Σεραφείμ Ντούσιας: Ελλάδα είμαι σε δύσκολη θέση

Ένας νέος Έλληνας σκηνοθέτης που το περασμένο καλοκαίρι ήθελε να δώσει μια απάντηση σε όλα τα σχόλια που άκουγε στο εξωτερικό για τους Έλληνες. Έτσι φιλοξένησε συνεντεύξεις διαφορετικών ανθρώπων, Ελλήνων και μη, συνεργάστηκε με τον Λάκη Λαζόπουλος και την Κάτια Δανδουλάκη και τελικά μας παρουσιάζει το «Ελλάδα Είμαι Σε Δύσκολη Θέση».

Ένας νέος Έλληνας σκηνοθέτης που το περασμένο καλοκαίρι ήθελε να δώσει μια απάντηση σε όλα τα σχόλια που άκουγε στο εξωτερικό για τους Έλληνες. Έτσι φιλοξένησε συνεντεύξεις διαφορετικών ανθρώπων, Ελλήνων και μη, συνεργάστηκε με τον Λάκη Λαζόπουλος και την Κάτια Δανδουλάκη και τελικά μας παρουσιάζει το «Ελλάδα Είμαι Σε Δύσκολη Θέση».

Συνέντευξη στον Κώστα Γιάντσιο 

Πως ξεκίνησε η ιστορία του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ; Γιατί επέλεξες αυτή τη μορφή έκφρασης;
Ξεκίνησα περίπου πριν από επτά μήνες, τον Ιούλιο του 2011. Η ιδέα μου ήρθε όταν σπούδαζα στην Αγγλία σχετικά με αυτά που έβλεπα στα πρωτοσέλιδα για τους Έλληνες. Ήταν πολύ μεγάλα σε έκταση, ρατσιστικά πολλές φορές και μιλούσαν για το λαό. Έτσι λοιπόν επειδή δεν μπορούσα να βρίσκομαι στην Ελλάδα για να διαμαρτυρηθώ στους δρόμους, αποφάσισα να το κάνω με τον δικό μου τρόπο μέσω της τέχνης. Στο ντοκιμαντέρ πολύ απλά προσπάθησα να καταγράψω την ψυχολογία των ανθρώπων, αν και ξέρω ότι είναι ένας τεράστιος τομέας που δεν μπορείς να αγγίξεις εύκολα, οπότε στην ουσία το μόνο που έκανα ήταν να δώσω βήμα στους νέους, σε σαράντα τρεις συγκεκριμένα, για να μιλήσουνε, να πουν πως νιώθουν και αυτοί που ζουν στην Ελλάδα και αυτοί που ζουν στην Αγγλία και οι Ισπανοί και οι Γερμανοί, οι οποίοι στην ουσία παρουσιάζουν τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία για την κάθε χώρα και κατά πόσο δυνατό ρόλο παίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ειδικά στη Γερμανία για παράδειγμα.
Η διαδικασία έγινε πάρα πολύ γρήγορα και κατά τη γνώμη μου είναι κατόρθωμα γιατί ναι μεν, μου ήρθε τον Ιούλιο η ιδέα, στην ουσία όμως από το Σεπτέμβριο άρχισε να υλοποιείται.

Η συνεργασία με τον Λάκη Λαζόπουλο και την Κάτια Δανδουλάκη πως προέκυψε;
Τον Ιούλιο, που μου ήρθε και η ιδέα, όπου πρέπει να σημειωθεί ότι είχε τύχει να δουλέψω στον κύριο Λαζόπουλο στο παρελθόν, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να μην κάνω ένα έργο, το οποίο θα το δουν μερικοί ξένοι, οπότε ανέφερα στον κύριο Λαζόπουλο την ιδέα και ότι θέλω να το κάνω αυτό γιατί πρέπει να ακουστώ κάπως και μου απάντησε μέσα σε δύο μέρες ότι του άρεσε πάρα πολύ και ότι ήθελε να τη συζητήσουμε. Έτσι κάπως ξεκινήσαμε να μιλάμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να σχολιάζουμε το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το θέμα και έγινε και η συνάντηση από κοντά. Γενικά, μας βοήθησε πάρα πολύ. Η κυρία Κάτια Δανδουλάκη από την άλλη μας βοήθησε επίσης σημαντικά από την άποψη ότι έκανε, μαζί με τον κύριο Λαζόπουλο, το voice over, κάναμε και συνέντευξη μαζί της και έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο και στην προώθηση. Ο τρόπος που συμπεριφέρθηκε σε όλους τους συντελεστές ήταν ακριβώς γιατί υποστήριξε ότι είμαστε νέοι και γιατί καταλαβαίνει ότι πρέπει να μας βοηθήσει. Είναι αξιοσημείωτη η στάση της.

Αυτήν τη στιγμή βρίσκεις ελπίδα σε κάποια πράγματα στη χώρα μας, στο οικονομικό, κοινωνικό ή ακόμα στο συναισθηματικό κομμάτι;
Αυτό που κατάλαβα σε αυτό το εξάμηνο ταξίδι με το ντοκιμαντέρ ήταν ότι ο κόσμος, οι πολίτες έχουν καταλάβει ότι είναι μία σωστή περίοδος να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Δυστυχώς αυτό που με απογοητεύει απίστευτα είναι ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι είτε πολιτικοί είτε εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, με εξαιρέσεις βεβαίως, δεν αλλάζουν. Δεν λέω ότι εμείς είμαστε αθώοι, απλά εμείς τουλάχιστον είμαστε νέοι, εμείς είμαστε αυτοί που θα πληγούμε περισσότερο από τις συνέπειες και θα πρέπει να ξεχρεώσουμε τη χώρα. Από την άλλη πλευρά, μας κατηγορούν ότι φεύγουμε έξω, δηλαδή, ναι μεν μας καταδικάζουνε σαν νέους αλλά από την άλλη μας κατηγορούν επειδή φεύγουμε. Ας βρούνε μία λύση.

Info

Facebook: Greece I Am Facing Taxing Time

Προβολή:
Ελλάδα είμαι σε δύσκολη θέση

14o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
14/03/12 – 22:30 – Αίθουσα Liappa
16/03/12 – 13:30 – Αίθουσα Tornes

Αθήνα: 8 Απριλίου
12:00
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Αιθ. Νίκος Σκαλκώτας

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *