Στο TEDxUniversityofMacedonia προσδιορίζουμε ξανά την πραγματικότητα!

Αυτή τη χρονιά το TEDxUniversityofMacedonia επιστρέφει bigger than ever. Περιμένοντας τις 3 Νοεμβρίου, για να αφουγκραστούμε τις ιστορίες ανθρώπων που έχουν κάτι να μας πουν, κάτι να μοιραστούν, κάτι που θα μας αλλάξει μιλήσαμε με τους οργανωτές ενός από τα πιο πετυχημένα TEDx της Ελλάδας. Από την κεντρική ιδέα του συνεδρίου, μέχρι και την αγάπη των φοιτητών, οι άνθρωποι που αυτό το Σάββατο θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε ξανά την πραγματικότητα, μας ξεναγούν στα παρασκήνια ενός πολλά υποσχόμενου συνεδρίου. 

“Γεφύρωσε το δικό σου CHASM” η κεντρική ιδέα του φετινού ΤΕDxUoM. Tί σας ενέπνευσα να καταλήξετε σε αυτή την φράση;

Chasm ή αλλιώς χάσμα, το φαινόμενο που δε σου πέρασε ποτέ απαρατήρητο. Αυτή είναι η πρώτη φράση της φετινής μας περιγραφής. Καταλήξαμε σε αυτό τον τίτλο που θα συνοδεύσει τις θεματικές του φετινού ΤΕDxUoM κάτω από την γενικότητά του, μετά από μια πολύωρη και κουραστική συνάντηση γεμάτη brainstorming και ιδέες. Αποφασίσαμε να πορευτούμε με αυτό καθώς τα χάσματα υπάρχουν παντού γύρω μας, τα εντοπίζουμε καθημερινά και προσπαθούμε να ξεφύγουμε από αυτά. Τα χάσματα είναι πολλών ειδών, είναι προσωπικά, είναι συλλογικά, είναι κοινωνικά, είναι πολιτισμικά είναι ποικίλα και θα υπάρχουν πάντα και παντού. Χάσματα όμως υπάρχουν και μέσα σε αυτή την μεγάλη ομάδα. Από τους 100 στους 400 attendees, από την Ελλάδα έως το ταξίδι μας στην Αμερική, από το φοιτητικό κοινό σε ένα κοινό πιο ευρύ και μεγάλο, από το εγώ στο εμείς, από τις 17 διαφορετικές προσωπικότητες που στελεχώνουν αυτή την ομάδα, θα προσπαθήσουμε πρώτα να γεφυρώσουμε αυτά τα χάσματα και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα αυτά που φοβόμαστε.

Πείτε μας λίγα λόγια για τους ομιλητές. Τι θα κάνει, πιστεύετε, ξεχωριστή την ομιλία τους;

Γενικά, οι ΤΕDx oμιλίες ξεχωρίζουν λόγω της σύντομης διάρκειάς τους, της διαδραστικής και εύκολης μετάγγισης γνώσεων καθώς και της σταθερής δομής τους γύρω από την έννοια της ίδεας. Πιστεύουμε πως φέτος, θα καταφέρουμε με το line up των ομιλητών που έχουμε επιλέξει να εντυπωσιάσουμε και να εμπνεύσουμε. Αυτό που θα κάνει τις ομιλίες ξεχωριστές είναι η όμορφη σύμπραξη τόσο διαφορετικών ανθρώπων και επαγγελματιών από πολλούς χώρους on and off stage με καινοτόμες ιδέες και πρωτοπόρες απόψεις. Οι ομιλίες δουλεύονται σχεδόν 7 μήνες πολύ προσεκτικά και πάντα βάσει των κανονισμών του ΤED ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στο κοινό μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Γνωρίζουμε για τις ομιλίες που σε παίρνει ο ύπνος, για τις ομιλίες που .κοιτάς το κινητό σου, για τις ομιλίες που κοιτάς την ώρα να φύγεις. Έχοντας ζήσει όλα αυτά τα σενάρια, ξέρουμε πολύ καλά πως μπορούμε να κρατήσουμε αμείωτη την προσοχή και το ενδιαφέρον. Χιουμοριστικά σημεία, up to date θέματα, ρεαλιστικές προσεγγίσεις και πάνω απ’ολα άνθρωποι next door που μας αποδεικνύουν πως η επιτυχία, η καινοτομία και η έμπνευση δεν γνωρίζει όρια,χάσματα,στερεότυπα και στεγανά είναι εκείνες οι λεπτομέρειες που θα κάνουν τις φετινές ομιλίες καταλύτη συζήτησης και διαλόγου. Κάποιοι από τους φετινούς μας ομιλητές είναι η Μυρτώ Λεγάκη (Εκπαιδεύτρια Μindfulness), o Nίκος Παναγιώτου (Καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ,ΑΠΘ), η Ελένη Ψυχούλη (Δημοσιογράφος) και ο Ynzo Van Zanten (Chief Evangelist at Tony’s Chocolonely). Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και ονόματα ομιλητών μπορείτε να επισκεφθέιτε την σελίδα μας στο Facebook και το official website μας, όπου καθημερινά ανακοινώνονται νέα πράγματα.

Σκοπός του ΤΕDxUoM είναι να αποτελέσει έναυσμα για αλλαγή και δράση σε όλη τη φοιτητική κοινότητα και ευρύτερα στο νεανικό κοινό της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό;

Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης αποτελούν την πλειονότητά τόσο του κοινού μας όσο και του ανθρωπίνου δυναμικού που στελεχώνει κάθε χρόνο την οργανωτική όμάδα και την ομάδα εθελοντών. Φυσικά και ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας και αυτό γίνεται αντιληπτό από την μεγάλη ποσότητα αιτήσεων που λαμβάνουμε κάθε χρόνο καθώς και από την μεγάλη ζήτηση εισητηρίων. Βέβαια, το έναυσμα που δίνουμε δε φανερώνεται μόνο εκεί. Το TEDxUniversityofMacedonia είναι κοιτίδα έμπνευσης και συζήτησης στα τραπέζια και τις παρέες των φοιτητών. Είμαστε παντού μέσα στην πόλη με αφίσες, αναφορές και μια συνεχή κινητικότητα η οποια πραγματοποιείται μέσα ακριβώς από αυτή την διαδικασία εξάπλωσης των ιδεών μας από στόμα σε στόμα. Χαιρόμαστε πολύ που βλέπουμε πως είμαστε κάτι παραπάνω από ένα απλό συνέδριο, χαιρόμαστε πολύ που δίνουμε το βήμα σε πολλούς νέους ανθρώπους να συνεχίσουν να πιστεύουν στην δημιουργικότητα, την θέληση και την καινοτομία.

Πόσο έτοιμοι πιστεύετε είναι οι νέο να επαναπροσδιορίσουν την πραγματικότητα και να γεφυρώσουν το χάσμα; Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Προφανώς και το να επαναπροσδιορίσει κάποιος την πραγματικότητα είναι κάτι πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει να μπει σε μια διαδικασία αμφισβήτησης όλων των δεδομένων του. Και αυτό δεν γίνεται να επιτευχθεί μονομιάς. Εμείς είμαστε εδώ να δώσουμε το έναυσμα της αλλαγής, το ερέθισμα της ανανέωσης. Πιστεύουμε πως η φοιτητική κοινότητα είναι έτοιμη να εξελιχθεί, να κάνει το κάτι διαφορετικό, να υποδεχτεί το καινούργιο. Με πλήρη συνείδηση του ρίσκου που αναλαμβάνει να διαμορφώσει αλλιώτικα μια ρουτίνα, ήδη μπορούμε να πούμε πως οι μικρές αλλαγές ήδη συμβαίνουν από εκείνους και εμείς παρακολουθούμε και αποτελούμε μέρος της εξέλιξης αυτής.

Έχετε δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή οργανωτική ομάδα για το φετινό ΤEDx με νέους ανθρώπους γεμάτους πάθος γι αυτό που κάνουν. Πόσο δεμένοι είστε μεταξύ σας μετά από πολλές, φαντάζομαι, συναντήσεις και meetings για να καρποφορήσει όλο αυτό;

Η αλήθεια είναι πως περνάμε ατελείωτες ώρες μαζί, επομένως το δέσιμο είναι αναπόφευκτο. Τα team meetings είναι πολύωρα και η δουλειά που πρέπει να γίνει αγγίζει τα όρια του επαγγελματισμού, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο και κουραστικό σκεπτόμενοι πως μιλάμε για μια ομάδα που αποτελείται αποκλειστικά από φοιτητές και λειτουργεί με λίγους πόρους. Παρά βέβαια την όλη κούραση και τον χρόνο, περνάμε πολύ όμορφα εμείς οι 17. Στις πιο μικρές μας συναντήσεις, στα άπειρα skype calls και στις ομαδικές συνομιλίες πάντα γελάμε, αστειευόμαστε και προσπαθούμε να γίνουμε στήριγμα ο ένας για τον άλλο. Και εννοείται πως πέρα από team members πάντα εξελισσόμαστε σε κάτι παραπάνω. Γινόμαστε φίλο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να δομήσεις μια ομάδα που θέλει να πετύχει κάτι τόσο μεγάλο.

 Τί είναι το TED για τον καθένα από εσάς; Τί συμβολίζει πέρα από τα όσα έχουμε διαβάσει;

Νομίζω πως το TED και το ΤEDx, πέρα από τους τυπικούς συμβολισμούς και τους κανόνες, συμβολίζεις για όλους την αρχή ενός νέου και πιο καθαρού μυαλού, την εμπειρία που λίγοι μπορούν να ζήσουν και να φέρουν εις πέρας. Είναι το πάθος μας, το μεράκι μας, ο κόπος μας, οι γνώσεις που πήραμε, οι άνθρωποι που γνωρίσαμε, η πειθαρχία που αποκτήσαμε, η χαρά της επίτευξης ενός σκοπού. Είναι ένα κομμάτι της φοιτητικής μας ζωής, ίσως ένα από τα πιο αγχωτικά αλλά συνάμα χαρούμενα. Και νομίζω, πως ο καθένας από εμάς θα έχει κάτι διαφορετικό να σου πει σχετικά με το τι σημαίνει αυτή η μεγάλη ομάδα.

Στις 3 Νοεμβρίου, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας  ο τρόπος που βλέπουμε την πραγματικότητα αλλάζει, και οι ιδέες έρχονται για να μας ταξιδέψουν. Πάρτε Θέση. Το TEDxUniversityofMacedonia αρχίζει!

 

Total
1
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *