Σοβαρό πρόβλημα στέγασης αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην Ιρλανδία!

Λύση σε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να διογκωθεί και άλλο στα επόμενα, καλείται να δώσει η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την Ιndependent το ζήτημα με την εύρεση στέγης, για τους περισσότερους φοιτητές της χώρας είναι τόσο δύσκολο, που πολλοί αναγκάζονται να εξωθούνται σε εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης ή και να εγκαταλείψουν, πρόωρα, τις σπουδές τους.

Αυτήν τη στιγμή στην Ιρλανδία υπάρχουν συνολικά 165.000 φοιτητές, με το σύνολο τους να αναμένεται να αγγίξει τις 200.000, στα επόμενα 15 χρόνια. Ήδη, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης των Φοιτητών της χώρας, Κέβιν Ντόνοχ σχολιάζει ότι ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η πόλη του Δουβλίνου

«Οι φοιτητές είναι τόσο απελπισμένοι, δεν είναι απλά το ότι “ματώνουν” οικονομικά για να μοιραστούν ένα δωμάτιο- καταλήγουν να πληρώνουν για να μοιραστούν ένα κρεβάτι, με κάποιον παντελώς άγνωστο. Φτάσαμε ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό σημείο πέρυσι, και η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Υπάρχουν περιπτώσεις μαθητών που κοιμούνται σε καναπέδες, στο πάτωμα ή και τα αυτοκίνητα τους και οφείλω να επισημάνω πως δεν υπάρχει φοιτητής στη χώρα που να μην έχει επηρεαστεί από την κρίση αυτή. Είτε δεν πάνε εξ αρχής, στο πανεπιστήμιο που πέρασαν ή αναγκάζονται να σταματήσουν στην πορεία, επειδή δεν μπορούν να βρουν ένα δωμάτιο και το να βρει κάποιος ένα μέρος να νοικιάσει είναι υπερβολικά ακριβό, αγχωτικό, δύσκολο».

Το ενοίκιο

Καθώς τα νοίκια στην πρωτεύουσα αυξάνονται διαρκώς- με αύξηση κατά 15% να έχει σημειωθεί μόνο για την περασμένη χρονιά- υπάρχουν καταγγελίες για φοιτητές που καταλήγουν να κοιμούνται ακόμη και στους δρόμους, ενώ οι τυχεροί, που καταφέρνουν να διασφαλίσουν κάποια δυνατότητα στέγασης, υποχρεούνται να πληρώσουν προκαταβολικά μήνες πριν εγκατασταθούν σε ένα διαμέρισμα, το οποίο πρωτύτερα δεν είχαν δει.

Για όλα φταίει η Google!

Υπολογίζεται πως το ενοίκιο για ένα δυάρι ανέρχεται στα 2.100 ευρώ μηνιαίως, με πολλά ιρλανδικά μέσα να κατηγορούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την Google. Ο λόγος; Η Google όπως και άλλες εταιρίες του κλάδου της, ανοίγουν γραφεία σε περιοχές του Δουβλίνου, εντός και περιφερειακά της πόλης, με το διεθνές προσωπικό που καταφτάνει στην περιοχή να συμβάλλει στην διόγκωση του προβλήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αναφέρεται, να αναμένεται να χτιστούν 2.600 ακόμη διαμερίσματα, κατά τα επόμενα τρία ως δέκα χρόνια.

 

 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *