Σόρι, αλλά πρέπει να ποστάρεις φωτογραφίες του/της σχέσης σου στο Instagram

Έρευνες από το Carnegie Mellon University και το University of Kansas επιβεβαιώνουν ότι μερικές φορές είναι κακή ιδέα να μοιράζεσαι υπερβολικά πολλά πράγματα στα social media. Αλλά εφόσον το να ποστάρουμε συνεχώς για τις ζωές μας έχει γίνει η νόρμα τη σήμερον ημέρα, διαπίστωσαν ότι αν είναι να προβάλλεις τη ζωή σου, πρέπει να περιλαμβάνεις και το έτερον ήμισυ στα ποστ για να παραμένει η σχέση υγιής.

«Ανακαλύψαμε ότι όταν περιλαμβάνεις το έτερον ήμισυ σε ένα ποστ, ίσως με μια επιβεβαίωση κατάστασης σχέσης ή μια φωτογραφία, αντικρούονται οι αρνητικές συνέπειες του διαδικτυακού μοιράσματος και αυξάνονται τα συναισθήματα οικειότητας και ικανοποίησης», είπε ο Omri Gillath, καθηγητής ψυχολογίας στο University of Kansas, που συμμετείχε στη συγγραφή της μελέτης

Στις πέντε μελέτες τους, οι ερευνητές σύγκριναν τι συνέβη όταν κάποιοι πόσταραν προσωπικές πληροφορίες στα social media και πώς αυτό επηρέαζε την οικειότητα και την ικανοποίηση στις ρομαντικές σχέσεις και τις φιλίες τους. Επίσης, μελέτησαν τι συνέβη όταν κάποιος πόσταρε για τον εαυτό του αντί τη σχέση του. Ανακάλυψαν ότι ο σύντροφος που δεν «μπαίνει» στα social media, ένιωθε στην απ’ έξω και λιγότερο ξεχωριστός στην πραγματική ζωή.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τις φιλίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φίλοι δεν νιώθουν FOMO όσο οι σύντροφοι, σε ό,τι αφορά τα ποστ στα social media. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα του είδους της που εξέτασε συστηματικά πώς επηρεάζουν τις σχέσεις μας αυτά που ποστάρουμε και, δεδομένου του πόσο η καθημερινή μας ζωή επικεντρώνεται γύρω από το Ίντερνετ, μάλλον δεν θα είναι η τελευταία.

Τώρα, βέβαια, μην πιάσεις το κινητό και αρχίσεις να ποστάρεις απανωτές φωτογραφίες του/ της συντρόφου σε δέκα λογαριασμούς social media, γιατί μπορεί να καταστρέψεις τη σχέση σου. Και υπάρχει πάντα μια λογική στο να κρατάς την προσωπική σου ζωή τελείως εκτός Διαδικτύου. Άλλωστε, είναι μάλλον πιο σημαντικό να καταλαβαίνει ο ένας τις ανασφάλειες του άλλου παρά να καταβάλεις προσπάθεια να δείχνεις την αγάπη σου στο Ίντερνετ.

Μια υπενθύμιση, είτε έχεις σχέση ή όχι: είναι καλύτερα μάλλον για την ψυχική σου υγεία να κάνεις log out απ’ όλα τα social media μια στο τόσο.

Πηγή: www.vice.com/gr

Total
9
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *