Λύση στις μετεγγραφές φοιτητών δίνει το Υπουργείο Παιδείας

Ένα σύνολο διευκολύνσεων θα περιλαμβάνει η ειδική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τους περίπου 140 φοιτητές των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των οποίων οι μετεγγραφές ακυρώθηκαν έπειτα από προσφυγή των δύο σχολών στο ΣτΕ και τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου.

Τι είχε γίνει;

Οι 140 φοιτητές Αρχιτεκτονικής ήταν οι μόνοι από τους χιλιάδες συναδέλφους τους που δεν μετεγγράφησαν με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, καθώς οι Αρχές των δύο σχολών ήταν οι μόνες που προσέφυγαν στο ΣτΕ θέτοντας θέμα συνταγματικότητας. Το δικαστήριο είχε κάνει δεκτή την προσφυγή και με τη σειρά του η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε δεσμευθεί ότι θα αναζητούσε λύση που δεν θα παραβίαζε την απόφαση του ΣτΕ και παράλληλα θα ικανοποιούσε το αίτημα των φοιτητών στην κατεύθυνση της ισονομίας.

 

Διαμαρτυρία

Οι φοιτητές είχαν ξεκινήσει χθες παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στήνοντας αντίσκηνα και δηλώνοντας ότι θα παραμείνουν σε αυτά έως ότου μπορέσουν να ολοκληρώσουν την μετεγγραφή τους στις δύο αρχιτεκτονικές σχολές.

Ειδική Ρύθμιση

Πλέον, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, προβλέπεται ότι o αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων θα ανέλθει στο 15% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων, αντί για το 10% που θα ισχύσει για τις υπόλοιπες σχολές και τμήματα. Ως προς τα οικονομικά κριτήρια, αυτά μοριοδοτούνται με βάση το οικογενειακό εισόδημα, ενώ ορίζεται ανώτατο πλαφόν εισοδήματος στα 8.000 ευρώ.. Παράλληλα, το ποσοστό αναπηρίας που περιλαμβάνεται στα κοινωνικά κριτήρια ορίζεται για τους φοιτητές των οποίων η μετεγγραφή ακυρώθηκε στο 15% από το 67% που ισχύει γενικά.

Θα έχουν δυο επιλογές

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη ρύθμιση προβλέπεται ότι εάν οι φοιτητές επιλέξουν να σπουδάσουν στην σχολή Αρχιτεκτονικής που είχαν επιτύχει με τις πανελλήνιες εξετάσεις πέρυσι θα τύχουν προτεραιότητας έναντι των συναδέλφων τους στις παρεχόμενες υπηρεσίες σίτισης και στέγασης που προσφέρει το ίδρυμα. Η άλλη επιλογή είναι να καταθέσουν και φέτος μηχανογραφικό δελτίο ώστε να διεκδικήσουν μια θέση στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης με βάση την περυσινή τους βαθμολογία. Η ρύθμιση αυτή θεωρείται ευνοϊκή δεδομένου ότι φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές.

Με απλά λόγια

Αυτό σημαίνει ότι για έναν φοιτητή που είχε εισαχθεί πέρυσι στην Αρχιτεκτονική Σχολή κάποιου περιφερειακού πανεπιστημίου αυξάνονται οι πιθανότητες να πιάσει φέτος τη βάση των Αρχιτεκτονικών σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη.

 


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

5 Comments

 1. Μανώλης

  5 Ιουνίου 2015 at 3:42 ΜΜ

  Στον Καιάδα ρίχνει λοιπόν τους πολύτεκνους φοιτητές(17 του ΕΜΠ
  και 5 του ΑΠΘ) των Αρχιτεκτονικών Σχολών ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς! Επικαλείται την απόφαση 1251/2015 του ΣτΕ για όλους, ακόμη και για τους πολύτεκνους που ως γνωστό προστατεύονται συνταγματικά, τη στιγμή που 15 μέρες πριν, την απόφαση του ΣτΕ την έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του(ομόφωνα όλα τα Κόμματα) για τους Ενστόλους και καλά έκανε. Αλλά για τους ελάχιστους πολύτεκνους, γιατί όχι;

  Να θυμίσω ότι το κατά κεφαλή εισόδημα 5 – 8.000€ είναι σκέτη κοροϊδία, αφού το 2013 είχαμε περιπτώσεις παιδιών υπερπολυτέκνων οικογενειών με
  7 και 13 αδέλφια(!), τα οποία δεν μπόρεσαν τελικά να μετεγγραφούν, παρότι
  ικανοποιούσαν το εισοδηματικό όριο και είχαν κάτω από 5.000€… καθώς τους πήραν
  τη θέση, άλλοι από οικογένειες ακόμη και με 1, 2 παιδιά και οι οποίες είχαν
  εισόδημα μικρότερο ακόμη και κατά ένα ευρώ!!! Αφού κύριο κριτήριο ήταν το
  εισόδημα…

  Τι να σχολιάσω επίσης στο ανωτέρω σημείωμα του αρθρογράφου, που συνδέει τις χαμηλές βάσεις φέτος με τις περυσινές, τέτοια ασχετοσύνη;… όταν είναι γνωστό ότι οι θέσεις είναι ξεχωριστές!
  =======

  ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

  Αθήνα, 5/6/2015

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Η ΑΣΠΕ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ΤΗΝ ΥΠ΄ΑΡΙΘΜ. 1251/2015 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ (ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΩΝ)

  ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

  Η ΑΣΠΕ με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 4/5/2015 εξήγησε
  τεκμηριωμένα τους λόγους για τους οποίους είναι παντελώς ανεφάρμοστη η
  δημοσιευθείσα υπ’ αριθμ. 1251/2015 απόφαση του ΣτΕ με την αιτιολογία που αυτή
  έχει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την κατάργηση
  του δικαιώματος της μετεγγραφής των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών).

  Περαιτέρω η ΑΣΠΕ θεωρεί πως εσπευσμένα και ατεκμηρίωτα ο απερχόμενος στις 30/6/2015 σημερινός Πρόεδρος του ΣτΕ είχε χορηγήσει προσωρινή διαταγή αναστολής εκτελέσεως των Υπουργικών αποφάσεων και ως εκ τούτου ήταν βέβαιο ότι θα εχορηγείτο αναστολή και θα ακυρώνοντο οι αποφάσεις αυτές, όπως και έγινε.

  Η ΑΣΠΕ θεωρεί δίκαιο το αίτημα των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών
  Αθηνών και Θεσσαλονίκης, που δεν μετεγγράφησαν εξαιτίας της παραπάνω αποφάσεως του ΣτΕ και συμπαρίσταται στον δίκαιο αγώνα τους για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

  Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να ρυθμίσει άμεσα νομοθετικά το ζήτημα των
  μετεγγραφών των πολυτέκνων (γονέων και παιδιών) και των φοιτητών των Αρχιτεκτονικών Σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης και να θεωρηθούν ως αυτοδικαίως εγγραφέντες οι φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση μετεγγραφής στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

  Επισημαίνεται επί του προκειμένου πως η ΑΣΠΕ προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό
  Δικαστήριο του Στρασβούργου κατά της παραπάνω αναφερομένης αποφάσεως του ΣτΕ και η έκδοση της αποφάσεως αναμένεται να εκδοθεί αρχές Οκτωβρίου τ. έτους,
  θεωρείται δε βεβαία η ευδοκίμηση της αγωγής της ΑΣΠΕ

  Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ

 2. Γ.Κ

  5 Ιουνίου 2015 at 6:29 ΜΜ

  Για ακόμη μια φορά προχειρότητες !!

  Κανένα ουσιαστικό όφελος δεν θα έχουν οι φοιτητές, οι οποίοι πραγματικά δικαιούνται την μετεγγραφή, μέσα από μια τέτοια ρύθμιση.

  Από τα αποτελέσματα των μετεγγραφών τόσο επί Αρβανιτόπουλου όσο επί Λοβέρδου υπάρχουν κάποια εξαγόμενα συμπεράσματα. Όπως ότι το εισόδημα δεν μπορεί να είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο για την οικονομική κατάσταση μιας οικογένειας σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου φοροδιαφεύγει όπως επίσης ότι το σύστημα των μετεγγραφών δεν μπορεί να απευθύνεται σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

  Με το να αυξήσουν τα ποσοστά δεν υπάρχει κάποιο ουσιαστικό κέρδος αφού τα κριτήρια θα είναι τα ίδια, και αναποτελεσματικά όπως έχει φανεί. Το σύστημα Λοβέρδου και Αρβανιτόπουλου όντως ήταν αναποτελεσματικό και σαφώς πολύ πρόχειρο σύμφωνα με αυτό όμως οι φοιτητές έκαναν τα μηχανογραφικά τους.

  Η λύση δεν είναι να στερήσεις στους φοιτητές αυτούς το δικαίωμα στην μόρφωση αλλά να θεσμοθετηθεί ένα νέο σύστημα μετεγγραφών, αφού το ισχύον πάσχει. Για την θεσμοθέτηση του νέου αυτού συστήματος πρέπει να μπουν και κάποιες προτεραιότητες.

  Πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να ήταν να διευκρινιστεί ο ρόλος του μέτρου αυτού. Ο θεσμός των μετεγγραφών ,από τον ορισμό του ακόμα, ήταν ένα όπλο της κοινωνίας απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα, ένα κίνητρο και μια βοήθεια για τις πολύτεκνες οικογένειες.

  Είναι παράλογο να δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους ένστολους και μάλιστα αναδρομικά αγνοώντας τελείως την απόφαση του ΣτΕ και από την άλλη να κατατάσσονται οι πολύτεκνοι στην 5η κατά σειρά κατηγορία.

  Παράξενο είναι επίσης το να επανέρχονται οι μετεγγραφές των φοιτητών του εξωτερικού, αγνοώντας πλήρως για ακόμη μια φορά το ΣτΕ, μετά από τις αποκαλύψεις του 2004. Είναι λογικό, δίκαιο και κατανοητό σε αυτή την εποχή το κράτος να βοηθάει όσο και όπου μπορεί αλλά νομίζω ότι δεν πρέπει να μπερδεύει το για ποιον λόγο είναι το κάθε ένα. Οι μετεγγραφές δόθηκαν για καθαρά δημογραφικούς λόγους και έτσι νομίζω ότι θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα μπορούσε και θα έπρεπε να προσφέρεται σίτιση στέγαση και οικονομική βοήθεια σε όποιον την χρειαζόταν και όχι να μοιράζουν λεφτά στα κόμματα για δήθεν επιμόρφωση και έρευνα.

 3. Παναγιωτης

  5 Ιουνίου 2015 at 10:31 ΜΜ

  Ρε θα μας τρελάνετε; Αφού πήρατε τις μετεγγραφές από τους πολύτεκνους… τώρα μας λέτε για αναπηρία 15 από 67%;;;;
  Έχω πλατυποδία, άρα παίρνω Μετεγγραφή ΣΙΓΟΥΡΑ!

 4. Παναγιωτης

  5 Ιουνίου 2015 at 10:47 ΜΜ

  ΕΓΩ ΘΑ ΕΠΙΜΕΙΝΩ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΜΟΦΩΝΑ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ….ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ!!!!ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΥΠΟΠΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΟΛΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ!!!!!

 5. mleou

  8 Ιουνίου 2015 at 3:57 ΜΜ

  Δεν έχουν κατατεθεί ακόμα οι ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές και άρχισαν ήδη τα μπαλώματα…οι εξαιρέσεις: Να οι ένστολοι, να οι του εξωτερικού, να οι υποψήφιοι της αρχιτεκτονικής που κακώς έμειναν εκτός… και όλα κατά παράβαση της απόφασης του συμβουλίου Επικρατείας που όμως επικαλείται το σχέδιο του υπουργείου παιδείας!

  ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΡΑ! ΑΝ ΔΕ ΦΩΝΑΞΕΙΣ, ΑΝ ΔΕΝ ΠΙΕΣΕΙΣ, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ Σ’ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ. ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ.

  Κανένα δημοσιονομικό κόστος δεν είχαν οι μετεγγραφές των πολυτέκνων επί 30 χρόνια! Αντιθέτως το όφελος ήταν μεγάλο γιατί βοήθησε οικογένειες να πάρουν απόφαση για περισσότερα παιδιά που τόσο χρειάζεται η πατρίδα μας. Και τώρα τα κρεμάτε… Γιατί δεν απαντάει ο υπουργός παιδείας στις διαμαρτυρίες των πολυτέκνων; Γιατί αρνείται να συναντηθεί με τη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων; Γιατί αποφεύγει τη συζήτηση; Ελπίζαμε ότι η αναλγησία δεν ήταν από τα χαρακτηριστικά της αριστεράς. Μήπως είχαμε άδικο;

  Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν χτυπάει καμπανάκι για κανένα βουλευτή; Για κανέναν εκπρόσωπο του έθνους; Θα τρέχουμε πάλι να μαζέψουμε τα σπασμένα όταν θα είναι πολύ αργά….όπως κάνουμε και τώρα για το δημόσιο χρέος!

  Κραυγή αγωνίας πολύτεκνης μητέρας προς τους εκπροσώπους του έθνους που ψηφίσαμε: Ξυπνήστε! Κάντε κάτι!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *