Σε δίκη πρώην πρύτανης του ΑΠΘ για υπεξαίρεση πετρελαίου

Είκοσι άτομα, ανάμεσα τους ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Αντωνόπουλος, παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης από το Ίδρυμα. Εκτός από τον τέως πρύτανη, ο αντιεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης «στέλνει» στο εδώλιο του κατηγορουμένου επτά υπαλλήλους του ΑΠΘ (όλοι μέλη των επιτροπών παραλαβών και προμηθειών), καθώς και δώδεκα ιδιοκτήτες και οδηγούς βυτιοφόρων και εταιρειών πετρελαιοειδών.
Ο εκ των βασικών κατηγορουμένων του σκανδάλου, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη θέρμανση του Ιδρύματος μέχρι το 2003, απεβίωσε και δεν περιλαμβάνεται στον μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, μεταξύ των πράξεων που καταλογίζονται βάσει στους κατηγορούμενους είναι -κατά περίπτωση- αυτές της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία, της άμεσης συνέργειας στην παραπάνω πράξη, της ψευδούς βεβαίωσης και της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρα πράξη.
Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 έγιναν προμήθειες τουλάχιστον 11 εκατομμυρίων λίτρων σε πετρέλαιο θέρμανσης, αξίας επτά εκατομμυρίων ευρώ, που το Ίδρυμα κατέβαλε σε εμπόρους πετρελαιοειδών, χωρίς όμως, αυτές οι ποσότητες να καταλήξουν στις δεξαμενές του Πανεπιστημίου. Αντίθετα, διακινήθηκαν κανονικά στην αγορά.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *