Συνέντευξη με τον Σίλα Σεραφείμ!

Είναι από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ελληνικής σκηνής του stand-up comedy. Ο ηθοποιός Σίλας Σεραφείμ έγινε  ευρύτερα γνωστός μέσα από την τηλεόραση αλλά το φανατικό κοινό του γνώριζε γι’ αυτόν ήδη από τις παραστάσεις του!

 Με αφορμή την παράσταση «50 αποχρώσεις του Greek» το mycampus.gr μίλησε μαζί του για χιούμορ, το stand up comedy, τα νέα παιδιά πολλά ακόμη.

Τι αίσθηση σου αφήνουν 20 χρόνια πορείας στο stand up comedy;

Μια μεγάλη ικανοποίηση. Είναι μια διαδρομή που δεν τελειώνει ποτέ. Αν έχεις τη διάθεση και την όρεξη γι αυτό το είδος, μπορείς να μη σταματήσεις να εξελίσσεται ποτέ. Να σκάβεις βαθιά, να αναλύεις, να προσώρας σε θέματα ταμπού, που δεν τολμάει κανείς άλλος να καυτηριάσει και να σατιρίσει, να παίρνεις το ρίσκο, να τολμάς και να επιβεβαιώνεσαι.

Θυμάσαι πως αντιμετωπίστηκε το είδος στο ξεκίνημα;

Πιο πολύ με περιέργεια. Κανείς δεν ήξερε καλά καλά τι είναι αυτό όχι μόνο απ’ το κοινό αλλά κι από πολλούς απ τους κωμικούς που μαζευτήκαμε να ξεκινήσουμε την πρώτη ομάδα με τη Λουκία Ρικάκη. Εκείνη γνώριζε το είδος απ το Λονδίνο που ήταν και σε μερικούς έκανε κάποια ας πούμε μίνι σεμινάρια.

Σήμερα πολλά νέα παιδιά ασχολούνται. Τι θα τους συμβούλευε ένας «παλιός»;

Να συνεχίσουν ν ασχολούνται. Ούτως ή άλλως όσοι είναι καλοί θα συνεχίσουν γιατί θα τους υποχρεώσει το ταλέντο τους να το κάνουν. Με το ίντερνετ μπορούν να δουν άπειρο stand-up comedy με θρυλικούς Εγγλέζους κι Αμερικανούς κωμικούς, παλιούς αλλά και σύγχρονους. Εμείς οι παλιότεροι εδώ στην Ελλάδα, έχουμε χαράξει έναν στοιχειώδη δρόμο ώστε όταν λένε stand-up comedy τουλάχιστον ο άλλος να καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Οι νεότεροι θα συνεχίσουν και γράψουν ακόμη καλύτερα την ιστορία του είδους.

Τι τραβάει περισσότερο την προσοχή σου για να το σατιρίσεις;

Ο άνθρωπος, η ζωή κι ο θάνατος, ο παραλογισμός του ανθρώπου, η μισαλλοδοξία κι οι ιδεοληψίες. Οι άνθρωποι ζουν παράλογα κι εγώ σηκώνω το δάχτυλο και τους το δείχνω. Η θρησκευτική σάτιρα για μένα είναι ένα εκ των ων ουκ άνευ θέμα της παράστασης μου.

Πόσο καιρό σου παίρνει για να συγκεντρώσεις το υλικό για μια παράσταση, τις «50 Αποχρώσεις του Greek» για παράδειγμα;

20 χρόνια. Θέλω να πω ότι έχει σημασία η διαδρομή και τι κουβαλάς πίσω σου. Του χρόνου η παράσταση μου θα έχει προετοιμασία εικοσιενός ετών.

Πως επέλεξες τα θέματα της συγκεκριμένης παράστασης;

Αυτά με επιλέγουν. Ειν’ όλα αυτά που ζω, παρατηρώ, βλέπω, που μ εντυπωσιάζουν. Η Τέχνη είναι η αναπαράσταση της αλήθειας και το stand-up comedy επίσης. Αν ήμουν ζωγράφος θα τα βλέπατε σε πίνακες, αν ήμουν χορευτής θα τα χόρευα.

Εκτός από τους Έλληνες υπάρχουν χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές άλλων λαών που σατιρίζεις;

Στις 50 αποχρώσεις σατιρίζω και τους μουσουλμάνους και την ισλαμική θρησκεία. Ξέρετε πως εξετάζει ο γυναικολόγος στην Τζέντα ας πούμε? Κι αυτό που περιγράφω είναι true story.

Εσύ με τι γελάς περισσότερο; Έχεις συναδέλφους σου των οποίων τις παραστάσεις δε χάνεις;

Με τη Χρυσή Αυγή. Το τελευταίο που καταδίκαζαν το bullying είναι απ τα καλύτερα τους. Σα να καταδικάζει ο Ρόκο Σιφρέντι το σεξ. Οπότε μπορώ πάω σε πολλούς συναδέλφους.

Φαντάζομαι ότι και στην καθημερινότητά σου, οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι ή σε συναντούν κάπου προσδοκούν να ακούσουν ένα αστείο ή μια πετυχημένη ατάκα. Αυτό υπάρχει περίπτωση να σε κουράζει κάποιες φορές;

Αναφέρομαι σ ‘αυτό στην παράσταση. Έλα να τη δεις, να τα ακούσεις και να γελάσεις.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *