Πρυτανικές Εκλογές

Ύστερα από αίτημα των πανεπιστημιακών να εξαρτάται η ψήφος των φοιτητών στις Πρυτανικές Εκλογές από το ποσοστό συμμετοχής τους, αλλάζει φέτος η διαδικασία εκλογής της Πρυτανικής Αρχής. Έτσι το Μάιο όλοι οι φοιτητές καλούνται κι αυτοί να δηλώσουν την προτίμηση τους σε κάποιον εκ των υποψηφίων, που θεωρούν ικανό για την διαχείριση των διοικητικών και γενικότερων θεμάτων του Πανεπιστημίου. Για να δούμε τι αλλάζει επί της ουσίας.

Ύστερα από αίτημα των πανεπιστημιακών να εξαρτάται η ψήφος των φοιτητών στις Πρυτανικές Εκλογές από το ποσοστό συμμετοχής τους, αλλάζει φέτος η διαδικασία εκλογής της Πρυτανικής Αρχής. Έτσι το Μάιο όλοι οι φοιτητές καλούνται κι αυτοί να δηλώσουν την προτίμηση τους σε κάποιον εκ των υποψηφίων, που θεωρούν ικανό για την διαχείριση των διοικητικών και γενικότερων θεμάτων του Πανεπιστημίου. Για να δούμε τι αλλάζει επί της ουσίας.

Σε πυρετό προετοιμασίας για τις Πρυτανικές Εκλογές βρίσκονται όλα τα ΑΕΙ της χώρας καθώς από φέτος (ή για φέτος;) αλλάζει το σύστημα εκλογής του Πρυτανικού Συμβουλίου. Ενδεχομένως πολλοί να μην γνωρίζατε καν τη διαδικασία που ακολουθούταν μέχρι σήμερα, αυτό γιατί η ψήφος σας ήταν μάλλον περιορισμένη. Με μια αλλαγή, όμως, στον υπάρχον νομοσχέδιο το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων επιχειρεί ένα πιο δημοκρατικό άνοιγμα στην ψηφοφορία, προσδοκώντας στην μαζική συμμετοχή των φοιτητών οι οποίοι θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, περιορίζοντας την ισχύ των παρατάξεων.

Το χθες και το σήμερα
Μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Νόμο Πλαίσιο 1268/1982, το Πρυτανικό Συμβούλιο εκλεγόταν από ειδικό σώμα εκλεκτόρων που ήταν: οι πανεπιστημιακοί, οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και το επιστημονικό-ειδικό διδακτικό προσωπικό. Το ποσοστό των ψήφων κάθε υποψήφιου συνδυασμού υπολογιζόταν από το άθροισμα των ποσοστών που έλαβε από κάθε κατηγορία εκλεκτόρων, μετρώντας στο τελικό αποτέλεσμα κατά 0,50, 0,40 και 0,10 αντίστοιχα και ανεξάρτητα από τον αριθμό ατόμων που προσήλθαν ανά κατηγορία για να ψηφίσουν. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η ψήφος των πανεπιστημιακών που συμμετείχαν στην εκλογή διαδικασία υπολογίζονταν σε ποσοστό 50% ενώ η παρουσία των φοιτητών προσμετρούταν σε ποσοστό 40%. Με το Νόμο 3549/2007, η διεξαγωγή των Πρυτανικών Εκλογών αλλάζει. Αναλυτικά, το ποσοστό συμμετοχής της κάθε κατηγορίας θα επηρεάζει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι αν οι φοιτητές δεν συμπληρώσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό συμμετοχής, μοιραία δε θα επηρεάσουν την αναμέτρηση και η ψήφος όσων παραστούν στις κάλπες θα έχει περιορισμένη ισχύ επί του συνόλου. To Νόμο αποδέχτηκε η φετινή κυβέρνηση με τις εξής τροποποιήσεις: να μην μπορούν να δηλώσουν εκ νέου υποψηφιότητα οι εκλεγμένοι Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις ή Κοσμήτορες και η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών να ενισχυθεί σε περίπτωση που παραστεί ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό (μεγαλύτερο του 50%) στην εκλογική διαδικασία.

Υπέρ και κατά
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και φυσικό είναι οι απόψεις να διίστανται. Απ’ τη μία το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υποστηρίζει πως αυτή είναι μια ευκαιρία να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές στις εκλογές δίνοντας γροθιά στην επιρροή των παρατάξεων κάτι που υποστηρίζει και μεγάλη μερίδα καθηγητών και φοιτητών. Απ’ την άλλη κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο. Πρώτος ο Πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Δ. Ασημακόπουλος από τον Γενάρη είχε εκφράσει την ανησυχία του «Tο Πανεπιστήμιό μας και γενικότερα όλα τα πανεπιστήμια καλούνται να εφαρμόσουν ένα νόμο που απαγορεύει σε δημοκρατικά εκλεγμένους συναδέλφους που μέχρι σήμερα υπηρετούν το Πανεπιστήμιο -ως πρυτάνεις ή αντιπρυτάνεις ή κοσμήτορες- να συμμετέχουν στη διαδικασία και που βεβαίως, από την άλλη μεριά, δίνει τη δυνατότητα της καθολικής ψηφοφορίας σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς παρεμβαλλόμενους εκλέκτορες. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, αυτή η διαδικασία, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιό μας για την εκλογή των Πρυτανικών Aρχών, θα έχει πολλά πρακτικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να τα επιλύσουμε όλοι μαζί με ηρεμία, υπευθυνότητα και σε κλίμα συναίνεσης. Γενικότερα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και έγκυρα όλα τα ζητήματα, έτσι ώστε να έχουμε μια ομαλή μετάβαση από τη σημερινή πρυτανική αρχή στην επομένη, η οποία θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου 2010». Αντίστοιχα ο κ. Μιχάλης Α. Τιβέριος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δήλωσε «Είναι έξω από κάθε λογική σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα οι εκπαιδευόμενοι να έχουν ίσα ή ακόμη και μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στις πρυτανικές εκλογές σε σχέση με αυτά του μόνιμου και κατά τεκμήριο ωριμότερου τμήματός του, που είναι οι διδάσκοντες σε αυτό».
Οι υποψήφιοι
Σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας οι υποψήφιοι των συνδυασμών προετοιμάζονται για τις Πρυτανικές εκλογές του Μαΐου. Όπως αναφέρθηκε οι σημερινοί Πρυτάνεις δεν μπορούν να δηλώσουν εκ νέου συμμετοχή, συνεπώς νέα πρόσωπα θα κρατήσουν τις θέσεις των Πρυτανικών Συμβουλίων τα οποία θα πρέπει να έχουν καταθέσει τη συμμετοχή τους μέχρι και την 30η Απριλίου. Συνομιλώντας με μέλη συνδυασμών ρωτήσαμε τη γνώμη τους για την αλλαγή του Νομοσχεδίου «Αναμφισβήτητα το πιο ζωντανό κομμάτι του Πανεπιστημίου είναι οι φοιτητές, αλλά η πληροφόρηση που έχουν για τις Πρυτανικές εκλογές είναι συνήθως περιορισμένη. Φέτος όμως για πρώτη φορά θα εφαρμοσθεί η διάταξη για καθολική ψηφοφορία των φοιτητών. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων θα ενισχύσει τη δημοκρατικότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας. Έτσι ζητούμε την ενεργό συμμετοχή όλων των φοιτητών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών με την παρουσία του στις εκδηλώσεις και την ψηφοφορία στις φετινές πρυτανικές εκλογές», δηλώνει η Ακαδημαϊκή Κίνηση του Α.Π.Θ. Το ζήτημα της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές θέτει και ο συνδυασμός του κ. Θεοδόσιου Πελεγρίνη στο Ε.Κ.Π.Α. όπου προτρέπει τη φοιτητική κοινότητα να ψηφίσει τονίζοντας τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους για πρώτη φορά.

Οι φοιτητές
Κάνοντας ρεπορτάζ στο χώρο των πανεπιστημίων διαπιστώνουμε ότι οι φοιτητές δεν είναι απόλυτα ενημερωμένοι για τη διαδικασία των Πρυτανικών εκλογών ενώ σε μεγάλο ποσοστό αδιαφορούν για το θέμα ξεκαθαρίζοντας ότι και φέτος παρότι έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής δεν θα το ασκήσουν. Ο Κωνσταντίνος Καραμπέτσος, φοιτητής του Πολυτεχνείου, λέει «Μας βάζουν σε τριπάκι εκλογών με βαρύτητα την ψήφο και τη συμμετοχή τάχα για να πατάξουμε τις παρατάξεις και να πάρουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας. Δηλαδή τώρα θα μπορούν να ψηφίζουν τα τσιράκια των καθηγητών εκείνον που θα τους διευκολύνει να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, που θα τους βάλουν 9 αντί για 5 και όλα τα γνωστά που τα ξέρουμε και μας έχουν κάνει να μη θέλουμε να συμμετάσχουμε σε τέτοιες διαδικασίες». Η Μαρία Αράπογλου φοιτήτρια της Νομικής διαφωνεί «Είναι ολοφάνερο ότι η Νομοθετική ασάφεια έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αναστάτωσης στους κόλπους των Πανεπιστημίων ανά την Ελλάδα. Αυτό, όμως, δε μειώνει σε καμία περίπτωση τη σημασία της ψήφου του φοιτητή. Σε τελική ανάλυση, εμείς είμαστε αποδέκτες της όποιας πρυτανικής απόφασης. Γιατί να μην έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε οι ίδιοι εκείνους που θεωρούμε κατάλληλους για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου;».

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *