Κύπρος: Οργή και αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία

Θρήνος και αμέτρητα «γιατί» ακολουθούν τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη ναυτική βάση του Ζυγίου, στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων.

Θρήνος και αμέτρητα «γιατί» ακολουθούν τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη ναυτική βάση του Ζυγίου, στην Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Τα αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας είναι πολλά, ενώ οι παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς δεν στάθηκαν ικανές να κατευνάσουν την οργή για το γεγονός ότι 98 κοντέινερ με πυρομαχικά παρέμεναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες επί δυόμισι χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Νικόλαου Ιωαννίδη, γιου του διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, που σκοτώθηκε στην έκρηξη.

Όπως κατήγγειλε ο κ. Ιωαννίδης, ο πατέρας του είχε ζητήσει επανειλημμένως τη μετακίνηση των εκρηκτικών από τη ναυτική βάση ή τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξής τους. Σύμφωνα με «Τα Νέα», το σχετικό αίτημα το είχε υποβάλει γραπτώς, με επιστολές του προς την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.

«Επανειλημμένες οχλήσεις στις οποίες προέβη ο πατέρας μου και άλλοι αξιωματικοί για καταστροφή ή απομάκρυνση των εκρηκτικών έπεσαν στο κενό» είπε ο Νικόλας Ιωαννίδης στον τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ.

Όπως αποκάλυψε, πρόσφατα ο πατέρας του είχε εκφράσει στην οικογένειά του την ανησυχία του για τα εκρηκτικά. Τους είχε πει, μάλιστα, για μια μικρή έκρηξη που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα και προκάλεσε τρύπα στα εμπορευματοκιβώτια.

Ο κ. Ιωαννίδης έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια, ενώ όπως είπε οι οικογένειες των θυμάτων αναζητούν τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία. «Γιατί αμέλησαν οι υπεύθυνοι αρμόδιοι να εισακούσουν τις εκκλήσεις των ειδικών, των αξιωματικών, των επικεφαλής της βάσης, του Ναυτικού, όλων αυτών που ήξεραν; Αγνόησαν επιδεικτικά τις εκκλήσεις και τις αναφορές τους και το τέλος που είχαν επήλθε ως φυσική νομοτέλεια» δήλωσε.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *