Οι πιο τέλειες συντομεύσεις για να μη χρησιμοποιείς το ποντίκι!

Το ποντίκι του υπολογιστή έκλεισε τα 50 του χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι που το κάνει ένα από τα -κατ’ εμέ- μακροβιότερα μειονεκτήματα της πρόσφατης ιστορίας. Πράγματι, αυτό το μικρό ψηφιακό σύστημα διεπαφής που χρησιμοποιείται από το «καλό» σου χέρι, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η μεγαλύτερη γκάφα που επινοήθηκε ποτέ μέχρι να βγει το dongle. Είναι μια παρακμιακή συσκευή που είναι περιττή σχεδόν σε κάθε λεπτομέρεια.

Ναι, αγαπητέ αναγνώστη, το ποντίκι του υπολογιστή είναι απάτη.

Μπορώ να σε συγχωρήσω που δεν αντιλήφθηκες αυτήν την τρομερή αλήθεια νωρίτερα. Μέρα με τη μέρα, υποκύπτουμε στις συνήθειές μας και χρησιμοποιούμε το ποντίκι του υπολογιστή χωρίς σκέψη. Από νεαρή ηλικία μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε το απατηλά απλό του interface με τα τρία κουμπιά ως προϋπόθεση για τη χρήση του υπολογιστή. Μυούμαστε στο Τάγμα του Ποντικιού προτού έχουμε την ωριμότητα να αμφισβητήσουμε την αναγκαιότητά του. Περιστρέφουμε ατέρμονα τον τροχό κύλισης, λες και οι ζωές μας είναι ατελείωτες, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αυτή η συσκευή κάνει κακό στην υγεία μας. Χρησιμοποιούμε το ποντίκι, για να κερδίσουμε χρήματα, παρόλο που ο δημιουργός της συσκευής δεν είδε ποτέ ούτε μία δεκάρα για την εφεύρεσή του.

Ακόμη και εγώ ο ίδιος ήμουν παρασυρόμουν κάθε μέρα φορώντας παρωπίδες μέχρι που, ένα πρόσφατο απόγευμα, τελείωσαν οι μπαταρίες στο ποντίκι του υπολογιστή. Αντί να τις αντικαταστήσω απλώς με ένα άλλο ζεύγος μπαταριών ΑΑ από το συρτάρι του γραφείου, αποφάσισα να μην χρησιμοποιήσω ξανά ποντίκι – έναν επίσημο όρκο που κράτησα ακριβώς για μία εργάσιμη εβδομάδα.

Στη διάρκεια των επόμενων πέντε ημερών, βασίστηκα αποκλειστικά στο πληκτρολόγιό μου, για να πλοηγούμαι στον ιστό και στον τοπικό σκληρό δίσκο μου. Ήταν μια περιορισμένη μορφή ψηφιακής απεξάρτησης, ένας τρόπος να προσπαθήσω να καταλάβω τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι υπολογιστές προτού υιοθετηθεί ευρέως το ποντίκι του υπολογιστή στη δεκαετία του ’80.

Αν έπρεπε να περιγράψω την εμπειρία της χρήσης υπολογιστή χωρίς ποντίκι με μια λέξη, θα έλεγα ότι ήταν φανταστική.

Χρειάστηκε περίπου μιάμιση ημέρα, για να απομνημονεύσω όλες τις συντομεύσεις (shortcuts) που χρησιμοποιούσα τακτικά. Τις υπόλοιπες σημαντικές συντομεύσεις τις έγραψα σε ένα σημειωματάριο και τις φύλαξα στο γραφείο μου για να τις βλέπω. Έπρεπε, επίσης, να κάνω μια μικρή ρύθμιση για ορισμένες εφαρμογές, όπως το Gmail, το οποίο δεν έχει πολλές από τις πιο χρήσιμες συντομεύσεις του ενεργοποιημένες από προεπιλογή, όπως τη δυνατότητα επιλογής όλων των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων ή τη δυνατότητα μετακίνησης μεταξύ μηνυμάτων με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σε γενικές γραμμές, οι πιο χρήσιμες συντομεύσεις μου φάνηκαν οι εξής:

– γρήγορη εναλλαγή μεταξύ παραθύρων (alt + tab)
– εναλλαγή μεταξύ καρτελών του προγράμματος περιήγησης (ctrl + tab)
– άνοιγμα και κλείσιμο καρτελών προγράμματος περιήγησης ιστού (ctrl + t και ctrl + w, αντίστοιχα)
– εναλλαγή μεταξύ εικονικών επιφανειών εργασίας (win+ctrl+left/right στα Windows, ctrl+alt+up/down στο Linux)
– άνοιγμα του παραθύρου διαλόγου «Εκτέλεση» (win + r)

Ευτυχώς, οι περισσότερες συντομεύσεις είναι οι ίδιες σε όλες τις εφαρμογές (Google Drive / Microsoft Office, Google Chrome / Firefox) και τα λειτουργικά συστήματα (Windows και Linux) που χρησιμοποιώ στη δουλειά. Οι αξιοσημείωτες εξαιρέσεις είναι ο χειρισμός και η δημιουργία εικονικών επιφανειών εργασίας.

Πηγή: www.vice.com/gr 

Total
4
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *