Κωνσταντίνος Νικολόπουλος: «Το Brazilian Jiu Jitsu είναι τρόπος ζωής»

Είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο και φοβερά εμψυχωτικό να γνωρίζεις ανθρώπους που αγαπούν και παθιάζονται με αυτό που κάνουν, ενώ παράλληλα έχουν την διάθεση να μεταδώσουν τη γνώση τους και να βάλουν κι άλλους σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «τρόπο ζωής». Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, παγκόσμιος πρωταθλητής και διακεκριμένος αθλητής του Brazilian Jiu Jitsu, ιδρυτής της Faz Forca Team (2011) και instructor στην έδρα της Faz Forca στη Νέα Ιωνία, αντιμετωπίζει την πετυχημένη του πραγματικότητα με προσγειωμένη διάθεση και συνεχίζει με ήρεμα, ταπεινά βήματα να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να μοιράζεται την μαγεία του BJJ και να διδάσκει τις αξίες της ευγενούς άμιλλας μέσα από μια πολεμική τέχνη που τελικό σκοπό έχει να δημιουργήσει δυνατές φιλίες και κοινή αγάπη για ένα άθλημα που έχει πολλά να προσφέρει από μόνο του.

Πως θα περιέγραφες το Brazilian Jiu Jitsu σε κάποιον που δεν έχει ιδέα περί τίνος πρόκειται;                                                                   

Τo BJJ είναι μια πολεμική τέχνη, ένα μαχητικό άθλημα,  που έχει σκοπό τη ρίψη του αντίπαλου, την ακινητοποίηση του σε κάποια μειονεκτική θέση, και την υποταγή (παραίτηση) του με κάποιο πνιγμό ή εξάρθρωση. Είναι μια τέχνη που βασίζεται στην τεχνική και επιτρέπει στον λιγότερο δυνατό ή πιο μικρόσωμο άνθρωπο να υπερισχύει.

Είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί να ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε;   

Λόγω της έλλειψης χτυπημάτων επιτρέπει στους ασκούμενους να χρησιμοποιούν όλη την ενέργεια και τη δύναμη τους δίχως να κινδυνεύουν να τραυματιστούν, στοιχείο το οποίο κάνει το BJJ μια πολεμική τέχνη ασφαλή, στην οποία έρχεσαι σε 100% επαφή. Δε χρειάζεται προεμπειρία ή φυσική κατάσταση, λίγο υπομονή μόνο κατά την αρχική περίοδο προσαρμογής μόνο.

Ποια είναι η καλύτερη μουσική υπόκρουση για την ώρα της προπόνησης;             

Είναι προσωπική επιλογή του καθενός η μουσική, για μένα είναι η rap.

Έχει παρατηρηθεί μια άνοδος τα τελευταία χρόνια στον χώρο, τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά. Που οφείλεται αυτό;               

Το BJJ έχει πάρα πολλά οφέλη όπως σωματική βελτίωση, ψυχική αποφόρτιση και χαλάρωση, δημιουργία νέων φίλων, καλλιέργεια υπομονής και αυτοέλεγχου και τέλος σε βάζει στη λογική διαφορετικού τρόπου σκέψης και επίλυσης των προβλημάτων. Όλα αυτά συνθέτουν αυτό που εμείς λεμέ ότι το brazilian jiu jitsu είναι τρόπος ζωής.

Εσύ πως ξεκίνησες την πορεία σου με το BJJ;                                               

Κατά τη διαμονή μου στα Χανιά για λογούς φοίτησης. Ήμουν πολύ τυχερός καθώς το 2006  σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν ελάχιστες σχολές, βρέθηκα στα Χανιά και υπήρχε μια από τις καλύτερες σχολές.

Στην καθημερινότητα σου υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες γραμμές διατροφής και συνηθειών που ακολουθείς σε σχέση με το BJJ;                       

Από πολύ μικρός μου άρεσε να τρώω πιο σωστά και υγιεινά, κάτι το οποίο με ακολουθεί ακόμα και σήμερα. Θεωρώ ότι το κομμάτι της διατροφής είναι το πιο σημαντικό.

Υπάρχουν φορές που να έχεις αγχωθεί πριν από κάποιο σημαντικό αγώνα ή να έχεις απογοητευτεί μετά από κάποιον; Πως αντιμετωπίζεις το άγχος σου και την απογοήτευση;      

Πάντα έχω άγχος γιατί ανυπομονώ να μπω στον αγώνα και γιατί θέλω να βγάλω ένα συγκεκριμένο πλάνο τεχνικών. Το άγχος αντιμετωπίζεται μόνο αν αντιμετωπίσεις αυτό που σε αγχώνει, δηλαδή τον εαυτό σου εκείνη τη στιγμή και τη συνθήκη βρίσκεσαι. Όσον αφορά την απογοήτευση, συνήθως είναι κάποιο λάθος που έχω κάνει εγώ, οπότε μου μένει σαν μάθημα. Είναι λυπηρό αλλά μόνο οι ήττες είναι διδακτικές.

Υπάρχει κάποια συμβουλή που δίνεις στους αθλητές σου;                                                                 

Οι αγώνες, εκτός αν μιλάμε για επαγγελματικούς λόγους, γίνονται με σκοπό την αυτοεξέλιξη και αυτοβελτίωση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι για να περνάμε καλά βλέποντας τον εαυτό μας όπως δε τον βλέπουμε συνήθως. Αυτό που τους λέω είναι ότι οι αγώνες είναι γιορτή και να το διασκεδάσουν.

 

Total
2
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *