Νομίζεις ότι είναι εύκολο να είσαι γυναίκα;

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τα περισσότερα status στα social media sites θα επικεντρωθούν στην ανάλαφρη ομορφιά των εκπροσώπων του ωραίου φύλου και στο πόσο σημαντικές είναι αυτές για τη ζωή ενός άνδρα, ακόμα κι αν έρχονται πακέτο με στιγμές γκρίνιας και γερές δόσεις τσακωμών ή πρακτικών τύπου “δε ξέρω τι θέλω, αλλά το θέλω τώρα”.

Γράφει η Αθανασία Αντωνοπούλου

Είναι όμως η κατάλληλη ημέρα για να αναλογιστούμε λίγο περισσότερο τις πιο σοβαρές παραμέτρους της ζωής των γυναικών, κοιτώντας τις ανισότητες που διέπουν τη σημερινή κοινωνία ή ακόμα και την ίδια την οικογένειά μας.

Φεμινισμός

Το περιοδικό Time πριν από μερικούς μήνες είχε προτείνει την κατάργηση της λέξης “φεμινισμός”. Ανόητο; Παιδιάστικο; Σεξιστικό; Όλ’αυτά μαζί σε μία εποχή όπου η ανάγκη διεύρυνσης αυτού του όρου είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Γιατί; Εκατομμύρια γυναικών αντιμετωπίζουν καθημερινά συνθήκες που κανείς άνδρας ποτέ δεν έχει έρθει στην αμήχανη και άδικη θέση να βιώσει. Νομοθεσίες και κυβερνήσεις ορίζουν πότε μία γυναίκα είναι έτοιμη να γίνει μάνα. Εργαζόμενες σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο δεν πληρώνονται αντιπροσωπευτικά της εργασίας τους και ισόποσα με τους άνδρες συνεργάτες τους. Γυναίκες στις χώρες της Μέσης Ανατολής λιθοβολούνται για λόγους μοιχείας και μικρά κορίτσια υποβάλλονται στην επώδυνη διαδικασία της κλειτοριδεκτομής. Θύματα βιασμού που ποτέ δε βρίσκουν το κουράγιο και τη δύναμη να αντισταθούν και να ομολογήσουν αυτή την τραυματική εμπειρία από φόβο για χειρότερες συνέπειες, αποδέχονται το βάρος της ευθύνης γιατί ήταν ντυμένα προκλητικά. Ενδοοικογενειακή βία που δε φτάνει μέχρι τα αυτιά της αστυνομίας και αγοραπωλησίες σε συστήματα πορνείας και εκδούλευσης που υπόσχονται ένα καλύτερο και πιο λαμπερό μέλλον. Βόλτες στους δρόμους των πόλεων και προσβλητικά σχόλια για τα οπίσθιά τους, σεξουαλική παρενόχληση από αφεντικά που απειλούν με απόλυση. Άρνηση του δικαιώματος της εκπαίδευσης και χαντάκωμα σε ένα σύστημα, όπου μία γυναίκα θα πρέπει να φτάσει 81 ετών για να μπορέσει να έχει τις ίδιες πιθανότητες με έναν άνδρα για μία CEO θέση.

Με αυτά τα δεδομένα επομένως, ο φεμινισμός ναι, θα πρέπει να σταματήσει να είναι ένας όρος, γιατί οφείλουμε να τον κάνουμε πράξη σε κάθε έκφανση της ζωής μας και σε όλους τους τομείς. Η προσπάθεια όμως να είναι γενικευμένη. Όπως είχε δηλώσει η -τότε Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής- Hilary Clinton, στον περίφημο λόγο της στο Πεκίνο το 1995, “women’s rights are human rights”. Όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά μπορεί να κάνει τη διαφορά, να προβληματίσει, να αφυπνίσει, να προκαλέσει αντιδράσεις προς μία θετική εξέλιξη των πραγμάτων. Με ένα hashtag, με ένα tweet, με ένα share, όσο ανώφελο κι αν μοιάζει ή μικρό κι ασήμαντο.

#HeForShe

Βλέπεις πόσο εύκολο είναι; Η καμπάνια που ξεκίνησε από τα Ηνωμένα Έθνη τον Σεπτέμβριο του 2014, αποτελεί προσπάθεια ένταξης των ανδρών στον αγώνα υπέρ της ισότητας των φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, προωθώντας την ιδέα πως αυτά είναι θεμέλιοι λίθοι για την κοινωνία του σήμερα και ανάγκη για όλους, καθώς επηρεάζουν το ανθρώπινο σύνολο σε επίπεδο κοινωνιολογικό, οικονομικό και πολιτικό. Αυτό που αρχικά πρόβαλε σαν προσπάθεια “από τις γυναίκες για τις γυναίκες”, ξαφνικά έχει διευρυνθεί και ενισχυθεί από άνδρες που μάχονται κατά των διακρίσεων. Πρέσβειρα και αντιπρόσωπος όλης αυτής της κίνησης είναι η νεαρή ηθοποιός Emma Watson, η οποία έχει στο πλευρό της γνωστές ανδρικές προσωπικότητες, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama και επεκτείνοντας το μήνυμά της μέσω των social media και της στήριξης που βρίσκει από δημόσια και high profile πρόσωπα. Στόχος μέχρι τον Ιούλιο του 2015 κομμάτι αυτής της καμπάνιας να έχουν γίνει 1 δισεκατομμύριο άνδρες και αγόρια από όλο τον κόσμο!

Διέδωσε και εσύ το μήνυμα

Δε ξέρω αν σήμερα με αυτό το κείμενο βοηθάω κι εγώ από μέρους μου, αλλά αν εσύ έφτασες ως εδώ και διάβασες τις παραπάνω αράδες, σε ευχαριστώ και ελπίζω πως θα το μεταδώσεις στον επόμενο που θα βρεθεί μπροστά σου. Έτσι επέρχονται οι αλλαγές, με σταθερά και μετρημένα βήματα επί της ουσίας.

Κλείνω με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ομιλίας της Emma στην πολυσυζητημένη ομιλία που είχε εκφωνήσει στην εκδήλωση για το press release του #HeForShe:

And, the more I spoke about feminism, the more I realized that fighting for women’s rights has too often become synonymous with man-hating. If there is one thing I know for certain, it is that this has to stop. For the record, feminism by definition is the belief that men and women should have equal rights and opportunities. It is the theory of political, economic and social equality of the sexes. Men, I would like to take this opportunity to extend your formal invitation. Gender equality is your issue, too

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *