Η Nike, τα ρατσιστικά Sneakers και το «βέτο» του Kaepernick

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο αποφάσισε να γιορτάσει η Nike την 4η Ιουλίου, μία ημερομηνία που συμβολίζει την ανεξαρτησία των ΗΠΑ από την Αγγλία. Αυτό, το οποίο έκανε, λοιπόν η Nike, ήταν ο σχεδιασμός ενός νέου μοντέλου sneakers, τα Air Max 1 Quick Strike. Η συγκεκριμένη, όμως, πρωτοβουλία, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς στο πίσω μέρος του παπουτσιού, απεικονίζεται η σημαία των ΗΠΑ, με 13 αστέρια, αντί 50 (ο σημερινός αριθμός πολιτειών των ΗΠΑ). Ο συγκεκριμένος αριθμός (13) φέρει άσχημες μνήμες στον αμερικανικό λαό, καθώς επρόκειτο για τις 13 αρχικές πολιτείες, οι οποίες απελευθερώθηκαν από τη Μεγάλη Βρετανία. Η συγκεκριμένη σημαία, επικράτησε για τη χρονική περίοδο 1777 – 1795, και έκτοτε θεωρείται μία παρεμφερής εκδοχή της “Μπέτσι Ρος”, ένα σύμβολο άρρηκτα συνδεδεμένο με την υποδούλωση του νότιου τμήματος της Αμερικής.

Η «ειδικά» σχεδιασμένη, για την περίσταση, καμπάνια, αποσύρθηκε, λοιπόν, προτού κιόλας κυκλοφορήσει, καθώς υποστηρίχθηκε, πως προσέβαλε πατριωτικά – ιστορικά ζητήματα.

 

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να φανούν, αρχικά με την απογοήτευση του Colin Kaepernick. Ο Kaepernick, γνωστός, πρώην αμερικανός αθλητής της National Football League, με τη θέση του επιθετικού, και ακτιβιστής κοινωνικών δράσεων, είχε υπογράψει συμφωνία, για την περσινή σεζόν, ώστε να είναι το «πρόσωπο» της Nike. Έπειτα, από το παρολίγον, νέο εγχείρημα της παρούσας εταιρείας, εξέφρασε το γεγονός, ότι η σημαία “Betsy Ross” συσχετίζεται και επιλέγεται από οργανισμούς, ομάδες κλπ, που φέρουν ρατσιστικό «ύφος».

Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος της Nike, Sandra Carreon – John, δήλωσε την Τρίτη, πως η εταιρεία αποφάσισε να μην κυκλοφορήσει στην αγορά το νέο sneakers μοντέλο, καθώς η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να προσβάλει, χωρίς να υπάρχει ο σκοπός αυτός, από την πλευρά της Nike, αλλά και να μειώσει τη σημασία της Εθνικής Εορτής.

Η θύελλα στα social media

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων και στα Social Media, με πολιτικούς να εκφράζουν την άποψή τους επί του θέματος. Αναλυτικότερα, ο Doug Ducey, κυβερνήτης και ρεπουμπλικάνος, στην πολιτεία της Αριζόνα, ανήρτησε στο twitter τη δυσαρέσκειά του για το κίνητρο της Nike. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες από τις δηλώσεις του Ducey:

“Instead of celebrating American history the week of our nation’s independence, Nike has apparently decided that Betsy Ross is unworthy, and has bowed to the current onslaught of political correctness and historical revisionism.”

 

 

 

“Words cannot express my disappointment at this terrible decision. I am embarrassed of Nike.”

 

 

Μεταξύ άλλων, ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης δήλωσε, πως θα πάψει να προσφέρει στήριξη στην ίδρυση εργοστασίου της Nike – ύψους 184.000.000 δολαρίων, με απώτερο σκοπό την παροχή εργασίας σε 500+ άτομα. Υποστήριξε, πως η πολιτεία της Αριζόνα διαθέτει μία οικονομία, η οποία μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς τη Nike, με την τελευταία να αμαυρώνει την εθνική τους ιστορία.

 

“Arizona’s economy is doing just fine without Nike. We don’t need to suck up to companies that consciously denigrate our nation’s history.”

 

 

Έπειτα, η εμπορική εκπρόσωπος της Αριζόνα, Susan Marie, δήλωσε, πως η επιχορήγηση προς τη Nike – ύψους παραπάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια – αποσύρθηκε από την υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης, ύστερα από απόφαση του Doug Ducey.

Για πολλούς, η σημαία “Betsy Ross” αποτελεί μονάχα ένα κατάλοιπο, το οποίο επιδεικνύεται σε ιστορικούς χώρους, πχ Colonial Williamsburg, αλλά και σε κυβερνητικά εμβλήματα, πχ σφραγίδα του Υπουργείου των Βετεράνων.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η σημαία συσχετίστηκε με ρατσιστικές πεποιθήσεις

Συγκεκριμένα, όταν το Ku Klux Klan επεδίωξε, πέρσι, να προσλάβει νέους οπαδούς στα βόρεια της Νέας Υόρκης, οι επιβάτες του αεροσκάφους παρουσίασαν έναν Klansman, που αποτελούταν από τη σημαία του Confederate και τη σημαία Betsy Ross. Παρεμφερείς εικόνες σημειώθηκαν και σε Πανεπιστημιακή Εφημερίδα, που εστάλη από τον Klan, το 2017.

Το έτος 2016, ένας σχολικός επιστάτης, στο Μίσιγκαν, ζήτησε συγγνώμη, έπειτα από την ύψωση, της 13 αστέρων, σημαίας, από μαθητές, δίπλα σε ένα πολιτικό πανό του Trump, σε παιχνίδι football. Ο επιστάτης, λοιπόν, με ένα γράμμα προς τους γονείς των μαθητών, τους ενημέρωσε, ότι η συγκεκριμένη σημαία, έχει καταλήξει να συμβολίζει τον αποκλεισμό και το μίσος,

“to some symbolizes the exclusion and hate.” 

Βάσει μελέτης του 2013, στη Γεωργία υπήρχε η απαίτηση, τουλάχιστον για ορισμένα τοπικά Klan έθνη, να χρησιμοποιούν, είτε τη σημαία, είτε τη σημαία της Ομοσπονδίας, στις τελετουργικές συναντήσεις.

Αντίθετες απόψεις εξέφρασαν εξέχουσες, αλλά συντηρητικές, προσωπικότητες, για την απόφαση της Nike, να αποσύρει το νέο μοντέλο των sneakers. Όπως δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος, γερουσιαστής του Τέξας, Ted Cruz, στο Twitter, Its a good thing Nike only wants to sell sneakers to people who hate the American flag.”

 

 

Δήλωση, μέσω Twitter, έκανε και ο Herman Cain, ρεπουμπλικάνος, πρώην υποψήφιος πρόεδρος:

“Just so you know how it works: Nothing can happen in America if Kaepernick doesn’t like it”

 

 

Η απόφαση της Nike να μην κυκλοφορήσει, τα ειδικά σχεδιασμένα sneakers Air Max, επιβεβαιώνει την επιρροή του Kaepernick στη συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Americus Reed, καθηγητή Marketing, στο Wharton School, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία.

Στο πρόσφατο παρελθόν, γνωστές μάρκες εταιρειών, έχουν μεριμνήσει για το γρήγορο «φιξάρισμα» και απόσυρση προϊόντων, που λανσάρανε στην αγορά. Συγκεκριμένα, τον περασμένο χρόνο, η H&M, ζήτησε «συγγνώμη» για την επιλογή της να διαφημιστεί μία φούτερ, από ένα μαύρο παιδάκι, στην οποία αναγραφόταν η φράση “coolest monkey in the jungle”.

Το ίδιο έτος, τα Zara, απέσυραν μία mini φούστα, στην οποία υπήρχε η φιγούρα “Pepe the frog”, γνωστό σύμβολο, που δηλώνει, κατά κύριο λόγο, το μίσος.

Διακεκριμένες προσωπικότητες, που ενασχολούνται με το branding, υποστήριξαν πως, τα προαναφερόμενα περιστατικά, είναι σαφώς πιο προσβλητικά, συγκριτικά με τα Air Max της Nike, που επεδίωκε τη δημιουργία ενός προϊόντος, με σκοπούς ιστορικής ανάμνησης. Όπως δήλωσε και πάλι ο Reed, για την πλειονότητα του αγοραστικού κοινού, η σημαία που επικρατούσε το 18ο αιώνα (με τα 13 αστέρια), υποδήλωνε σε μικρότερο βαθμό τον αγώνα για ελευθερία από τη Μεγάλη Βρετανία, και περισσότερο το διάστημα μια φυλετικής καταπίεσης.

Πηγές: nytimes.com , wikipedia, newsit.gr

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *