Πρωτοετείς | 5 πράγματα που περιμένεις από τη φοιτητική σου ζωή και πως πραγματικά είναι

Θυμάμαι τον δικό μου ενθουσιασμό λίγες μέρες προτού διαβώ τις πύλες του πρώτου αμφιθέατρου ο όποιος δεν άργησε να αντικατασταθεί από αλλεπάλληλα ερωτηματικά όπως “τι κάνω εδώ;;“, “τι είναι αυτά στο πίνακα;”, “γιατί πρέπει να ξαναδιαβάσω;” κτλ…
H ακαδημαϊκή χρονιά έχει ξεκινήσει για τα καλά. Τα μαθήματα έχουν μπει σε full ρυθμούς. Η φοιτητική κοινότητα είναι χαρούμενη που τέλειωσε η εξεταστική (ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα).  Οι δεινόσαυροι της σχολής που θέλουν να τελειώσουν επιτέλους τη σχολή έστω και στο 7-8 έτος, να πάρουν το πολυπόθητο ο πτυχίο και να «βγουν στον έξω κόσμο». Το νέο αίμα των πρωτοετών από την άλλη είναι ενθουσιασμένο με τη νέα του ζωή και είναι ενθουσιασμένο για το τι τους επιφυλάσσει. Θυμάμαι τον δικό μου ενθουσιασμό λίγες μέρες προτού διαβώ τις πύλες του πρώτου αμφιθέατρου ο όποιος δεν άργησε να αντικατασταθεί από αλλεπάλληλα ερωτηματικά όπως “τι κάνω εδώ;;“, “τι είναι αυτά στο πίνακα;”, “γιατί πρέπει να ξαναδιαβάσω;” κτλ…
Γράφει ο Ανέστης

Κινητήρια δύναμη φίλε πρωτοετή για να αντέξεις στις πανελλαδικές ήταν το μότο “διάβασε τώρα να περάσεις και μετά δε θα ξανά χρειαστεί να ανοίξεις βιβλίο”.
ΨΕΜΑ
Ίσως το μεγαλύτερο  από όλα όσα λένε οι γονείς ακόμα και από την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Δυστυχώς οι πανελλαδικές θα σου φαίνονται παιχνίδι μετά από 2-3 εξεταστικές. Η υλη τους μια μέρα διάβασμα και όλα αυτά διότι πλέον είσαι φοιτητής  και φυσικά ο κόσμος δεν είναι έτσι όπως τον περίμενες.

Σίγουρα περιμένεις το πρώτο μάθημα με αγωνιά να μπεις να γνωρίσεις καθηγητές συμφοιτητές, να ανοίξεις του ορίζοντες  και άλλα συναφή κλισέ…
Το μόνο το οποίο είναι βέβαιο είναι η γνωριμία με νέα άτομα που θα δεθείς (αγαπήσεις-μισήσεις- ανέχεσαι). Οι πνευματικοί σου ορίζοντες δε θα ανοίξουν αντίθετα θα εγκλωβιστούν σε ένα καλούπι σμιλευμένο από τον εκάστοτε διδάσκοντα.

Έχεις ακούσει αμέτρητες φοιτητικές ιστορίες  με ξενύχτια αμέτρητα πάρτι και αλκοόλ δίχως όριο… δυστυχώς ακόμα και εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο εξιδανικευμένo, διότι για όλα αυτά υπάρχει όριο και αυτό είναι το πορτοφόλι σου.  Μετά τη δεύτερη φορά που θα πιεις τα λεφτά που προορίζονται για το σουπερ μάρκετ θα μάθεις ένα πολύτιμο μάθημα: μπορείς να επιβιώσεις μόνο με σκέτα μακαρόνια.

Θα συνεχίσω να σου καταστρέφω το όνειρο λοιπόν αναφέροντας ένα μεγάλο κεφάλαιο της σχολής “τα εργαστήρια”. Εργαστήρια έχουν κυρίως τα θετικά-ιατρικά τμήματα (βιολογίας, φυσικής,  χημείας, φαρμακευτικής κτλ) όμως δεν είναι έτσι όπως τα φαντάζεσαι. Μπορεί να σε βάλουν να αγοράσεις και να φορέσεις τη λευκή ρομπίτσα σου, να σου κάνουν ένα εισαγωγικό μάθημα περί προστασίας με αποτέλεσμα να ανυπομονείς να αρχίσεις. Νομίζοντας ότι θα είναι τέλειο με όσα έχεις ακούσει (μερικοί μπορεί να νομίζετε ότι είστε ένα βήμα πριν σας προσλάβουν στο NCIS για αναλύσεις) όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Tο πιο κοντινό σε πείραμα είναι καμιά εξουδετέρωση και αλλαγή του χρώματος ενός δείκτη ή να φτιάξεις κάνα σαπούνι πράγματα pου μπορείς να μάθεις πλέον και από το Υoutube. Για το τμήμα φυσικής συγκεκριμένα υπάρχει εργαστήριο που μελετάς τρανζίστορ. Αντίστοιχο παιχνίδι είχα δώρο στα 12 μου από γνωστή εταιρεία παιχνιδιών που φτιάχνεις ολόκληρο δικό σου ραδιόφωνο.

Γενικά τα φοιτητικά σου χρόνια είναι από τα καλύτερα της ζωής σου και το μόνο που πρέπει να περιμένεις είναι ότι θα σου μείνουν αξέχαστα. Ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα όταν είσαι φοιτητής, σίγουρα θα αντιμετωπίσεις και κάποιες δυσκολίες ( μαθήματα που δεν περνιούνται, περίεργους καθηγητές κτλ…) όμως δε αναιρούν ότι ξεκινάς μια τετραετία που δε θα θες να τελειώσει. Αυτό κάνουμε και εμείς οι παλιοί παίρνουμε παράταση όσο μπορούμε.
Καλή αρχή λοιπόν…

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *