Πανεπιστήμια: Τα οικονομικά έπιασαν πάτο

Η οικονομική κρίση όχι μόνο μπήκε μέσα στο σπίτι μας (κυριολεκτικά), όχι μόνο μπήκε ανάμεσα από εμάς και το μέλλον μας (592 σου λέει κάτι;) αλλά επιτίθεται και στο μόνο πράγμα που θεωρούσαμε «σίγουρο». Γιατί όλα και όλα, όταν διάβαζες νυχθημερόν για να μπεις στο «πανεπιστήμιο» δεν είχες στο μυαλό σου ότι κινδυνεύει να κλείσει επειδή δεν έχει να πληρώσει την ΔΕΗ. Τι είναι το πανεπιστήμιο, φοιτήτρια που έδωσε το μηνιάτικο της σε ένα τζιν και ξέμεινε;

Η οικονομική κρίση όχι μόνο μπήκε μέσα στο σπίτι μας (κυριολεκτικά), όχι μόνο μπήκε ανάμεσα από εμάς και το μέλλον μας (592 σου λέει κάτι;) αλλά επιτίθεται και στο μόνο πράγμα που θεωρούσαμε «σίγουρο». Γιατί όλα και όλα, όταν διάβαζες νυχθημερόν για να μπεις στο «πανεπιστήμιο» δεν είχες στο μυαλό σου ότι κινδυνεύει να κλείσει επειδή δεν έχει να πληρώσει την ΔΕΗ. Τι είναι το πανεπιστήμιο, φοιτήτρια που έδωσε το μηνιάτικο της σε ένα τζιν και ξέμεινε;

Έλλειψη σε: καθηγητές, χρήματα και κτήρια

Το πανεπιστήμιο έπαιρνε λεφτά από το κράτος. Κάτι σαν εσένα και τον μπαμπά σου. Εντάξει, μπορεί κάποιες φορές να έκανες λίγο σπάταλη διαχείριση αλλά σε γενικές γραμμές είχες ένα οικονομικό πλάνο. Λόγω, λοιπόν, της λεγόμενης «πολιτικής λιτότητας» το κράτος αποφάσισε να μειώσει τον προϋπολογισμό απέναντι στα πανεπιστήμια κατά 40%. Και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό «Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση της χώρας σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του μνημονίου του ΔΝΤ, αναστέλλεται η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων του τετραετούς προγραμματισμού, όσων μένουν κενές από παραίτηση ή συνταξιοδότηση, είτε βρίσκονται στα δύο πρώτα στάδια έγκρισης προκήρυξης». Τουτέστιν: ούτε λεφτά αλλά ούτε και καθηγητές. Έχουμε τουλάχιστον τις κατάλληλες υποδομές; Όχι, όπως γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουμε καν τα κατάλληλα κτήρια.

Δανεικά λεφτά και δανεικές αίθουσες

Και έτσι σιγά σιγά, αγαπητά μου παιδιά, φτάνουμε στην διάλυση. Και αν θέλετε να μιλήσουμε με παραδείγματα ας ρίξουμε μια ματιά στην ανακοίνωση του Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.: «Αυτή η πρωτοφανής αντιμετώπιση των σπουδών των μελλοντικών δασκάλων από το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο. Όπως δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι εξαναγκαζόμαστε κάθε χρόνο να παρακαλούμε άλλες σχολές να μας δανείσουν αίθουσες, για να κάνουμε μαθήματα. Όπως δεν μπορεί να αφήσει κανέναν αδιάφορο το γεγονός ότι έχουμε μόλις 30 διδάσκοντες, για να εκπαιδεύσουμε 2.000 ενεργούς φοιτητές». Το ίδιο ισχύει και για το Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών , το οποίο «αδυνατεί να εξασφαλίσει την άρτια εκπαίδευση των φοιτητών λόγω έλλειψης του απαραίτητου αριθμού αποσπασμένων εκπαιδευτικών, που θα προσφέρουν σημαντικό επικουρικό εκπαιδευτικό έργο» και για αυτό τον λόγο έχει ήδη μείνει κλειστό για μια εβδομάδα. Έπεται συνέχεια;

Τα δεδομένα

Μήπως τα βλέπουμε πολύ τραγικά; Μιλήσαμε με τον κ. Μυλόπουλο, πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μας επιβεβαίωσε το προφανές. Συγκεκριμένα για το ΑΠΘ μείωση κατά 40% του προϋπολογισμού σημαίνει ότι το ίδρυμα θα λάβει 19εκ. ευρώ λιγότερα . «Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις δαπάνες, δεν μπορούμε καν να λειτουργήσουμε, καθώς ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού πηγαίνει για την κάλυψη αναγκών προσωπικού». Όσο για τις κτιριακές υποδομές, ο πρύτανης ήταν σαφής: «αίθουσες σκοτεινές, υπόγειες και, πολλές φορές, οι φοιτητές δεν έχουν που να καθίσουν».

Ε, όχι και να μην έχουμε πάσο!

Καθυστέρηση είχαμε και στα πάσο, ενώ δεν ήταν ξεκάθαρη η στάση του Υπουργείου Παιδείας, που αρκούνταν στο να επιρρίπτει ευθύνες σε συναρμόδια Υπουργεία και σε φορείς αστικών συγκοινωνιών. Στην πραγματικότητα, τα χρόνια χρέη του υπουργείου Παιδείας προς τον ΟΑΣΑ ήταν η αιτία καθυστέρησης αποστολής των πάσο στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, από το 1998 γίνονταν προφορικές συνεννοήσεις με τον ΟΑΣΑ και χορηγούνταν τα πάσο, χωρίς να καταβάλλονται τα απαιτούμενα κονδύλια. Αποτέλεσμα; Ιωάννινα, Πάτρα αλλά και άλλες φοιτητουπόλεις να αδυνατούν να χορηγήσουν πάσο και οι πρωτοετείς να επιβαρύνονται με τα επιπλέον έξοδα των μετακινήσεων. Το Α.Π.Θ. (παρότι η προμήθεια των δελτίων δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του ιδρύματος), διέθεσε από δικούς του πόρους τα χρήματα, καθώς από το 2008 είχε διακοπεί το κονδύλι από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας προς τις Φοιτητικές Εστίες για την έκδοσή τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «προκειμένου να εξασφαλίσει στους φοιτητές το απαραίτητο δελτίο, διέθεσε το ποσό των 135 χιλιάδων ευρώ, για να διανεμηθούν 67,5 χιλιάδες πάσο στους δικαιούχους φοιτητές του».

Η ώρα των Τ.Ε.Ι.

Ας πιάσουμε και την περιφέρεια: Προβλήματα έχει και το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στα Γρεβενά. Βασική αιτία η έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων, η οποία καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτηση φοιτητών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος κ. Χαραλαμπίδη στα Γρεβενά δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, ενώ στο σύνολό του το Τ.Ε.Ι. απασχολεί 100, την ώρα που απαιτούνται περίπου διακόσιοι. Τα ιδρύματα όμως δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε προσωπικό (εκπαιδευτικό, διοικητικό και τεχνικό) αλλά και τις οφειλές προς διάφορες κατηγορίες εργαζομένων αλλά και ΔΕΚΟ. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν ιδρύματα τα οποία να ζουν με τον φόβο μήπως και τους κόψουν το ρεύμα! Εικόνα διάλυσης επικρατεί στο Τ.Ε.Ι. Αθήνας και στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Οι σπουδαστές δε χωράνε στις αίθουσες και παρακολουθούν τα μαθήματα απ’ το… παράθυρο(!), οι καθηγητές δηλώνουν αδυναμία να καλύψουν τις ανάγκες των εργαστηρίων, ενώ οι συμβάσεις των έκτακτων καθηγητών – που είναι και η πλειοψηφία – δεν έχουν ανανεωθεί. Μειωμένα τα περιθώρια λειτουργίας και για το πονεμένο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης το οποίο έχει ήδη απλήρωτους λογαριασμούς και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια που θα λάβει θα είναι μειωμένα κατά 4 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ιδρύματος έχει στείλει, μάλιστα, επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας ενημερώνοντας πως στο τέλος του Οκτώβρη θα αναστείλει τη λειτουργία του.

Μαθήματα οικονομικών ΠΑ.ΜΑΚ.

Ας κάνουμε λοιπόν οικονομία, έτσι σκέφτηκε και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι περικοπές των λειτουργικών δαπανών, καθώς η μείωση των πιστώσεων εκτιμάται στα 1,8 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ιδρύματος προσανατολίζεται στη μείωση του περιθωρίου χρήσης των τηλεφώνων(!) για όλες τις υπηρεσίες και τα μέλη ΔΕΠ, έως και 40%, μείωση των δαπανών στα προγραμματισμένα έργα ανάπτυξης αλλά και στις ανανεώσεις εξοπλισμών. Δεν αποκλείεται, ακόμη, να σταματήσουν οι παραγγελίες συγγραμμάτων για τη βιβλιοθήκη του ιδρύματος, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών που θα έχουν δικαίωμα για δωρεάν σίτιση, κατεβάζοντας το όριο στα εισοδηματικά κριτήρια.

Εξελίξεις και στη Λέσχη

Σχετικά με τη σίτιση, δραστικά μέτρα πήρε και το Α.Π.Θ. καθώς κοινό μυστικό αποτελούσε το γεγονός πως ο έλεγχος στη Λέσχη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ήταν μηδαμινός. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς μόνο μετά από έλεγχο της φοιτητικής ταυτότητας (πάσο) θα επιτρέπεται πλέον η σίτιση στη Λέσχη.
«Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, με πρωτοφανείς περικοπές της δημόσιας χρηματοδότησης και καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της Φοιτητικής Λέσχης από πόρους του πανεπιστημίου» εξηγούσε η ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

Προβλήματα στη στέγαση

Τη μείωση κατά 20%των κονδυλίων για τη στέγαση αποφάσισε κατά πλειοψηφία (11 υπέρ – 6 κατά) η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεδρίαση της, ανάβοντας πράσινος φως για το διωγμό εκατοντάδων φοιτητών από τις Εστίες. Η διοίκηση του Ιδρύματος εισηγήθηκε την περικοπή φέτος κατά 250.000 ευρώ των δαπανών (από 1.200.000 ευρώ που δινόταν πέρσι) για τη στέγαση.
Αυτή η μείωση οδηγεί αυτόματα στο να μείνουν εκτός Εστιών τουλάχιστον 110 φοιτητές, χωρίς να υπολογίζονται οι εκατοντάδες άλλοι που θα πεταχτούν στο δρόμο από τη θέσπιση κριτηρίων, τα οποία η πρυτανεία παρέπεμψε να καθοριστούν από την Επιτροπή Φοιτητικής Μέριμνας.

Υπάρχει λύση;
Σύμφωνα με τον πρύτανη του Α.Π.Θ. η μόνη λύση είναι να εξαιρεθεί η παιδεία από την πολιτική της λιτότητας και μας βεβαίωσε ότι θα κάνει έκκληση προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Όσο για την ερώτηση μας αν τελικά υπάρχει περίπτωση να βγει κάτι θετικό από την κρίση, για παράδειγμα καλύτερη διαχείριση ή μεγαλύτερη διαφάνεια η απάντηση του ήταν αποστομωτική. «Ναι, ίσως είναι ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Από την άλλη ίσως είναι και «ευκαιρία» να κλείσει το δημόσιο πανεπιστήμιο…» Τα σχόλια δικά σας.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *