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή της σχολής Καλών Τεχνών είναι από τους τυχερούς σε θέματα εκπαιδευτικών εκδρομών μιας και τα ταξίδια πληρώνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους από την ίδια τη σχολή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι κάνουν την εκδρομούλα τους όμορφα κι ωραία χωρίς να μπαίνει το χέρι τους βαθειά στην τσέπη. Και οι υπόλοιπες, βέβαια, σχολές διοργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές όπως η Γεωπονική Αθηνών (βουνά, δάση, κάμποι, λαγκάδια) ή Θεολογία του Αριστοτελείου (Άγιο Όρος, Αγιά Σοφιά), από σένα εξαρτάται αν θα αφήσεις για άλλη μια φορά τα παράθυρα του μυαλού σου ανοιχτά σε νέες πληροφορίες και γνώσεις που κάτω από άλλες συνθήκες δε θα λάμβανες ποτέ… It’s up to you!

07. Proficiency & ECDL τώρα!

Το ξέρω πως σου έχουν πιπιλήσει αρκετά το κεφάλι με τα διάφορα πτυχία που πρέπει να εξασφαλίσεις προκειμένω να μπορέσεις να βρεις πιο γρήγορα και πιο εύκολα δουλειά, αύριο μεθαύριο. Είναι υποχρέωση μου, όμως, μιας και σε ενημερώνω για τα χρηστικά ζητήματα της φοιτητικής σου ζωής, να αναφερθώ και σε αυτά… Γιατί σε ρωτώ απλά, τι θα κάνεις αν δεν αποκτήσεις το proficiency που παράτησες στην τρίτη γυμνασίου (ενώ πλήρωνα σαν τον μαλ… το φροντιστήριο), τι θα κάνεις στη ζωή σου αν δε ξέρεις πέντε βασικά πράγματα από το κομπιούτερ, χρειάζεται σε όλες τις δουλειές πλέον. Και μια δεύτερη γλώσσα δε θα μάθεις; (Της Μαριγούλας ο γιος ξέρει μέχρι και κινέζικα κι εσύ καλά καλά ούτε τα Ελληνικά δεν καταφερνεις,15 στην έκθεση έγραψες)… Καλά το κόβω εδώ. Κάνε ότι θέλεις, απλά, σε ενημερώνω ότι μπορείς να μάθεις ξένες γλώσσες και να ασχοληθείς με το ECDL με φοιτητικά προγράμματα του ΟΑΕΔ ή και μέσω των πανεπιστημίων.

08. e-κπαιδευτείτε!
Ακόμη μία δράση που είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να σε οδηγήσει στη απόκτηση του ECDL είναι και το πρόγραμμα e-κπαιδευτείτε (www.ekpaidefteite.gr). Στην ουσία αφορά στην επιδότηση της εκπαίδευσης και πιστοποίησης στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (σε απλά ελληνικά, σας επιδοτούν για να αποκτήσετε γνώσεις πάνω στα προγράμματα του ηλεκτρονικού υπολογιστή). Φέτος εφαρμόζεται και πάλι με ειδικές συνθήκες συμμετοχής, οπότε αν θέλετε να αποκτήσετε πτυχίο ECDL μπορείτε να το κάνετε, (αφού το ψάξετε λιγάκι). Αν είστε δικαιούχοι, μπορείτε να επιχορηγηθείτε με το 90% των συνολικών διδάκτρων, κερδίζοντας μέχρι και 600€. Έτσι, οι γονείς σας δε θα γκρινιάζουν ότι ξοδεύουν πολλά χρήματα για την εκπαίδευσή σας, ενώ παράλληλα θα αποκτήσετε ένα ακόμη χρήσιμο πτυχίο.

09. Summer School!
Ξέρουμε ότι από τώρα σκέφτεστε πόσο τέλειο θα είναι το πρώτο σας φοιτητικό καλοκαίρι και δε θέλουμε να σας χαλάσουμε με θερινά σχολεία και μαθήματα. Ωστόσο, κάποιο από τα επόμενα χρόνια θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να επισκεφθείτε μία ευρωπαϊκή χώρα και να παρακολουθήσετε κάποιο θερινό κύκλο μαθημάτων, παρεμφερή με το αντικείμενο σπουδών σας. Συνήθως διαρκούν δύο εβδομάδες, μπορεί και μήνα και είναι μία καλή ευκαιρία να μάθετε καλά τη γλώσσα της χώρας (εννοείται ότι θα πρέπει να γνωρίζετε τα βασικά) και φυσικά την ορολογία της Επιστήμης σας. Εκτός από μαθήματα, θα έχετε άπλετο χρόνο στη διάθεσή σας να γνωρίσετε τη χώρα στην οποία βρίσκεστε, διοργανώνοντας εκδρομές και περιηγητικές βόλτες με τους συμφοιτητές σας οι οποίοι κατάγονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης!

10. Open your mind!
Μέσα από όλα αυτά που λέμε στις σελίδες αυτού του οδηγού, το κεντρικό μήνυμα είναι ένα. Άνοιξε το μυαλό σου και δέξου όλα αυτά που μπορεί να σου παρέχει η φοιτητική ζωή, σαν ένα παιχνίδι καθημερινής επιβίωσης. Όπου επιβίωση εννοούμε κάθε δραστηριότητα που σε φέρνει κοντά με την Ευρώπη, κοντά με τη νέα γνώση και πληροφορία, κοντά με το σώμα και το μυαλό σου. Επιβίωση που ίσως σε μια δεύτερη ανάγνωση θα σήμαινε και καθετί που σε κάνει να βλέπεις τη ζωή με άλλο μάτι, σε εκπλήσσει, σε ενθουσιάζει, σε αφυπνίζει και σου αυξάνει τις απαιτήσεις. Επιβίωση με την έννοια της προστασίας των αναγκών σου αλλά και των αναγκών του κόσμου στον οποίο ζεις κι εσύ, κι εγώ και όλοι και που σίγουρα πρέπει να μας αφορά…

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *