Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό μιλάνε για το δημοψήφισμα [μέρος πρώτο]

Το mycampus.gr συνομίλησε με Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού προσπαθώντας να μάθει το ρεπορτάζ από την απέναντι πλευρά! Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στο εξωτερικό; Τι πιστεύουν ότι φταίει, πώς τους συμπεριφέρονται και ποια είναι η γνώμη  τους για όλες αυτές τις εξελίξεις;

Ρεπορτάζ: Απόστολος Μοσχόπουλος 

                   Ευθύμης Κάλφας


 

#eiriniΕιρήνη Παράσχου

Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο τμήμα Global Refugee Studies στo Πανεπιστήμιο Aalborg! Κοπεγχάγη 

Σ’ ένα από τα underground στέκια μας, στην καρδιά της Κοπεγχάγης, μας ρωτάει Δανός της διπλανής παρέας από που είμαστε. ”Και που βρήκατε τα λεφτά και ήρθατε εδώ;” μας απαντά. Λέω δεν μπορεί. Δε θα άκουσα καλά. Δεν ήξερα πως να αντιδράσω. Αρχικά παγώνει το αίμα. Από νεύρα. Έπειτα αναρωτιέμαι αν αξίζει να απαντήσω. Άλλοι πάλι να σε ρωτάνε με οίκτο αν έχει επηρεαστεί και η δική σου οικογένεια απο την πολυσυζητημένη κρίση και να απαντάς ότι δε σταματάμε να χαμογελάμε και να αισιοδοξούμε για να λήξει κάπως ανώδυνα η κουβέντα. Ρωτάνε είτε από απλό ενδιαφέρον για τη γειτονική χώρα, είτε καθαρή κακία λόγω παρελθοντικής διαμάχης, ζήλια λόγω της αθάνατης ελληνικής ιστορίας ή από αγανάκτηση γιατί θα τους πάρει και κείνους η μπάλα αν δεν υπακούσουμε στα της ΕΕ.

Τόσο ανάμεικτα συναισθήματα για την ίδια σου τη χώρα 

Δεν περίμενα διαφορετική απόκριση να σου πω την αλήθεια από ένα κράτος που στις πρόσφατες εκλογές στήριξε το Δανικό Λαϊκό Κόμμα, που δηλητηρίασε όσο κανένα άλλο τη συζήτηση περί μετανάστευσης στη χώρα. Η Δανία είχε γεμίσει με αφίσες όπως: «Αν θέλετε να έρθετε στη Δανία, πρέπει να δουλέψετε». Με φόντο λοιπόν, το ρεύμα του αντιμεταναστευτικού κόμματος, η κεντροαριστερά της Δανίας ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που προχώρησε στο «πείραμα» του να ενσωματώσει τέτοιες τάσεις στο δικό της πολιτικό μείγμα. Η εκλογική αποτυχία του πειράματος αυτού όμως, φάνηκε από την απήχηση που είχε το ξενοφοβικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα.

Και κάπως έτσι γυρνάς στην Ελλάδα εν μέσω καταιγίδας.

Άκουσα πολλές δανέζικες κριτικές, σχετικά με το ναι/όχι της ερχόμενης Κυριακής.

Από το ”Divorce isn’t as great a tragedy as staying in an unhappy marriage” έως το ”Stick to the rules, God damn it”

Αν μη τι αλλο ας μείνουμε ενωμένοι. Να μην επιτρέψουμε τις κομματικές έριδες να διαλύσουν ένα έθνος με ιστορικό στις πολιτικές διχόνοιες.


#mixailΜιχαήλ Μαυρομάτης

Aπόφοιτος Mεταπτυχιακού προγράμματος Design and Construction Project Management στο Chalmers University of Technology! Σουηδία.

Ο κόσμος στην Σουηδία ακούει για ουρές σε ΑΤΜ και άλλες τέτοιες παρόμοιες χαοτικές καταστάσεις και αναρωτιέται τι γίνεται. Κάποιες εφημερίδες επίσης αποθαρρύνουν τον κόσμο απο το να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Γενικά εφόσον η Σουηδία δεν έχει ευρώ, πολλές εκτιμήσεις γίνονται εκ του ασφαλούς. Σε γενικές γραμμές πάντως πιστέυουν ότι πολλές προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι αναγκαίες. Όσον αφορά τις εξελίξεις στη χώρα μου,  σε μια πρώτη ανάγνωση, από τη μία πλευρά προτείνονται αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με πολλές απο τις οποίες συμφωνώ. Από την άλλη πλευρά η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και το ΔΝΤ έχει πλέον χαθεί βλέποντας την καταστροφική πολιτική λιτότητας και απώλειας επενδύσεων που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 4/5 χρόνια. Τολμάω να σκεφτώ οτι μια επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ίσως μακροπρόθεσμα αποδειχτεί σωστή. Το ερώτημα έιναι αν μπορεί η ίδια η Ελλάδα να εφαρμόσει ριζικές μεταρρυθμίσεις χωρίς κάποιος εξωτερικός παραγόντας να την πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.


#katerinaΚατερίνα Γαλεγαλίδου

Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Εκπαίδευσης του Leeds και εργαζόμενη στην Αγγλία

Εμείς μένουμε Ευρώπη. Δυο χρόνια δηλαδή τώρα σε πόλεις της Αγγλίας, δούλευα και τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου στο Leeds. Μια καφετέρια ελληνική έχει η πόλη, και το Σάββατο το πρωί που πήγαμε με την παρέα μου είδαμε και τους άλλους Έλληνες, παρέες παρέες, όλοι στον πυρετό των συζητήσεων. Είχα μιλήσει ήδη με τους φίλους στο Cambridge και στο Λονδίνο, και ήξερα πως και εκεί το σκηνικό είναι το ίδιο. Κάποιοι ήρθαν για σπουδές, κάποιοι για δουλειά, σίγουρα όλοι όχι πολιτικά σύμφωνοι και όμως… δεν ακούστηκε κάποιος να πει το «ναι». Εντυπωσιακό θα πεις, είναι δυνατόν;  Όχι δεν είμαστε αφελείς ούτε αγνοούμε ότι το «όχι» θα είναι επίσης καταστροφικό. Όπως όμως μας έλεγαν και οι φίλοι Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι είναι το όχι της αξιοπρέπειας και της ελπίδας. Είμαστε μακριά και δεν ακούμε όλη μέρα την προπαγάνδα του φόβου, και αυτό έκανε ακόμα και εκείνους που διαφορετικά θα έλεγαν ναι, να φωνάζουν από δω το όχι.

Μη βιαστείτε να πείτε ότι οι συνέπειες δεν μας αγγίζουν επειδή εμείς φύγαμε. Το ότι φύγαμε, είναι η πιο βάρια συνέπεια και αν εσείς λέτε ότι τα έχετε χάσει όλα, τότε ακόμα δεν έχετε χάσει και την πατρίδα σας ούτε την ελπίδα να την ξαναβρείτε, όπως πολλοί εδώ. Κρίσιμο ρόλο έχει ότι είμαστε στην Αγγλία, σε μια χώρα ,μοναδική περίπτωση σήμερα : μέλος της Ε.Ε αλλά όχι για πολύ. Ασχολούνται νυχθημερόν τα Μ.Μ.Ε. αλλά για μένα με την πιο αντικειμενική σκοπιά από κάθε άποψη, γιατί οι Άγγλοι δεν είναι στο ευρώ και δεν είναι και κάτω από την εποπτεία άλλης χώρας. Ένας λαός με ιδιαίτερη άποψη για την περηφάνια και την εθνική αξιοπρέπεια που ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην Ελλάδα για πολλά, εδώ και καιρό ‘’φωνάζει’’ μέσα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες του ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι έγκλημα.

Προτρέπω να ξεκινήσετε να ενημερώνεστε από αγγλικά και γενικά ευρωπαϊκά μέσα, και εύχομαι κάθε τύχη στους Έλληνες που προσπαθούν να βρουν εισιτήρια για να γυρίσουν να ψηφίσουν. Είναι πολλοί και μην παίρνετε την προσπάθεια τους αψήφιστα, κάτι σημαίνει.


 

Μιχάλης Μαρκόνης#mixalis

Mεταπτυχιακός Fοιτητής στο τμήμα Βowling Green State στο Βowling Green State. Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής! 
Όλοι στην Αμερική μας κοιτάνε με πολλά διαφορετικά βλέμματα. Οι σκεπτόμενοι Αμερικανοί μας λυπούνται, ενώ Γάλλοι, Ιταλοί κυρίως και Ισπανοί τρέμουν ότι θα είναι οι επόμενοι. Δε θα ξεχάσω το σχόλιο ενός Ιταλού φίλου μου που γνώρισα στο εξωτερικό:

«Σήμερα γύρισα Τορίνο και πάει να με πιάσει να τα βροντήξω όλα και να φύγω. Δουλεύω σχεδόν τσάμπα ακτινολόγος σε νοσοκομείο ώσπου να βρω δουλειά κανονική»

Ρουμάνος πάλι φίλος μου, ανέλυε το δημοψήφισμα πολιτικά θεωρώντας ότι θα προκαλέσει κρίση στα Βαλκάνια και θα αποθαρρύνει την ευρωπαϊκή πραγμάτωση αν ανοίξει η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όσο για μένα; Εγώ είμαι μετανάστης λόγω των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όποτε ακούω να μας απειλεί η ΕΕ και υπουργοί οικονομικών γελάω. Πέντε χρόνια τώρα φάγαμε τόσες μειώσεις, εξαθλίωση και ταπείνωση, μας κυβέρνησαν φασίστες, δειλοί, χρηματισμένοι, ηλίθιοι, αναλφάβητοι και θα φοβηθώ αυτούς που σήκωσαν κεφάλι;


 

#dimitraΔήμητρα Συννεφιαρίδου, 
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Μοριακής Βιολογία και Βιοτεχνολογίας  στο University of Groningen! Ολλανδία

-Συγγνώμη να κάνω μια ερώτηση, από πού είστε;

-Από την Ελλάδα

-Α, οκ.

Δηλαδή τι οκ, αυτό μόνο; Θυμάμαι παλιά, προ κρίσης, τον ενθουσιασμό του ξένου σε αυτή την απάντηση.

Τα τελευταία δύο χρόνια ζω στο Ολλανδία όπου και κάνω το μεταπτυχιακό μου. Οι Ολλανδοί είναι ένας ευγενικός λαός και θα ήμουν άδικη αν έλεγα ότι έχω βιώσει ρατσισμό.

Ίσως κανένα «Και πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα;» ή μεταξύ σοβαρού και αστείου, αυτό που με το χιούμορ βγάζεις λίγη χολή, «Να μας επιστρέψετε τα λεφτά που μας χρωστάτε!». Γιατι λίγο πολύ θεωρούν ότι ο Ολλανδός φορολογούμενος έχει δανείσει λεφτά στον Έλληνα πολίτη.

Τα επόμενα 4 χρόνια θα ζήσω στην Ολλανδία όπου και θα συνεχίσω τις σπουδές μου κάνοντας το διδακτορικό μου. Ίσως αφελής, ίσως ονειροπόλα αλλά ακόμη και αυτή, την πιθανόν δυσκολότερη στιγμή ως τώρα, ελπίζω ότι πριν φύγω θα τους απαντήσω ότι είμαι Ελληνίδα και θα δώ ξανά αυτόν τον ενθουσιασμό στα μάτια τους

Συνεχίζεται….

 

 

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *