*SOS* Φοιτητικό λεξιλόγιο για αρχάριους πρωτοετείς!

 

Τώρα που περάσατε στη Φoιτητική φάση, θα πρέπει να υιοθετήσετε το νέο φοιτητικό λεξιλόγιο. Ξεχάστε προαύλιο, την αίθουσα του Γ3 και τον αντιπαθητικό Λυκειάρχη. Καμία σχέση εδώ. Ξεκινάμε;

 

Γραμματεία, η χρήσιμη

Για τα γραφειοκρατικά σου στο πανεπιστήμιο λειτουργεί ολόκληρη Γραμματεία για να σε εξυπηρετήσει. Από βεβαιώσεις σπουδών (θα σου ζητάει ο μπαμπάς για την εφορία) αναλυτικές βαθμολογίες, δηλώσεις μαθημάτων κ.ο.κ. κανείς δε γλιτώνει μια επίσκεψη στη Γραμματεία. Εδώ θα κάνεις και την πρώτη βασική δουλειά που θα σου αλλάξει τη ζωή. Εγγραφή!

 

Ακαδημαϊκή ταυτότητα

Μία από τις πρώτες δουλειές που πρέπει να κάνεις με το που περάσεις είναι να βγάλεις Ακαδημαϊκή Ταυτότητα. Πλέον είσαι ακαδημαϊκός πολίτης και έχεις ειδική ταυτότητα. Αυτή η κάρτα θα σε συνοδεύει κατά τη διάρκεια των σπουδών σου χαρίζοντάς σου πρόσβαση σε υπηρεσίες, προνόμια αλλά και φοιτητικές υποχρεώσεις (βλέπε δηλώσεις μαθημάτων, παραλαβή συγγραμμάτων, εξεταστικές). Τη βγάζεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://academicid.minedu.gov.gr/  με τον ηλεκτρονικό σου λογαριασμό που θα σου δώσει η γραμματεία.

 

Ανακοινώσεις

Το δεξί σου χέρι  θα είναι και η ιστοσελίδα της σχολής, στην οποία, ιδανικά, θα βρίσκεις κάθε τι καινούριο. Ανακοινώσεις, σεμινάρια, εκδηλώσεις και ένα σωρό άλλων πληροφοριών. Όλα τα παραπάνω, φυσικά, μαζί με πρόγραμμα μαθημάτων, αλλαγή ώρας ή αίθουσας διδασκαλίας κ.ά. μπορείς να τα βρίσκεις αναρτημένα και στους πίνακες ανακοινώσεων, στους τοίχους, στα κάγκελα, στις κολώνες και όπου υπάρχει επιφάνεια που να δέχεται σελοτέιπ, γι’ αυτό το κεφάλι ψηλά!

 

Η οργάνωση είναι έννοια σχετική

Τα μαθήματα ξεκινάνε μέσα Οκτώβρη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παρατείνονται οι διακοπές σου, αφού απ’ την επόμενη χρονιά και το Σεπτέμβρη θα έχεις εξεταστική. Ξεχνάς τα καθημερινά 7ωρα μάθημα, εδώ μιλάμε για δίωρα ή τρίωρα ανάμεσα στις 8:00 το πρωί και 10 το βράδυ. Απουσίες δεν παίρνεις, εκτός κι αν πρόκειται για κάποιο υποχρεωτικό εργαστήριο όπου στην τρίτη κόβεσαι!

 

Η έννοια του χρόνου

Ο χρόνος μετριέται σε εξάμηνα: χειμερινό ΟΚΤ-ΦΕΒ και εαρινό ΜΑΡ-ΙΟΥΝ, τα οποία δε διαρκούν ούτε τέσσερις μήνες το καθένα και έχουν δυστυχώς ένα κοινό, την εξεταστική στο τέλος τους.

 

Αντίο «τάξη»

Πλέον ο χώρος διδασκαλίας είναι το αμφιθέατρο (ή αίθουσα με αριθμό) και η θέση σου είναι το έδρανο. Ο καθηγητής κατέχει την έδρα και παραδίδει διάλεξη. Εσύ κρατάς σημειώσεις και τρέχεις στη βιβλιοθήκη για περαιτέρω μελέτη. Σημαντικό: δε σηκώνεις το χέρι για ψύλλου πήδημα, αν θέλεις τουαλέτα απλά σηκώνεσαι και πηγαίνεις, αν έχεις απορίες τις συζητάς με τους συμφοιτητές στο διάλειμμα. Συνήθως κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο καθηγητής ρωτά αν υπάρχουν απορίες. Τότε μπορείς να πάρεις το λόγο (δε φωνάζουμε κυρία-κυρία-κυρία ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!).

Επιλεγόμενα μαθήματα; Πλάκα μου κάνεις;

Guess what… Στο πανεπιστήμιο δηλώνεις ποια μαθήματα θα παρακολουθήσεις. Προϋπόθεση, για να τα παρακολουθήσεις είναι να έχεις δηλώσει τα ΣΩΣΤΑ μαθήματα στην αρχή του εξαμήνου. Οι δηλώσεις γίνονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που δεν πρέπει να χάσεις! Από τον οδηγό σπουδών και με τις συμβουλές των μεγαλυτέρων διάλεξε ποια μαθήματα σε ενδιαφέρουν και είσαι έτοιμος για μια εξεταστική λουκούμι! Κάποτε, βέβαια, τα μαθήματα που σου αρέσουν θα τελειώσουν και θα αναγκαστείς να δώσεις και από τα άλλα.

Συγγράμματα!

Τα παραγγέλνεις από το πρόγραμμα “Εύδοξος” με τον προσωπικό σου κωδικό πρόσβασης που θα σου δώσει η Γραμματεία. Μέσω της σελίδας http://eudoxus.gr μπορείς να ελέγχεις τα συγγράμματα που αντιστοιχούν στα μαθήματά και γνωρίζεις αμέσως ποια είναι η διαθεσιμότητα και πού μπορείς να τα παραλάβεις. Συνήθως το σημείο διανομής είναι κάποιο βιβλιοπωλείο ή εκδοτικός οίκος στην πόλη που σπουδάζεις.

 

Διαγωνίσματα και πανελλαδικές τέλος.

Έφτασε η ώρα της εξεταστικής. Με το τέλος του εξαμήνου θα εξεταστείς στην ύλη που θα ανακοινώσει ο καθηγητής. Προετοιμάσου χωρίς άγχος. Εδώ αν κοπείς (κάτω από 5 με άριστα το 10) δε μένεις στην ίδια τάξη. Προχωράς κανονικά τις σπουδές σου και έχεις χρωστούμενα, τα οποία θα φορτώσεις στα επόμενα εξάμηνα μέχρι να τα περάσεις.

 

Εργασίες και Προφορική εξέταση

Άλλη μια επιλογή που μπορείς να αξιοποιήσεις είναι οι εργασίες. Μπορεί να σου ακούγονται αγχωτικές, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ό,τι πιο cool και ευχάριστο. Οι  εργασίες βοηθούν να αφομοιώσεις ένα θέμα και βαθμολογούνται με επιείκεια, μάλιστα κάποιες φορές λειτουργούν και ως απαλλακτικές ή συμπληρωματικές της τελικής βαθμολογίας στην εξεταστική. Υπάρχουν καθηγητές που ορίζουν προφορική εξέταση του μαθήματος ως εναλλακτική ή αντί των γραπτών ή της εργασίας.

R.I.P. αιώνιε φοιτητή… Ν+πόσο;

Το ότι υπάρχει ελαστικότητα ως προς το πότε θα περάσεις τα μαθήματα δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσεις. Σύμφωνα με το ισχύον νομοσχέδιο έχεις ν+(ν/2) μέχρι να πάρεις πόδι από το πανεπιστήμιο, όπου «ν» ο προβλεπόμενος αριθμός εξαμήνων φοίτησης του τμήματος. Μπερδεύτηκες ε; Στο κάνω λιανά. Αν η σχολή σου είναι τετραετούς φοίτησης, με δεδομένο ότι κάθε έτος έχει 2 εξάμηνα, ν=4Χ2 άρα 8. Έτσι ο τύπος ν+(ν/2) διαμορφώνεται ως εξής: 8+(8/2)=12 εξάμηνα άρα έξι έτη. Αν είσαι φοιτητής μερικής φοίτησης (π.χ. εργαζόμενος με αποδεδειγμένες πάνω από 20 ώρες εργασίας την εβδομάδα με ένσημα) ισχύει το 2ν, δηλαδή για σχολή 4ετούς φοιτητής και πάλι, η διάρκεια που επιτρέπεται να είσαι φοιτητής είναι 2Χ8=16 εξάμηνα, άρα 8 χρόνια.

Αν δεν εγγραφείς για συνεχόμενα εξάμηνα, στο τρίτο διαγράφεσαι αυτοδικαίως από τη σχολή.

 

Σαν τα φοιτητικά Parties δεν έχει!

Μεγάλο γεγονός που δεν πρέπει να χάσεις είναι και τα περιβόητα party των σχολών. Στο πανεπιστήμιο όταν λέμε party εννοούμε τον απόλυτο πανικό. Εκατοντάδες φοιτητές μαζεύονται στα φουαγιέ των σχολών συνήθως (ή σε μεγάλα club) και γίνεται χαμός. Ποτά, μουσική, (τις περισσότερες φορές με συμφοιτητές dj ή σε συνεργασία με ραδιοφωνικούς παραγωγούς), αλλά και αυτοσχέδια live που ανεβάζουν τα decibel στα ύψη. Είναι μαγεία τα φοιτητικά party, πραγματικά, γίνονται απίστευτες γνωριμίες και αποδεικνύουν κι αυτά με τον τρόπο τους ότι έχεις μεταβεί σε μια άλλη φάση, πιο ανεξάρτητη, πιο ώριμη, πιο δικιά σου!

 

Αποφοίτηση = Ορκωμοσία

Η παραδοσιακή αποφοίτηση από το λύκειο που σηματοδοτείται με τη λήξη των εξετάσεων ανήκει στο παρελθόν. Το παρόν απαιτεί απόδοση στις εξεταστικές που θα σε οδηγήσουν στη μελλοντική απόκτηση του πτυχίου! Πόσο μελλοντική είναι το θέμα; Σήμερα ο μέσος όρος αποφοίτησης είναι τα έξι χρόνια. Η βασικότερη αιτία της «αιώνιας» φοίτησης είναι η βαρεμάρα. Μπορείτε να περνάτε καλά και να αποδίδετε και στη σχολή.


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *