Οι μισοί Έλληνες δίνουν 40% του μισθού τους στο νοίκι

Το 40% του εισοδήματός τους διαθέτουν 4/10 νοικοκυριά στην Ελλάδα σε έξοδα κατοικίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημόσιας, Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Στέγης Housing Europe.

Το ποσοστό της Ελλάδας είναι το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη. Είναι, επίσης, σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπου τα νοικοκυριά διαθέτουν το 21.4% του εισοδήματος τους για έξοδα κατοικίας. Στα έξοδα αυτά συμπεριλαμβάνοντα το ενοίκιο, οι δόσεις στεγαστικού δανείου, οι φόροι και τα έξοδα συντήρησης.

Η δυσμενής αναλογία εισοδήματος και ενοικίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Housing Europe, σχετίζεται με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, τη μείωση της απασχόλησης, αλλά και τη φορολογική επιβάρυνση στα ακίνητα. Την Ελλάδα ακολουθεί η Δανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

O οργανισμός που διεξήγαγε την έρευνα, το Housing Europe, αποτελεί ένα δίκτυο που αποτελείται από εθνικές και τοπικές ομοσπονδίες ιδιοκτητών δημόσιας, κοινωνικής και συνεταιριστικής στέγης. Παρέχουν στέγη σε 24 χώρες, ενώ συνολικά διαχειρίζονται 26 εκατομμύρια σπίτια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», το Housing Europe, σε μία προσπάθεια να κάνει πιο προσιτή την κατοικία στα κατώτερα στρώματα, εξετάζει το ενδεχόμενο προώθησης πρωτοβουλιών που θα υποστηρίξουν τη φτηνή στέγη στην Ελλάδα.

Πηγή: vice.com

Total
7
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *