Μήπως ήρθε η ώρα να ξεπεράσεις το Friend Zone;

Friend zone: Ένας γενικός όρος που φέρνει την εικόνα ενός γλυκού, ευαίσθητου άνδρα που ατενίζει λυπημένος τη θάλασσα ενώ εσύ, η γυναίκα που θέλει, τριγυρνάει με κάποιον άλλον. Το μόνο που θέλει είναι να σου γράψει κασέτες με τις τα αγαπημένα του indie συγκροτήματα και να σου δείξει τη σπάνια συλλογή του με hardcover αντίτυπα πρώτων εκδόσεων του Dylan Thomas, αλλά ΟΧΙ. Εσύ θες να είστε μόνο φίλοι. Θέλεις να απολαμβάνεις την παρέα του, αλλά όχι και κάτι ακόμη.

Ο όρος friend zone έχει περάσει τόσο πολύ στην κουλτούρα μας, που δεν αμφισβητείται ποτέ. Μια γρήγορη αναζήτηση άρθρων αυτοβοήθειας για άντρες δείχνει ότι συχνά εστιάζουν στο λεγόμενο friend zone: Πώς να αποφύγεις το friend zone, πώς να καταλάβεις ότι είσαι σε friend zone, τι να κάνεις αν είσαι σε friend zone. Είναι λες και κανείς δεν σκέφτεται τι σημαίνει αυτός ο όρος για τις γυναίκες.

Χρησιμοποιώντας τον όρο friend zone, οι άντρες λένε σε εμάς τις γυναίκες ότι τους χρωστάμε κάτι. Τους χρωστάμε σεξ ή σχέση, επειδή ένας άντρας μας φέρεται καλά. Μπράβο που δηλώνεις ότι δεν είσαι σεξιστής, ρατσιστής, ρηχός, νάρκισσος ή κακοποιητικός, αλλά δεν θα σου πούμε μπράβο επειδή αναφέρεις όλα τα ελαττώματα που δεν έχεις ή που κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις.

«Είμαι καλό παιδί, δεν κάνω τέτοια», μπορεί να πεις. Εντάξει, αλλά τα βάζεις με τους άντρες που το κάνουν; Ή κάθεσαι και βλέπεις ενώ σκέφτεσαι τι καλός που είσαι εσύ;

Συχνά, ο ερωτοχτυπημένος φίλος σε αυτή τη «ζώνη» αρχίζει τις ρομαντικές χειρονομίες. Σου στέλνει καλημέρα το πρωί, έρχεται σε όλα τα πάρτι σου, κάνει λάικ στα πάντα στο Facebook και λέει στους φίλους του για σένα. Πολύ γλυκό. Επειδή, αν η κοινωνία δίδαξε κάτι στους άντρες είναι ότι η επιμονή αποδίδει.

Aλλά αν μια γυναίκα σου πει ότι δεν ενδιαφέρεται, δεν μιλάει με κώδικα. Όταν λέει «όχι», δεν σημαίνει «ναι, αν με κυνηγήσεις». Σταμάτα να πιστεύεις ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να εκφραστούν με ακρίβεια. Και σταμάτα να πιστεύεις ότι μπορείς να διεκδικήσεις μια γυναίκα επειδή την είδες πρώτος ή επειδή πιστεύεις ότι είσαι αυτό που χρειάζεται.

Έχει ειπωθεί ότι και οι άντρες βάζουν τις γυναίκες σε friend zone αλλά αυτό αγνοεί μια οικουμενική αλήθεια: οι γυναίκες δεν βλέπουν τους άντρες ως δυαδικές επιλογές, είτε φίλος είτε ερωτικός παρτενέρ.

Οι γυναίκες έχουν περίπλοκες, σύνθετες, πλήρεις, ταραχώδεις σχέσεις με γυναίκες, άντρες και non-gender-binary άτομα. Φυσικά και οι άντρες μπορούν να το κάνουν, αλλά ο τύπος του άντρα που ισχυρίζεται ότι έχει μπει σε friend zone λέει ξεκάθαρα ότι κατηγοριοποιεί την αξία με βάση το αν θέλει ή όχι να σε πηδήξει.

Οι άντρες που νιώθουν ότι βρίσκονται σε friend zone πρέπει να μεγαλώσουν επιτέλους και να διαχειριστούν την απόρριψη ως ενήλικες.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE Canada.

Total
2
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *