Πρύτανης ΠΑΜΑΚ: «Φοβάμαι με τις συνθήκες ανομίας στα Πανεπιστήμια»

«Ναι, φοβάμαι και μάλιστα πολύ. Όμως κάτι πρέπει να γίνει. Δεν μπορώ να ηγούμαι ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες ανομίας. Μπούχτισα.» Αυτά ήταν τα λόγια του Αχιλλέα Ζαπράνη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πιο συγκεκριμένα

Ο Α. Ζαπράνης, δήλωσε στην «ΗτΣ» πως δεν θα διστάσει να καλέσει την αστυνομία σε περίπτωση που λάβουν χώρα αξιόποινες πράξεις στον χώρο του Πανεπιστημίου, παρ’ όλο που έχει δεχτεί απειλές αρκετές φορές. Για παράδειγμα, όταν προσπάθησε να βάλει τέλος στα πάρτυ που γινόντουσαν στον χώρο του πανεπιστημίου κατεβάζοντας τον διακόπτη του ρεύματος, ή όταν μόνος του κατέβασε τις αφίσες στους χώρους του ιδρύματος και έδωσε εντολή για τον καθαρισμό των τοίχων από τα γκράφιτι, οι αντιδράσεις ήταν έντονες, και σίγουρα όχι προς το μέρος του.

 

Η βίαιη διακοπή δύο εκδηλώσεων του πανεπιστημίου με θέμα τα δικαιώματα των προσφύγων από μία μικρή ομάδα ανθρώπων με το όνομα «Φάμπρικα Υφανέτ» είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό βίας στο ΠΑΜΑΚ. Μετά την διακοπή της πρώτης εκδήλωσης, οι πρυτανικές αρχές κάλεσαν την αστυνομία για να περιφρουρείται ο χώρος. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν άργησαν να εμφανιστούν οι αντιδρώντες οι οποίοι φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες και αρνούμενοι να αποχωρήσουν όπως τους ζήτησε η αστυνομία, οδήγησαν στο να ακολουθήσουν συμπλοκές.

Μετά από αυτό το περιστατικό, οι πρυτανικές αρχές δήλωσαν τα εξής:

«Ο νόμος 4009/2011 ισχύει μέχρι σήμερα. Και όπως οι πρυτανικές αρχές τον εφαρμόζουν κατά γράμμα όταν αναφέρει ότι -στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών-, είναι υποχρεωμένες επίσης να εφαρμόσουν και την παράγραφό του που προβλέπει ότι -σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία-»

Επιπλέον, ο πρύτανης επισκέφθηκε την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώσει για την πρόθεση του να διώξει ποινικά όσους είχαν εμπλακεί στα εν λόγω επεισόδια.

Λίγοι κάνουν το κακό

«Είναι κοινό μυστικό στην ελληνική κοινωνία πως υπάρχουν ακροαριστερές μειοψηφίες που είναι επικίνδυνες. Ο φόβος είναι η λέξη που αρμόζει ως την εξήγηση γιατί δεν υπάρχει αντίδραση είτε από την πλευρά των πρυτανικών αρχών είτε από την πλευρά των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών σε φαινόμενα βίας εντός των χώρων των ΑΕΙ», σημείωσε ο κ. Ζαπράνης.

Όντως, ισχύει το γεγονός πως κάθε φορά που οι ακαδημαϊκοί προσπάθησα να αντιδράσουν σε περιστατικά ανομίας, δέχθηκαν απειλές ή και επιθέσεις. Για παράδειγμα:

  • Στις 15 Φεβρουαρίου 2017, ο Άγγελος Συρίγος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου ξυλοκοπήθηκε από τρεις νέους επειδή ζήτησε από τον ένα να σταματήσει να γράφει σε τοίχο του πανεπιστημίου.
  • Στις 23 Νοεμβρίου 2016, ο Γιώργος Σταμπουλής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια του μαθήματος επειδή είχε προσκαλέσει τον πρόεδρο των Ελληνικών Πετρελαίων, Στάθη Τσοτσορό για να μιλήσει. Κουκουλοφόροι πέταξαν μπλε μπογιά στον ομιλητή, και ψέκασαν σπρέι πιπεριού στον καθηγητή.

Όσο αφορά την πρώτη επίθεση, ο κ. Συρίγος κινήθηκε νομικά εναντίον του φοιτητή που του επιτέθηκε ο οποίος εν τέλει έλαβε ποινή φυλάκισης 12 μηνών. Στη δεύτερη περίπτωση ωστόσο, παρά τη μεγάλη αντίδραση που προκάλεσε το περιστατικό, δεν λήφθηκε καμία πρωτοβουλία από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό και την δίωξη όσων είναι υπεύθυνοι.

Πηγή: imerisia.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *