#OscarsSoWhite | Το hashtag που αναστάτωσε το θεσμό!

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει το hashtag #OscarsSoWhite που σαρώνει τα social media και απασχολεί τα διεθνή μέσα τις τελευταίες εβδομάδες. Τι έχει συμβεί; Τι οδήγησε τους μη λευκούς καλλιτέχνες από το χώρο του θεάματος να εκφράσουν το θυμό τους  μέσω αυτής της ενέργειας;

Η απονομή των Όσκαρ, γενικά, είναι ένας θεσμός που ανέκαθεν απασχολούσε τα διεθνή μέσα, όχι μόνο την ημέρα της απονομής των βραβείων, αλλά όλον το χρόνο και πολύ περισσότερο τις περιόδους πριν και μετά από τη λαμπερή τελετή.

Τα φετινά παρατράγουδα…

Σάλος έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό και συγκεκριμένα από τότε που ανακοινώθηκαν επίσημα οι φετινές υποψηφιότητες, αφού εκεί δεν υπάρχει το όνομα ούτε ενός έγχρωμου ηθοποιού. Έντονη ήταν η αντίδραση αρκετών – κυρίως μη λευκών – καλλιτεχνών, οι οποίοι μάλιστα πήραν και ενεργά θέση, εκφράζοντας δημόσια τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι φέτος – όπως και πέρυσι – δεν υπάρχει στις κατηγορίες ερμηνείας «η διαφορετικότητα».

#OscarsSoWhite

Μιας μορφής αντίδραση πάνω στο θέμα, μέσω των social media και πιο συγκεκριμένα μέσω Twitter, είναι και το hashtag #OscarsSoWhite που δημιουργήθηκε από τη δικηγόρο και blogger, April Reign. Πολύ γρήγορα έγινε viral, στρέφοντας έτσι όλα τα βλέμματα στην κραυγαλέα φυλετική διαφορά των Οσκαρικών υποψηφιοτήτων.

Τελικά πρόκειται για παράλειψη της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τις υποψηφιότητες των βραβείων ή πρόκειται για μια εσκεμμένη ενέργεια; Τι προσόντα χρειάζεται κάποιος να έχει προκειμένου να πάρει Όσκαρ ή έστω να κερδίσει μια θέση στις υποψηφιότητες; Το χάσμα της διαφορετικότητας των βραβείων μέσα από μια φωτογραφία που κάνει το γύρο του διαδικτύου…

Φέτος στα Όσκαρ υπάρχουν μόνο λεύκοι υποψήφιοι στις κατηγορίες ερμηνείας. Όπως φαίνεται λοιπόν, οι Αφροαμερικανοί θα εκπροσωπηθούν στα Όσκαρ από τον Chris Rock, το φετινό παρουσιαστή της μεγάλης βραδιάς απονομής των βραβείων. Ο ίδιος δεν έχει αναφέρει αν τα κείμενα που ετοιμάζουν με την ομάδα του για τη βραδιά θα περιλαμβάνουν και σχόλια ή υπαινιγμούς για την έλλειψη διαφορετικότητας. Θα τα μάθουμε όλα στις 28 Φεβρουαρίου!

Oscars So White

Τι υποστηρίζουν οι dark skinned celebrities;

«It’s not just a hashtag and it’s not a trending topic. It’s a life topic!»

Πρόσφατα η ηθοποιός Viola Davis, πρώην υποψήφια για Όσκαρ και η πρώτη μαύρη γυναίκα ηθοποιός που έχει κερδίσει Emmy Καλύτερης Ηθοποιού σε Δραματική Σειρά για την εκπληκτική ερμηνεία της στην αμερικάνικη σειρά «How To Get Away With Murder», υποστηρίζοντας τους αφροαμερικάνους συναδέλφους της, δήλωσε ότι το #OscarsSoWhite δεν είναι απλά ένα hashtag, αλλά πρόκειται για μια ενέργεια που θίγει ένα θέμα ζωής!

Lupita Nyong'o

Μέσω μιας εικόνας στον προσωπικό της λογαριαμό στο instagram, η νεαρή ηθοποιός Lupita Nyong’o, η οποία πριν 2 χρόνια βραβεύτηκε με Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για τη συγκινητική ερμηνεία της στην ταινία «12 Χρόνια Σκλάβος», δήλωσε απογοητευμένη και ότι κάνει σκέψεις για μια ασυνείδητη προκατάληψη. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «Τα βραβεία δεν θα πρέπει να θέτουν όρια στην τέχνη της σύγχρονης κοινωνίας μας, αλλά να προβάλλουν ό,τι καλύτερο έχει αυτή η τέχνη να προσφέρει!», περνώντας μ’ αυτόν τον τρόπο το δικό της προσωπικό μήνυμα και δηλώνοντας δημόσια την υποστήριξή της στους συναδέλφους της που αναζητούν και ελπίζουν στην αλλαγή!

Halle Berry

15 χρόνια πριν, η Halle Berry ήταν η πρώτη μαύρη ηθοποιός που κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Monster’s Ball»! 15 χρόνια μετά, η Halle Berry παραμένει η μοναδική μαύρη ηθοποιός που κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου! Τίποτα δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια και η ίδια αισθάνεται αποκαρδιωμένη, όπως δήλωσε πρόσφατα. «Πίστευα ότι εκείνη η στιγμή (αναφερόμενη στη νίκη της) ήταν πολύ σημαντικότερη από μένα και είναι φοβερά στενάχωρο να συνειδητοποιώ ότι τελικά δεν ήταν!», ανέφερε, θέλοντας να εκφράσει την απογοήτευσή της που τόσα χρόνια καμία άλλη μη λευκή ηθοποιός δεν έλαβε το βραβείο.

Idris Elba

O Idris Elba πριν λίγες μέρες έφυγε διπλά νικητής από την απονομή των βραβείων του Σωματείου Ηθοποιών (Screen Actors Guild Awards), καθώς έλαβε βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου για το τηλεοπτικό «Luther» και βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Beasts of no Nation». Για την ερμηνεία του στην ταινία ήταν επίσης υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα, ενώ περιμέναμε να τον δούμε και υποψήφιο στα φετινά Όσκαρ… Υποστηρικτής της διαφορετικότητας δήλωσε «Τι θα φέρει τελικά την αλλαγή που χρειάζεται; Η αλλαγή νοοτροπίας!  Τα μέλη των επιτροπών και οι δημιουργοί των θεσμών ας σκεφτούν τη διαφοροποίηση στην αρχή μιας δημιουργικής διαδικασίας και όχι στο τέλος!»

Spike Lee

«It’s about looking beyond the Oscars to the “gatekeepers at the studios”…»

Ο Spike Lee, σκηνοθέτης βραβευμένος με το Τιμητικό Όσκαρ και μέλος της Ακαδημίας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι πρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τα Όσκαρ, σε αυτούς που κρατούν τα ηνία των studios και εκεί πρέπει να γίνουν οι αλλαγές, διότι όπως ανέφερε, είναι πολύ πιο εύκολο ένας Αφροαμερικάνος να γίνει Πρόεδρος των Η.Π.Α. από το να γίνει πρόεδρος ενός studio, κάνοντας – όπως φαίνεται – λόγο για μια ευρύτερη διάκριση που υπάρχει μεταξύ λευκών και μη στο Hollywood.

Τι λένε οι λευκοί του καλλιτεχνικού χώρου;

Κάποιοι υποστηρίζουν τους μη λευκούς συναδέλφους τους, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αλλαγή και ο επαναπροσδιορισμός των θεσμών, άλλοι δείχνουν να μην ρίχνουν ευθύνες στην Ακαδημία, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι που κρατούν μια πιο ουδέτερη στάση.

Charlotte Rampling

Η Βρετανίδα ηθοποιός Charlotte Rampling που αποτελεί μέλος της Ακαδημίας και φέτος είναι υποψήφια για το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «45 Χρόνια», δήλωσε ότι το μποϊκοτάζ στα Όσκαρ είναι «ρατσιστικό για τους λευκούς» και ότι ίσως οι μαύροι ηθοποιοί να μην ήταν τόσο καλοί ερμηνευτικά ώστε να συμπεριληφθούν στην τελική λίστα των υποψηφίων. Η άποψή της προκάλεσε διαφόρων ειδών αντιδράσεις και σχόλια στο Twitter…

 

Η βραβευμένη με Όσκαρ Βρετανίδα ηθοποιός, Helen Mirren, σε συνέντευξή της δήλωσε ότι είναι άδικο να κατηγορείται η Ακαδημία για την ανυπαρξία της διαφορετικότητας στα φετινά βραβεία. Το γεγονός ότι φέτος δεν υπάρχει κανένας μη λευκός υποψήφιος, είναι ένα ζήτημα που η ίδια πιστεύει ότι δεν έχει να κάνει με την ίδια την Ακαδημία, αλλά με τα είδη των ταινιών που γίνονται στο Hollywood.

 

Michael Caine

Ο Michael Caine συμβούλεψε τους μαύρους ηθοποιούς να είναι υπομονετικοί και ότι και για τον ίδιο πέρασαν χρόνια ώσπου να βραβευτεί με Όσκαρ.

 

«The entire country is a racist country!»

Ο Danny DeVito υποστηρίζει ότι η ίδια η χώρα κάνει διακρίσεις και ότι έχει ρατσιστικές τάσεις. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έχουν δώσει πολύ καλές ερμηνείες σε ταινίες, όμως η αμφισβήτηση στα Όσκαρ αποδίδεται στον ρατσισμό του συστήματος, της ίδιας της βιομηχανίας δηλαδή και της χώρας ευρύτερα.

 

Οι Coen Brothers θεωρούν ότι η διαφορετικότητα είναι σημαντική και ότι τα Όσκαρ δεν είναι τόσο! Δήλωσαν επίσης ότι το #OscarsSoWhite και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν προέβαλαν υπερβολικά το θεσμό δίνοντας του μεγαλύτερη σημασία απ’ αυτή που πραγματικά αξίζει…

 

Πώς αντέδρασαν οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας;

Η προέδρος της Ακαδημίας,  Cheryl Boone Isaacs, όταν ρωτήθηκε για το αν περίμενε την ένταση που προκλήθηκε με τις φετινές υποψηφιότητες, δήλωσε ότι περίμενε την ύπαρξη αντιδράσεων μετά την επίσημη ανακοίνωση, αλλά δεν υπολόγιζε ότι το θέμα θα έπαιρνε τόσο μεγάλη έκταση.

Οι πιέσεις βέβαια που άσκησε στην Ακαδημία το hashtag #OscarsSoWhite και κυρίως οι απόψεις που το εμπλούτισαν φαίνεται ότι ήταν καταλυτικής σημασίας, με την πρόεδρο της Ακαδημίας Cheryl Boone Isaacs και το Διοικητικό Συμβούλιο να ζητούν, μέσω ψηφοφορίας, αλλαγές στον τρόπο που επιλέγονται οι υποψήφιοι για τα βραβεία, δίνοντας με αυτή την τολμηρή κίνηση ελπίδα ότι την επομένη χρονιά τα βραβεία θα κάνουν τη διαφορά.

Οι δηλώσεις Obama για δίκαιη μεταχείρηση!

Φαίνεται πως το θέμα των φετινών Όσκαρ ασπασχόλησε και τον Λευκό Οίκο! Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α, Barack Obama θέλησε να εκφράσει δημόσια και ο ίδιος την άποψή του, λέγοντας ότι το #OscarsSoWhite είναι μια έκφραση ενός ευρύτερου ζητήματος και ότι όλοι χρήζουν δίκαιης μεταχείρισης, ενώ τόνισε ότι ευκαιρίες θα πρέπει να παρέχονται στον καθένα!

Τι κατάλαβα…

Σας μπέρδεψαν οι διάφορες απόψεις των καλλιτεχνών; Στην αρχή και εγώ μπερδεύτηκα να πω την αλήθεια δεν ήξερα τι ακριβώς γίνεται, πολλές πληροφορίες μαζεμένες, πολλές και διαφορετικές οι απόψεις…  Κούραση! Όμως απ΄όλα όσα διάβασα αυτές τις μέρες στο Twitter θα σας πω πού κατέληξα… Κατέληξα λοιπόν στην άποψη ότι το hashtag #OscarsSoWhite ήταν απλά μια αφορμή για να ειπωθούν προς τα έξω κάποια ενδοχολιγουντιανά ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την φυλετική διάκριση ή τα βραβεία και τους υπεύθυνους της Ακαδημίας.

Μήπως τελικά το Hollywood δεν έχει τη λάμψη που εκπέμπει στον κόσμο; Μήπως αποτελεί μια μικρή κοινωνία πουριτανών; Μήπως τελικά το Hollywood δεν δεν διαφέρει και τόσο από τις υπόλοιπες κοινωνίες του κόσμου, αλλά προσπαθεί να κρύψει πίσω από τη λάμψη και τα φώτα τις κρυφές πληγές του που όλοι εμείς που ζούμε μακριά από αυτό τον κόσμο δεν μπορούμε να διακρίνουμε;

 

Να θυμάστε…

Ό,τι λάμπει ΔΕΝ είναι πάντα χρυσός!

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *