Όλα όσα αγαπήσαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – aka Alma Mater Thessalonicensis – , το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, ήρθε στην 65η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 1η στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη κατάταξη.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – aka Alma Mater Thessalonicensis – , το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Βαλκανίων, ήρθε στην 65η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην 1η στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη κατάταξη. Εκτός από το υψηλό επίπεδο σπουδών, σ’ αυτό συνέβαλαν οι ερευνητικές του δραστηριότητες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκαν ποιοτικά και αυξήθηκαν ποσοτικά, ενώ αφορούν κυρίως τους παρακάτω τομείς έρευνας:

Γράφει η Εύα Παπαγεωργίου

Περιβάλλον (φυσικό και δομημένο), Πληροφορική, Νέες Τεχνολογίες και Νανοτεχνολογία, στις Τηλεπικοινωνίες, Βιομηχανικές Τεχνολογίες, Μεταφορές, Βιοτεχνολογία, Βιοϊατρική και Υγεία, Γεωργία, Δασοπονία και Αλιεία, Εκπαίδευση και Γλώσσα, Ιστορία και Αρχαιολογία, Κοινωνικές και Οικονομικές επιστήμες. Παράλληλα όμως με την ακαδημαϊκή αξιολόγηση, ερευνητική και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, θεωρώ πολύ σημαντική και την αξιολόγηση του Πανεπιστημίου ως βιώματος, από τη σκοπιά ενός φοιτητή.

 

Παραθέτω λοιπόν 10+1 λόγους για τους οποίους αγαπώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Λογότυπος

Ο Λογότυπος αποτελεί το φοιτητικό φωτοτυπικό κέντρο και χαρτοπωλείο του Πανεπιστημίου. Εδρεύει στο κτήριο Διοίκησης, προσφέρει πολύ φθηνές και καλές φωτοτυπίες και εκτυπώσεις, ποικιλία γραφικής ύλης, λογισμικού & εξοπλισμού Η/Υ, καθώς και αναμνηστικά και δώρα. Αν πάλι θέλετε να εκφράσετε την “αριστοτέλεια” αγάπη σας.

Η φοιτητική λέσχη

Μετά από πολλές διαμάχες μεταξύ φοιτητών και υπευθύνων της λέσχης, η λέσχη του ΑΠΘ συνεχίζει την εύρυθμη λειτουργία της. Πλέον η ποιότητα του φαγητού είναι πολύ καλύτερη, ενώ έχει αυξηθεί και η ποσότητα, καθώς προσφέρεται και πρώτο πιάτο εκτός από συνοδευτικό ή σαλάτα και φρούτο ή γλυκό. Αλλά το σημαντικότερο, είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές του Αριστοτελείου.

Οι καθηγητές

Γι’ αυτούς θα μιλήσω καθαρά σε επίπεδο σχολής (Νομικής), και οι όποιες ενστάσεις φοιτητών άλλων σχολών δεκτές. Οι καθηγητές λοιπόν, επιδεικνύουν καινοφανές για τα ελληνικά δεδομένα του δημοσιοϋπαλληλισμού ενδιαφέρον για τη δουλειά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά εκείνων που αναλαμβάνουν να διευθετήσουν το ζήτημα καθυστέρησης διανομής των βιβλίων με τους εκδοτικούς οίκους, αναπληρώνουν τα μαθήματα που χάθηκαν λόγω απεργιών (!), διοργανώνουν συγκεντρώσεις επεξήγησης των γραπτών εξετάσεων μετά τα αποτελέσματα και, φυσικά, προσφέρουν φροντιστηριακά μαθήματα, οι ίδιοι ή συνεργάτες τους, όταν αυτά απαιτούνται για την κάλυψη της ύλης

Η κεντρική βιβλιοθήκη

12376576_957922110912144_1277175676092778091_n

Σε σημείο – κόμβο, μεταξύ Καμάρας και φοιτητικής λέσχης, η κεντρική βιβλιοθήκη ΑΠΘ έχει τιμηθεί σχεδόν από κάθε αριστοτελίτη. Κι αυτό γιατί προσφέρει χώρο για μελέτη για 1.500 άτομα, άπλετο φυσικό φως αλλά και τεχνητό μετά τη δύση, θέρμανση και ησυχία – ό,τι καλύτερο για ένα φοιτητικό αναγνωστήριο. Κι επιπλέον, στο εργαστήριο πληροφορικής, εκτός από διαρκή υποστήριξη μέσω προσωπικού για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ΑΠΘ και δωρεάν παροχή λογισμικού Η/Υ, προσφέρεται πρόσβαση στην ψηφιακή βάση δεδομένων του ΑΠΘ, στην ψηφιακή του βιβλιοθήκη. Κι όλα τα παραπάνω, ως τις 2 τη νύχτα τις καθημερινές κι ως τα μεσάνυχτα τα Σαββατοκύριακα.

Τα γρασίδια

Τα γρασίδια ανάμεσα στις σχολές και ιδίως, τα φημισμένα κεκλιμένα “γρασίδια της Νομικής” είναι ένας χώρος που προσφέρεται για βόλτες με παρέες ή κατοικίδια, τραγούδια με κιθάρες, διάβασμα βιβλίων, πάρτυ, συναυλίες ή απλώς, μια μικρή ανάπαυλα μέχρι το επόμενο μάθημα. Extra bonus η λιμνούλα του Βιολογικού με τα νούφαρα, η οποία πιστεύω ξεπερνά τα όρια πραγματικότητας υποδομών των ελληνικών πανεπιστημιακών κοινοτήτων…

Το πανεπιστημιακό γυμναστήριο

21808_850215221682834_8750275228203283104_n

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που ικανοποιεί τα αιτήματα και του πιο καλοφαγά, και του πιο αθληταρά – χωρίς αυτοί οι δύο να είναι πάντα διαφορετικά πρόσωπα. Κάτι τέτοιο δε λείπει βέβαια κι απ’ το πανεπιστήμιο της. Το πανεπιστημιακό γυμναστήριο παρέχει σε κάθε φοιτητή τη δυνατότητα να ασχοληθεί με ποικίλα αθλήματα (ποδόσφαιρο, κολύμβηση, ξιφασκία, ping pong κτλ), είδη άσκησης (crossfit, capoeira, zumba, judo, aqua aerobic, pilates κτλ) αλλά και είδη χορού (αργεντίνικο τανγκό, latin, ζεϊμπέκικο, παραδοσιακοί χοροί κ.α) με μόνο το τίμημα των 10 ευρώ ετησίως.

Το Ποσείδι

To Ποσείδι είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Χαλκιδικής, όχι όμως όπως το βιώνει ένας φοιτητής. Οι Πανεπιστημιακές Κατασκηνώσεις Καλάνδρας είναι η μόνη φοιτητική κατασκήνωση της Ελλάδας και τιμά τη λειτουργία της από το 1960. Σίγουρα ως αριστοτελίτες σας έχουν παρακαλέσει στην είσοδο να τους “βάλετε” μέσα, καθώς κάθε φοιτητής δικαιούται να φέρει έως δύο εξωπανεπιστημιακούς συνοδούς. Και γιατί όλος αυτός ο χαμός; Γιατί η παραλία είναι πανέμορφη, τα κατασκηνωτικά έξοδα συμβολικά, ο χώρος είναι γεμάτος φοιτητές – περίπου 10.000 στα Σαββατοκύριακα αιχμής – και, εκτός από μια τυπική κατασκήνωση, το Ποσείδι φιλοξενεί: διεθνείς συναντήσεις φοιτητικών ομάδων, workshops, summer schools, βραδιές Αστρονομίας, συναυλίες, κινηματογραφικά φεστιβάλ και δανειστική βιβλιοθήκη.

Η συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

H Θεσσαλονίκη καλείται να ικανοποιήσει μπουζουκόβιους και θαμώνες του Μεγάρου Μουσικής εξίσου. Και το πετυχαίνει. Τέτοια απόδειξη αποτελεί η συνεργασία του ΑΠΘ με την ΚΟΘ, από την οποία οι φοιτητές δικαιούνται μηδενικό εισιτήριο στις συναυλίες – αμιγείς παραγωγές της ΚΟΘ. Οι συναυλίες αυτές λαμβάνουν χώρα είτε στο ΜΜΘ είτε στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, συνήθως τις Παρασκευές.

Οι φοιτητικές ομάδες

Στο Αριστοτέλειο φοιτούν κατεξοχήν δραστήριοι φοιτητές, το οποίο αποδεικνύεται από τις ομάδες που συγκροτούν και λειτουργούν. Με πιο γνωστές τη Φωτογραφική Λέσχη Αρχιτεκτονικής Σχολής ΑΠΘ (ΦΛΑΣ), την Κινηματογραφική Ομάδα Τοπογράφων Αγρονόμων (ΚΟΤΑ) και τη θεατρική ομάδα της Νομικής (Κουίντα), οι θεατρικές, μουσικές, κινηματογραφικές, λογοτεχνικές και φωτογραφικές ομάδες, δίνουν και παίρνουν στο Αριστοτέλειο.

12552578_984156678288687_7877181142446291573_n

H εφαρμογή auth mobile

Είτε σε Η/Υ, είτε σε android smartphone, η εφαρμογή του Αριστοτελείου παρέχει συνεχή πρόσβαση στις βαθμολογίες και τους συντελεστές των περασμένων μαθημάτων, το μενού της λέσχης, τα δρομολόγια των λεωφορείων από και προς το πανεπιστήμιο, το πρόγραμμα του γυμναστηρίου, τα e-mail των υπολοίπων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, τις γενικές ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου, τις κενές θέσεις στους υπολογιστές της κάθε σχολής, την ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, τα στοιχεία επικοινωνίας της κάθε σχολής, τα στοιχεία επικοινωνίας των διοικητικών δομών και το χάρτη της πανεπιστημιούπολης. 

Η επιβίωση

Αγαπώ το Αριστοτέλειο γιατί επιβιώνει. Γιατί επιβίωσε όταν διέθετε το 49% του απαιτούμενου προϋπολογισμού, όταν δεν υπήρχαν πόροι για γραφική ύλη και για ρεύμα, όταν δεν υπήρχαν καθαριστές και κυκλοφορούσαν ποντίκια στους διαδρόμους του, όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 169 διοικητικοί υπάλληλοι που έλειψαν ένας προς έναν από τις υπηρεσίες του, όταν ξεκίνησε η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους χώρους ανάμεσα στις σχολές κι όταν η πλειοψηφία της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας είχε παραλύσει. Το αγαπώ γιατί πάντα έβρισκε τους τρόπους και συνεχίζει να τους βρίσκει. Και το προσωπικό του ξέρει και να απεργεί και να αναπληρώνει το κόστος της απεργίας του.

Υ.Γ. Αν η θέση 65 στην Ευρώπη σας φαντάζει ασήμαντη, σας προκαλώ να ενημερωθείτε για τα δίδακτρα των πρώτων 64 Πανεπιστημίων και να αναλογιστείτε πόσα τελικά έχει καταφέρει το Αριστοτέλειο με μόνη την κρατική επιχορήγηση.


Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά εδώ

Total
28
Shares
1 comment
  1. Σχετικά με την δημοσίευση διαμαρτυρίας της φοιτητικής θεατρικής ομάδας ‘Κουίντα” του ΑΠΘ.

    Συνημμένα το link με την ανακοίνωση – απάντηση των Κοσμητόρων των Σχολών ΟΠΕ και Νομικής, σχετικά με τη διαμαρτυρία της θεατρικής ομάδας.

    https://www.eps.auth.gr/en/%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82/%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AE-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CF%8E%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B8/6616

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *