Προ των πυλών το πρόγραμμα επιδότησης αγοράς βιβλίων

Την κατάρτιση προγράμματος χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2020 προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια». Σύμφωνα με την ΚΥΑ, ο αριθμός των δικαιούχων και των ωφελουμένων του προγράμματος ανέρχεται στις 150.000.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψήφιων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ (η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα).

Δικαιούχοι/Ωφελούμενοι του προγράμματος

1. Ως δικαιούχοι του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων έτους 2020 ορίζονται:

α) Ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες στην ασφάλιση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας.

β) Ασφαλισμένες που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρ. 142 του ν. 3655/2008, όπως ισχύει.

γ) Ασφαλισμένοι που έλαβαν, κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος, τακτική επιδότηση ανεργίας, με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

δ) Άνεργοι-εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας, κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.

Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών μπορεί να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.

2. Ως ωφελούμενοι του προγράμματος χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων ορίζονται:

α) Τα παιδιά των δικαιούχων, ηλικίας άνω των πέντε ετών, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών ή του άλλου γονέα.

β) Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως ορίζει η δημόσια πρόσκληση. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

3. Ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και, γενικά, κάθε τέκνο, του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

4. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι–ωφελούμενοι του προγράμματος οι δικαιούχοι–ωφελούμενοι από οποιονδήποτε άλλον φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι η επιταγή αγοράς βιβλίων ενσωματώνει μία συγκεκριμένη οικονομική αξία και αποκλειστικός σκοπός της είναι η ανταλλαγή της για την αγορά βιβλίων, σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρόσκλησης.

Επίσης, το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής, που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων, προσδιορίζεται στη δημόσια πρόσκληση.

Η επιδότηση, μέσω της επιταγής αγοράς βιβλίων, δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν ελεύθερα από το μητρώο παρόχων του Οργανισμού τον πάροχο από τον οποίο θα προμηθευτούν τα βιβλία τους.

Πηγή: efsyn.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *