Πως να παραμείνεις συγκεντρωμένος στην εξεταστική

Είναι πολλές οι φορές που θέλεις να διαβάσεις αλλά πολύ απλά ΔΕΝ μπορείς. Και είναι λογικό αν σκεφτείς πως τις περισσότερες φορές διαβάζουμε τσαπατσούλικα, στις λάθος ώρες, και χωρίς να έχουμε επαφή με το διάβασμα όλο το εξάμηνο -από την προηγούμενη εξεταστική- . Έτσι, σαφώς και είναι δύσκολο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι.

Παρακάτω θα βρεις κάποιες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προπονήσεις τον εγκέφαλό σου ώστε να συγκεντρώνεται πιο εύκολα.

Διάβασε πρώτα τα πιο δύσκολα

Μιας και το μυαλό σου είναι περισσότερο σε εγρήγορση κατά τις πρωινές ώρες, χρησιμοποίησε αυτό τον χρόνο για να μάθεις όσα δεν ξέρεις καθόλου ή όσα σου φαίνονται πιο δύσκολα. Ξέρουμε πως πάει έτσι κι΄αλλιώς. Θα διαβάσεις 2-3 ώρες, και μετά θα κουραστείς, θα πιάσεις να δεις καμιά σειρά, και μετά γύρω στο βραδάκι θα προσπαθήσεις να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα. Οπότε, μόλις ξεκινήσεις να διαβάζεις, δώσε έμφαση σε αυτά που ξέρεις πως θα χρειαστείς περισσότερη ενέργεια προκειμένου να τα καταλάβεις.

Διάβασε εκτός σπιτιού

Στο σπίτι οι αφορμές για να διακόψεις το διάβασμά σου είναι σίγουρα περισσότερες απ’ ότι στη βιβλιοθήκη ή σε μια καφετέρια με ήσυχο αναγνωστήριο. Λίγο το ίντερνετ, λίγο που ανανεώθηκαν οι ζωές στο Candy Crush, λίγο που το πάτωμα σου φαίνεται λίγο βρώμικο, δε χρειάζεσαι πολλά για να βρεις δικαιολογία να αράξεις λίγο. Οπότε βρες το μέρος όπου είναι λιγότερο πιθανό να σου αποσπάσει κάποιος ή κάτι την προσοχή, και ετοιμάσου να περάσεις το μάθημα.

Προσωπική συμβουλή: Σε κάθε περίπτωση θα επέλεγα την βιβλιοθήκη, και θα πήγαινα μόνη μου. Όταν όλοι γύρω σου διαβάζουν, πρέπει και συ να κάνεις το ίδιο. Συν ότι δεν χρειάζεται να χαλάς τα χρήματά σου σε έξτρα καφέδες.

Προπόνησε τον εγκέφαλο σου, όπως θα έκανες με τους μύες σου.

Ας πούμε ότι είσαι εντελώς αγύμναστος και θες να ξεκινήσεις τρέξιμο. Τι θα ήταν καλύτερο; Να ξεκινήσεις να τρέχεις με 5χλμ τη μέρα, ή να το πας σιγά σιγά αυξάνοντας τους στόχους σου κάθε φορά; Μάλλον το δεύτερο. Έτσι και ο εγκέφαλος μας, θέλει προπόνηση. Αν και σαν μέθοδος χρειάζεται χρόνο, θα σε βοηθήσει σίγουρα περισσότερο. Μόλις τα μαθήματα ξεκινήσουν και πάλι, απενεργοποίησε το Wi-Fi, άφησε το κινητό σου μακριά από εκεί που κάθεσαι, καθάρισε το γραφείο σου αν προτιμάς να διαβάζεις στο σπίτι, και ξεκίνα δίνοντας σαν στόχο στον εαυτό σου να συγκεντρωθεί για 5 λεπτά την πρώτη μέρα. Ύστερα αύξησε τον στόχο κατά 10 λεπτά. Μέχρι την επόμενη εξεταστική θα δεις πως θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να διαβάσεις χωρίς να διακόπτεις το διάβασμά σου με το παραμικρό.

Extra tip: Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαβάσματος, που δεν θα κουράσει το μυαλό σου, είναι και η μέθοδος Pomodoro. Διάβασε εδώ για λεπτομέρειες.

Total
4
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *