Με το νέο Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ οι φοιτητές θα κρίνουν τι θα διδάσκονται!

Οι φοιτητές, δια του εκπροσώπου τους, θα αξιολογούν ακόμη και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στα οποία θα φοιτούν, θα έχουν λόγο για τα συγγράμματά τους, θα κρίνουν τι θα διδάσκουν οι καθηγητές τους. Πρόκειται για ορισμένες από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, οι οποίες προκαλούν σκωπτικά σχόλια από καθηγητές που μιλούν για επιστροφή στις στρεβλώσεις του νόμου-πλαισίου του 1982 και επικρίνουν τον υπουργό για ιδεοληψίες και για μικροπολιτικό «χάιδεμα» του αριστερού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο

Ειδικότερα, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, οι προπτυχιακοί φοιτητές θα ψηφίζουν στη συνέλευση του τμήματος για όλα τα θέματα πλην αυτών του δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εκπρόσωποι των φοιτητών θα ψηφίζουν για την αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου για το οποίο έχει διοριστεί ένας πανεπιστημιακός, θα έχουν λόγο για την οργάνωση κοινών μαθημάτων του τμήματος με άλλα τμήματα της ίδιας ή άλλης σχολής, θα κρίνουν την ανάθεση αυτοδύναμου διδακτικού έργου στα μέλη Ειδικού Διδακτικού.

Έγκριση συγγραμμάτων

Επίσης, οι εκπρόσωποι των φοιτητών διά της ψήφου τους θα εγκρίνουν τα συγγράμματα για κάθε μάθημα, θα συναποφασίζουν για τη μετακίνηση πανεπιστημιακών από και προς το τμήμα. Παράλληλα, μια αρμοδιότητα για την οποία θα έχουν λόγο εκπρόσωποι των φοιτητών είναι η απονομή τίτλων επίτιμου διδάκτορα, ομότιμου και επίτιμου καθηγητή. Συνήθως ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα αποδίδεται σε διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, της πολιτικής και της οικονομίας (π.χ. φέτος αναγορεύθηκαν σε επίτιμο διδάκτορα στο ΕΚΠΑ ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ενώ στο ΑΠΘ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ).

Μεταπτυχιακά

Ως προς τα μεταπτυχιακά, ο Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε ότι η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή που ορίζει η κοσμητεία για την αξιολόγηση των μεταπτυχιακών, να διευρυνθεί και από 5μελής (όπως σε προηγούμενο σχέδιο του νομοσχεδίου) να γίνει εξαμελής. Το έκτο μέλος θα είναι ο εκπρόσωπος των μεταπτυχιακών φοιτητών της σχολής. Δηλαδή ο φοιτητής θα κρίνει αν είναι καλό το μεταπτυχιακό του ή το μεταπτυχιακό του διπλανού τμήματος! Και θα κρίνει και τις διδακτορικές σπουδές!

Πηγή: Καθημερινή


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *