Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας: Μεγάλες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.) θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συμβούλων και Ωρομισθίων Καθηγητών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΠΑ.Σ.Σ.Δ.Ε.) θέλει να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο εγκαινιάστηκε το νεοσύστατο Μητρώο

Ωρομίσθιου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Συμβούλων Σταδιοδρομίας και Συμβούλων Ψυχολόγων (Μητρώο Σ.Δ.Ε.) του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και τη συνεπακόλουθη μεγάλη καθυστέρηση στη στελέχωση των Σ.Δ.Ε. Η δημιουργία του Μητρώου αποτελούσε χρόνιο αίτημα του Συλλόγου μας και συνιστά αναμφισβήτητα θετικό μέτρο, καθώς μπορεί να απλοποιήσει τη διαδικασία επιλογής προσωπικού και να βοηθήσει στην έγκαιρη τοποθέτηση των Ωρομισθίων Εκπαιδευτών και Συμβούλων στα Σ.Δ.Ε.

Το παραπάνω ισχύει παρά το γεγονός πως έχουμε δημοσιοποιήσει τη ριζική διαφωνία μας με τα νέα κριτήρια μοριοδότησης για τα Μητρώα, που αποφασίστηκαν χωρίς τεκμηρίωση και διαβούλευση, από τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.Δ.Β.Μ.), και παρά τη μεγάλη καθυστέρηση έναρξης της όλης διαδικασίας (η σχετική πρόσκληση δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο), που οδήγησε στη μη έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Δυστυχώς, και στο επίπεδο της εφαρμογής του Μητρώου προέκυψε σειρά προβλημάτων που καθυστερεί τη διαδικασία στελέχωσης των σχολείων, σε μία κρίσιμη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα είχε σχεδιαστικά σφάλματα, τα οποία διορθώνονταν ενώ η πρόσκληση έτρεχε. Παράλληλα δεν υπήρχαν επαρκείς οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας.

Επιπλέον, έγιναν αρκετά λάθη κατά τη διοικητική επαλήθευση των δικαιολογητικών, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να υποχρεωθούν να καταβάλλουν παράβολο 20€ για να υποβάλλουν ενστάσεις και να προκληθεί πρόσθετη καθυστέρηση. Οι οριστικοί πίνακες που αφορούσαν αποκλειστικά την ένταξη ή μη των υποψηφίων στο Μητρώο ανακοινώθηκαν μόλις στις 16/10. Συνεπώς, χρειάστηκε κάτι λιγότερο από ενάμιση μήνα για να ελεγχθεί μονάχα το δικαιολογητικό που αντιστοιχεί στο βασικό προσόν.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η διαδικασία της μοριοδότησης των υπολοίπων προσόντων, οι ενστάσεις επ’ αυτής, η δημοσίευση των οριστικών πινάκων, η επιλογή Σχολείων και η έγκριση των τελικών πινάκων, η οποία θα επιτρέψει να γίνουν αναθέσεις. Όλα αυτά είναι πολύ αμφίβολο, με τον ρυθμό που τηρείται, αν θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, δηλαδή με δύο μήνες καθυστέρηση από την αρχική εξαγγελία της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί δεν ξεκίνησε νωρίτερα η διαδικασία, εφόσον είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του Μητρώου, και γιατί δεν έγινε καλύτερος σχεδιασμός.

Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, ώστε να εντατικοποιηθεί η διαδικασία, είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθεί αυξημένη διαρροή, αλλά και αδυναμία πολλών μαθητών να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, καθώς, όπως γνωρίζετε, στα Σ.Δ.Ε., δεν εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά κανένα είδος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ούτε είναι κάτι τέτοιο εύκολο να γίνει και φέτος, για λόγους που σας έχουμε εκθέσει αναλυτικά σε σχετική επιστολή μας (αρ. πρωτ. 22/14-10-2020).

Ως εκ τούτου, ζητάμε:

Να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας των αναθέσεων από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Να εκδοθεί το συντομότερο δυνατό απόφαση για τον τρόπο οργάνωσης των σπουδών σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για δεύτερο lockdown, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις που σας έχει ήδη αποστείλει ο Σύλλογός μας (αρ. πρωτ. 22/14-10-2020).

 

Πηγή: ipaidia.gr

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *