Ο φοιτητής του ΠαΜακ Βαλεντίνος Τζέκας μας μιλάει για το FightHoax

Γνωρίστε τον Βαλεντίνο Τζέκα, ιδρυτή του FightHoax.com. Η ιδέα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, έρχεται από έναν φοιτητή του ΠαΜακ, ένα άτομο που μας εμπνέει με την επιμονή, τη σκληρή δουλειά και την προσήλωσή του στους υψηλούς στόχους του.

Kείμενο Βαγγέλης Πουρίκης

Ο Βαλεντίνος Τζέκας είναι ένας νέος που αρνήθηκε να βαδίσει την πεπατημένη πορεία των ημερών μας. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα αγωνιούν για το μέλλον τους και προσπαθούν να ομορφύνουν το βιογραφικό τους με τίτλους, προϋπηρεσίες και πτυχία, ο Βαλεντίνος χαράζει μόνος του τον δικό του δρόμο, παρουσιάζοντας στον κόσμο έναν καινοτόμο αλγόριθμο, ο οποίος θα προστατεύει τους χρήστες του διαδικτύου από τις ψευδείς ειδήσεις.

Ο λόγος για το «FightHoax.com».

Η αποτυχία άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία

Τον Βαλεντίνο τον γνωρίσαμε για πρώτη φορά στα 19 του χρόνια, όταν παρουσίασε στην Ελλάδα την εφαρμογή «Near». Αυτό που κάνει το app είναι να εντοπίζει την τοποθεσία φίλων και γνωστών του χρήστη από τα social media που χρησιμοποιεί, δίνοντάς του έτσι την δυνατότητα επιλογής με ποια άτομα θέλει να συναναστραφεί ή να γνωρίσει στην έξοδό του. Αν και ο ίδιος δε χαρακτηρίζει την ιδέα του «πρωτοποριακή», μας είπε ότι μετά την αποτυχία του στις Πανελλήνιες θέλησε να δοκιμάσει τα όρια του, να τεστάρει τις ικανότητες του και να δει αν τελικά μπορεί ο ίδιος να διαμορφώσει με τον τρόπο που θα ήθελε τη μορφή και τις δυνατότητες μιας εφαρμογής που θα χρησιμοποιούσε καθημερινά. Ήξερε τι ήθελε από μια εφαρμογή κι αυτό θέλησε να το κάνει πράξη μόνος του.

Και μετά ήρθε το FightHoax.com

Όσον αφορά το FightHoax.com είναι ένα εργαλείο που αναλύει άρθρα ειδήσεων και παρουσιάζει κατά πόσο έμπιστο είναι αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης. Η λύση του Fighthoax έχει ως στόχο να βοηθήσει τους δημοσιογράφους και τους καθημερινούς ανθρώπους να αναλύουν και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες, σχετικά με οποιοδήποτε θέμα ειδήσεων, μέσα σε δευτερόλεπτα. Επίσης, στόχο έχει  να βοηθήσει και τους fact checkers να βελτιώσουν τη δουλειά τους για την καταπολέμηση της μαζικής παραπληροφόρησης. Με τη βοήθεια των μηχανών αναζήτησης, μπορεί να εκτελέσει μαζικές σαρώσεις σε ολόκληρο τον ιστό, ώστε να εντοπίσει τους παραγωγούς ψευδών ειδήσεων, να προτείνει καλύτερα αποτελέσματα αναζητήσεων. Έπειτα με τη βοήθεια των κοινωνικών δικτύων, ο αλγόριθμος θα προειδοποιήσει τους χρήστες αν το κείμενο που διαβάζουν και είναι έτοιμοι να κοινοποιήσουν είναι ψευδές ή όχι.

Μα είναι μόλις 20 ετών!

Στη συνέχεια, ρωτήσαμε τον Βαλεντίνο τι ήταν αυτό που έκανε έναν νέο 20 χρονών, φοιτητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, να ευαισθητοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λάβει ενεργό δράση στον πόλεμο με την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις. Μας απάντησε πως η συγγραφή και διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων Αμερικάνικων εκλογών ταρακούνησαν όλο τον κόσμο αλλά και τον ίδιο. Ενδεικτικά έκανε αναφορά στην περίπτωση ενός Αμερικάνου φοιτητή ο οποίος έφτασε να βγάζει χιλιάδες δολάρια μέσα από τα fake news που δημιουργούσε και διέδιδε. Αυτή η κατάσταση τον προβλημάτισε κι άρχισε να αναρωτιέται αν μπορεί ο ίδιος να δημιουργήσει κάτι για την καταπολέμησή της. Αν μπορεί να δημιουργήσει κάτι που θα αναλύει άρθρα ειδήσεων και θα προειδοποιεί τον αναγνώστη για οτιδήποτε ύποπτο όπως η χρήσης προπαγανδιστικής γλώσσας. Αν μπορεί να φτιάξει κάτι που μέσα σε δευτερόλεπτα θα κάνει ότι ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι που ελέγχουν τις ειδήσεις στο διαδίκτυο και να βγάζει ένα αποτέλεσμα για το αν το άρθρο που διαβάζει κανείς είναι αλήθεια ή μια απάτη.

Η ιδέα του ταξιδεύει τον κόσμο

Αυτόν τον καιρό ο Βαλεντίνος ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με την πρωτοποριακή ιδέα του. Το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένας σταθμός γι’ αυτόν, όπου παρουσιάζει το FightHoax.com σε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν μαζί του να συμβάλουν σε ένα υγιέστερο ενημερωτικά περιβάλλον στο διαδίκτυο.

Ελλάδα ή εξωτερικό;

Ο ίδιος πιστεύει πως αν κάποιος έχει υψηλές φιλοδοξίες και θέλει να κάνει καριέρα, το εξωτερικό είναι μονόδρομος. Αυτό δεν ισχύει βέβαια μόνο για τους Έλληνες, αλλά για κάθε άνθρωπο, κάθε εθνικότητας. Στα πλαίσια των εθνικών συνόρων χάνεται η εξωστρέφεια μιας ιδέας και περιορίζεται η επιτυχία της. Και τώρα που η ιδέα του ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μας αναφέρει με μεγάλη χαρά ότι τους επόμενους μήνες θα έρθουν μεγάλα νέα για το FightHoax.

Η συμβουλή με την οποία μας άφησε;

«Talk less, do more! Ό,τι προβλήματα και αν υπάρχουν, ας κοιτάμε πάντα το πώς μπορούμε να κερδίσουμε. Η μιζέρια είναι χειρότερη από την φτώχια, οπότε καιρός να βγούμε σαν χώρα στην αντεπίθεση!»

Δείτε το inspirational βίντεο του Βαλεντίνου στο Spoudase Festival

https://www.youtube.com/watch?v=IqGy_hY98XU


Όχι ότι είμαι της τελευταίας στιγμής, αλλά αποφάσισα να σπουδάσω Δημοσιογραφία εκεί λίγο πριν τις πανελλήνιες. Τέσσερα χρόνια μετά είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα αυτήν την απόφαση! Λατρεύω την καλή μουσική και χόμπι μου είναι η φωτογραφία. Α! Και δηλώνω βαθιά ερωτευμένος με την πόλη της Θεσσαλονίκης εδώ και χρόνια!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *