Πώς να αντιμετωπίσεις σωστά ένα σπυράκι ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται

από την ΕΙΡΗΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΙΔΟΥ

Kάθε φορά που ένα σπυράκι εμφανίζεται στο πρόσωπο, η εικόνα σου επηρεάζεται και η διάθεσή σου πέφτει κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να μην θέλεις να βγεις καθόλου από το σπίτι. Σε καταλαβαίνω γιατί το έχω περάσει αρκετές φορές κι εγώ. Ωστόσο, δεν πρέπει να το βλέπεις έτσι, αφού η ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι οδηγεί στην εμφάνισή της;

Τα σπυράκια εμφανίζονται στην επιδερμίδα όταν οι πόροι του δέρματος φράζουν από την υπερβολική λιπαρότητα (σμήγμα), νεκρά δερματικά κύτταρα και/ή βακτήρια. Η ακμή τείνει να εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία, καθώς σε αυτή τη φάση της ζωής οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περισσότερη λιπαρότητα, χωρίς αυτό βέβαια να αποκλείει ότι η ακμή δεν θα σε ταλαιπωρήσει και αργότερα.

Ποια είναι τα στάδια που περνά ένα σπυράκι:

Αυτά είναι δύο. Στο πρώτο στάδιο το σπυράκι σχηματίζεται βαθιά στο δέρμα, λένε οι ειδικοί. Όταν τα νεκρά κύτταρα παγιδεύονται και δεν μπορούν να βγουν από αυτό, δημιουργούν μαζί με το σμήγμα μαύρα στίγματα ή σπυράκια με λευκό «κεφαλάκι» δηλαδή με πύον. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως να μην αντιληφθείς από πριν ότι πρόκειται να εμφανιστεί σπυράκι. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να βγει πιο εύκολα και ανώδυνα στην επιφάνεια, είναι να βάζεις μια ζεστή κομπρέσα στο σημείο για δέκα λεπτά.

Στο δεύτερο στάδιο, όταν δηλαδή το σπυράκι έχει πια εμφανιστεί στην επιφάνεια του δέρματος και ανεξάρτητα από το αν είναι ένα μικρό σπυράκι με πύον ή ένα σπυράκι που έχει κόκκινο χρώμα (αυτό συχνά μένει στο σημείο έως και μια εβδομάδα) θα πρέπει να ανακουφίσεις τοπικά την περιοχή. Αυτό που λειτουργεί είναι το παγάκι. Το τρικ αυτό έχει προτείνει και η ηθοποιός Drew Barrymore μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram. Βάλε το παγάκι για 30 δευτερόλεπτα επάνω στο σπυράκι, άφησε να περάσουν άλλα 30 δευτερόλεπτα και επανέλαβε για όσο χρειαστεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμόσεις μια εξειδικευμένη τοπική θεραπεία.

Πηγή: marieclaire.gr

Total
1
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *