Πρακτική άσκηση: Ξεκινώντας την επαγγελματική σου σταδιοδρομία από την περίοδο των σπουδών σου

Πρακτική άσκηση, μαθητεία ή…internship, όπως και να την πεις, η περίοδος αυτή στη ζωή σου όπου θα κάνεις τα πρώτα σου δοκιμαστικά βήματα στο αντικείμενο που επέλεξες να σπουδάσεις είναι καθοριστική για την προσωπική και επαγγελματική σου ενηλικίωση.

Γιατί όμως είναι χρήσιμη η πρακτική άσκηση στη διάρκεια των σπουδών και τι μπορείς να περιμένεις από αυτή την εμπειρία; Αφενός, έχεις την ευκαιρία να εργαστείς στο αντικείμενο που σε ενδιαφέρει ενώ είσαι ακόμα φοιτητής. Έτσι, θα ανακαλύψεις πώς οι σπουδές σου βρίσκουν εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο, και επιπλέον θα αποκτήσεις σοβαρή πείρα που θα αξιοποιήσεις και μετά την αποφοίτηση.

Η Μαρίνα Περαντωνάκη, υπεύθυνη του γραφείου Διασύνδεσης του Deree­­­­– TheAmericanCollegeofGreece,μας αποκαλύπτει τα οφέλη των internships τόσο για τους νέους που θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον επαγγελματικό στίβο, όσο και για τις επιχειρήσεις που έρχονται σε επαφή με τους φοιτητές: «Μέσω των internships τα παιδιά μαθαίνουν τις βέλτιστες πρακτικές κάθε επαγγελματικού κλάδου, δημιουργούν ένα δίκτυο επαφών από νωρίς ενώ έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην πράξη τι τους αρέσει και τι όχι, τόσο ως προς το αντικείμενο, όσο και ως προς τον χώρο εργασίας. Επίσης, καλλιεργούν δεξιότητες και γνώσεις χρήσιμες στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, είναι και για τις επιχειρήσεις ένας τρόπος να αντλήσουν φρέσκιες ιδέες και να διατηρήσουν επαφή με τη νεότερη γενιά, να βρουν ταλέντα για μελλοντικές θέσεις και να τους κρατήσουν» σημειώνει η κα Περαντωνάκη.

Tι άλλο κερδίζεις κάνοντας πρακτική; Σημαντικά softskillsπου θα σε βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, καθώς θα αναζητάς ­–και θα βρίσκεις– θέσεις εργασίας που θα ταιριάζουν ακόμα περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα σου. Τι είναι τα softskills; H ομαδικότητα, το πνεύμα συνεργασίας, οι επικοινωνιακές και διαπροσωπικές ικανότητες, όλες οι «οριζόντιες δεξιότητες» που δεν διδάσκονται μέσα στην τάξη, αλλά κατακτώνται και καλλιεργούνται μέσα από τη συμμετοχή στο studentlife, δηλαδή την οργάνωση των φοιτητών και τη συμμετοχή τους στους πολλούς ομίλους (clubs) και societies του Deree.

Πρακτική άσκηση χωρίς σύνορα

Πώς όμως βρίσκεις τον προσανατολισμό σου καθώς εκτίθεσαι για πρώτη φορά στον εργασιακό στίβο; Ποιες εταιρείες θα επιλέξεις; Πώς ξέρεις ότι το αντικείμενο που επέλεξες ταιριάζει όντως στα ταλέντα και τις ικανότητές σου; Πώς θα οργανώσεις το βιογραφικό σου; Πώς θα παρουσιάσεις τον εαυτό σου στη συνέντευξη; Όλα εξαρτώνται από τη σχολή στην οποία σπουδάζεις και πόσο καλά οργανωμένη είναι. Αυτή θα είναι ο σύνδεσμός σου με την αγορά και ο οδηγός σου σε κάθε σου βήμα.

Ένα από τα βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Deree είναι η ισχυρή σύνδεσή του με την αγορά εργασίας. Το Deree διαθέτει ένα οργανωμένο διεθνές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω του οποίου, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι φοιτητές απασχολούνται σε πολυεθνικούς ομίλους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους το LibraGroup, που διαθέτει γραφεία και στις έξι ηπείρους, η CocaCola, η Johnson&Johnson, η Imerys, η ΤΙΤΑΝ, η Diageo, κ.ά. Πολύ συχνά μάλιστα, με το τέλος της πρακτικής, οι νέοι δέχονται και προτάσεις μόνιμης συνεργασίας!

Ταυτόχρονα ένα δίκτυο περισσότερων από 54.000 αποφοίτους σε όλο τον κόσμο εγγυάται την ομαλή μετάβασή σου από τον ακαδημαϊκό κόσμο στον επαγγελματικό στίβο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι απόφοιτοί του –και συγκεκριμένα το 61% απ’ όσους αναζητούν εργασία– απασχολούνται ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους!

«Έμαθα πώς λειτουργεί η αγορά και, το πιο σημαντικό, τι σημαίνει η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός. Πόσο σημαντικό είναι για κάποιον να νοιάζεται για τη δουλειά του και τους ανθρώπους της» μας λέει ο Λευτέρης, που αποφοίτησε πρόσφατα από το Deree, για την πρακτική του άσκηση σε εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων. «Διδάχτηκα τη σημασία της ομαδικότητας και της προσοχής στη λεπτομέρεια. Έμαθα τι σημαίνει να νοιάζεσαι τους συναδέλφους σου, να αγαπάς τη δουλειά σου και τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεσαι».

Στη διαδικασία επιλογής του προγράμματος πρακτικής άσκησης, το γραφείο διασύνδεσης του Deree, το CareerServices, είναι δίπλα στον φοιτητή σε κάθε βήμα για να προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση, από τη σύνταξη του βιογραφικού μέχρι προσομοιώσεις συνεντεύξεων ώστε να συναντήσουν τους μέλλοντες εργοδότες έτοιμοι να διεκδικήσουν τη θέση που τους ενδιαφέρει.

«Όταν ανακοίνωσα στις υπεύθυνες του γραφείου CareerServices την απόφασή μου να κάνω αίτηση στον όμιλο Libra, η υποστήριξή τους και η προετοιμασία όλων όσα οδήγησαν στην πρακτική ήταν υποδειγματικά»σχολίασε ο Παναγιώτης, που σπουδάζει Χρηματοοικονομικά στο Deree, ο οποίος έκανε την πρακτική του στο Μαϊάμι. «Από καθημερινά mail που ενημερώνουν τους φοιτητές για τις προσφερόμενες πρακτικές, ενημερωτικές συνεδρίες, προετοιμασία βιογραφικού και προσομοιώσεις συνεντεύξεων, οι άνθρωποι του Deree είναι εκεί για να βοηθήσουν ώστε να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας. Αλλά και μετά την πρακτική, το Κολλέγιο είναι δίπλα στους πρώην ασκούμενους να αναζητήσουν την επόμενη πρακτική τους ωριμάζοντας επαγγελματικά και προσωπικά».

CareerDays: φέρνοντας τους εκπροσώπους της αγοράς σε επαφή με τους νέους

Στο πλαίσιο των ενεργειών του να φέρει σε επαφή τους φοιτητές με τον επιχειρηματικό κόσμο, το Deree διοργανώνει το CareerDays, τη μεγάλη επαγγελματική έκθεση που πραγματοποιείται με επιτυχία εδώ και 43 χρόνια στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Στόχος της διοργάνωσης είναι οι φοιτητές του Dereeνα συναντηθούν με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου ώστε να εξασφαλίσουν την πολύτιμη εμπειρία μίας συνέντευξης.

 Στα Career Daysπου πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα, εκπρόσωποι από 122 εταιρείες από σημαντικούς κλάδους της αγοράς αναζήτησαν τους μελλοντικούς συνεργάτες τους ανάμεσα στους νέους που σπουδάζουν στο Deree. Πραγματοποιήθηκαν 1.500 συνεντεύξεις και 103 προσομοιώσεις συνεντεύξεων ενώ πολλοί φοιτητές δέχτηκαν πρόσκληση για μία δεύτερη συνέντευξη!Στη διοργάνωση συμμετείχαν διεθνείς και ελληνικές εταιρείες από τους κλάδους της επικοινωνίας και διαφήμισης, της ενέργειας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, του λιανεμπορίου, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των τροφίμων και ποτών, των φαρμακευτικών προϊόντων, της τέχνης και του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, της ναυτιλίας, της αυτοκίνησης, του τουρισμού, των κατασκευών, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, των συμβούλων επιχειρήσεων, των μη κυβερνητικών οργανισμών και άλλων.


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *