Σκέφτομαι και κράζω: Ο ρατσισμός μέσα σου και γύρω σου

Η 28η Σεπτεμβρίου ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες που έχω ζήσει τον τελευταίο καιρό.
Η 28η Σεπτεμβρίου ήταν μια από τις πιο ευτυχισμένες μέρες που έχω ζήσει τον τελευταίο καιρό. Επιτέλους συνελήφθη η ηγετική ομάδα ενός κατ’ ευφημισμόν και μόνο κόμματος, το οποίο έπρεπε να είχε κηρυχθεί παράνομο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ένα δευτερεύον σημαντικό στοιχείο ωστόσο προέκυψε διαβάζοντας τα σχόλια κάτω από την είδηση για τις δηλώσεις της κόρης του αρχηγού της οργάνωσης μετά τη σύλληψη του τελευταίου. Ελάχιστα αναφέρθηκαν στην κατάπτυστη «ιδεολογία» της. Τα περισσότερα εστίαζαν αποκλειστικά και μόνο στην εξωτερική εμφάνιση της: «χοντρή», «σκατόφατσα», «κατσαρίδα», «σαύρα», «ζώο όρθιο», «τέρας, εμετός και βόθρος η μούρη της», «κακάσχημη και η μούρη της αναδύει βρώμα, σκοτάδι και σαπίλα». Διαβάζοντας τα, άρχισα να καταλαβαίνω γιατί εκκολάφθηκε το αυγό του φιδιού και γιατί τα φίδια έχουν θεριέψει και κυκλοφορούν ανερυθρίαστα ανάμεσά μας.
 
Δεν είναι ζήτημα political correctness σε καμία περίπτωση. Το να κράζεις μια γυναίκα (όπως και έναν άντρα εξάλλου) εστιάζοντας στην εμφάνισή της και όχι στο φρονήμά της, είναι, εκτός από σεξιστικό και μισογύνικο, και καθ’ όλα ρατσιστικό. Ρατσιστικό όχι ως προς το χρώμα του δέρματος ή ως προς την καταγωγή, αλλά ως προς τη διαφορετικότητα. Γιατί μη μου πεις ότι στην ελληνική κοινωνία οι γκέι, οι χοντροί, οι κοντοί, οι θηλυπρεπείς, οι πολύ αδύνατοι, οι single, οι τσιγγάνοι, οι άσχημοι, οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή με νοητική στέρηση δεν πέφτουν θύμα χλευασμού, ειρωνείας ή και επιθέσεων ακόμα. Ο εθνικισμός, ο ρατσισμός και ο σεξισμός ήταν πάντα κυρίαρχες τάσεις της ελληνικής κοινωνίας και μπορούν να καταπολεμηθούν μόνο με παιδεία, αυτοκριτική και καταπολέμηση των προκαταλήψεων-αρκεί να μπεις στη διαδικασία να το κάνεις. 
 
 
Σε τελική ανάλυση, το να κράζεις τη χοντρή ακροδεξιά επειδή είναι χοντρή και όχι ακροδεξιά δείχνει τη δική σου αμβλύνοια και τη δική σου αδυναμία να ξεχωρίσεις την ήρα από το στάρι. Και, κυρίως, δείχνει την πεποίθησή σου ότι εσύ είσαι καλύτερος και ανώτερος από αυτήν. Αυτή είναι χοντρή και άσχημη, ενώ εσύ είσαι αδύνατος και όμορφος-άρα έχεις κάθε δικαίωμα να την υποβιβάζεις και να της φέρεσαι άσχημα για αυτό. Πώς τον ορίζει άραγε το λεξικό αυτόν που πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίσοι μεταξύ τους, αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους;… Α, ναι. Ρατσιστή.         

της Μαριάνας Βασιλείου

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *