Πώς οι πολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τις Βάσεις 2015;

Τόσο οι πολιτικές εξελίξεις, όσο και η οικονομική κρίση που βιώνει αυτήν τη στιγμή η χώρα μας δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστες τις επιλογές των φετινών υποψηφίων αλλά και τις βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ!

Σχολή δίπλα στο σπίτι!

Οι περισσότεροι υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό δελτίο μόνο πανεπιστήμιο στον τόπο κατοικίας τους λόγω του ότι οι γονείς αδυνατούν να πληρώσουν τις «εκτός έδρας» σπουδές του παιδιού. Η επιλογή αυτή θα διευρύνει το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών ΑΕΙ και θα αφήσει χωρίς φοιτητές πολλά περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τους.

Θα επηρεαστούν οι βάσεις!

Λόγω της απροθυμίας των υποψηφίων να επιλέξουν σχολή μακριά από το σπίτι τους, θα έχουμε ψαλίδισμα της πτώσης στις περιζήτητες σχολές και άνοιγμα της ψαλίδας των βάσεων ανάμεσα στα κεντρικά και περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ. Ενδεικτικά και σύμφωνα με τα μηχανογραφικά των 93.982 υποψηφίων που ήδη έχουν κατατεθεί:

• Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες) η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από τα 400 μόρια και να διευρύνεται όσο οι βάσεις χαμηλώνουν.

• Στο 2ο και 4ο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες) προβλέπεται πτώση από τα 450 μόρια που θα διευρυνθεί ακόμη και πάνω από τα 2.000 μόρια σε χαμηλόβαθμα τμήματα της επαρχίας.

• Στο 3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) η Ιατρική Αθήνας προβλέπεται κάτω από 19.000 μόρια, αλλά θα συγκρατηθεί η πτώση στις υπόλοιπες σχολές υγείας.

• Στο 5ο πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης), η πτώση θα ξεκινά από τα 400 μόρια και θα προσεγγίσει τα 2.000 μόρια στα περιφερειακά τμήματα.

Ακολουθεί πίνακας με την πορεία των βάσεων και τις εκτιμήσεις για το 2015:

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *