Story of my Life | Ο δρόμος προς τις Πανελλήνιες… Και η ζωή μετά!

Υπήρξαν στιγμές που κλήθηκα να πάρω κάποιες αποφάσεις, δύσκολες και σημαντικές. Αποφάσεις που θα μου καθόριζαν, όπως πίστευα τότε, το μέλλον μου, ή καλύτερα την υπόλοιπη ζωή μου. Στην πορεία κατάλαβα όμως ότι οι καταστάσεις δεν ήταν έτσι όπως πίστευα, ή καλύτερα όπως με έκαναν να πιστεύω. Ήταν λίγο διαφορετικές… Οι αποφάσεις που καλούμουν να πάρω, ναι μεν θα έδιναν στη ζωή μου ώθηση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά όχι μη αναστρέψιμη, ή δίχως προοπτικές αλλαγής προς κάτι καλύτερο, ή τουλάχιστον πιο επιθυμητό.

Ξέρω ότι δεν έχεις καταλάβει ακόμα σε τι ακριβώς αναφέρομαι… Θα μάθεις όμως ευθύς αμέσως, καθώς είμαι έτοιμη να μοιραστώ μαζί σου τις εμπειρίες μου και να σου εκμυστηρευτώ τις σκέψεις μου, σκέψεις που έκανα πριν κάποια χρόνια τέτοια περίοδο και που ίσως κάνεις κι εσύ σε αυτή τη φάση της ζωής σου.

Βρίσκεσαι λοιπόν μπροστά στο μεγάλο δίλημμα “Να δώσω ξανά Πανελλήνιες, ελπίζοντας για μια καλύτερη επίδοση; Ή να ζήσω την εμπειρία της πρώτης εξεταστικής;” Εδώ σε θέλω καρδιά μου… Ήρθε η ώρα να φανείς δυνατή…

 

Πώς ξεκίνησαν όλα; Πώς έφτασα ως εδώ; Πώς θα πρέπει να σκεφτώ από εδώ και πέρα;

Παίρνω βαθιά ανάσα και ξεκινάω από την αρχή…

 Επιλογή Κατεύθυνσης!

Το τελευταίο ξεκούραστο καλοκαίρι έχει τελειώσει, βρίσκεσαι στη Β΄Λυκείου και καλείσαι να πάρεις μια μεγάλη απόφαση και ίσως την πιο σημαντική που έχεις πάρει μέχρι στιγμής στη ζωή σου, για τη ζωή σου. “Τι κατεύθυνση θα επιλέξω;” Κανείς δεν μπορεί να σε βοηθήσει προς τα πού να κινηθείς. Πρέπει μόνος σου να δώσεις απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Και εδώ είναι που έρχεται να προστεθεί και άλλο ένα μεγάλο ερώτημα: “Τι θα ήθελα να κάνω στη ζωή μου;” Έλα ντε; Άμα είσαι από αυτούς – τους λίγους – που ήξεραν από μικροί τι ήθελαν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, μπράβο και μαγκιά σου. Αν είσαι όμως από εκείνους που δεν είχαν σκεφτεί, πρέπει να ξεκινήσεις τις συνεδρίες με τον εαυτό σου.

thinking

Βέβαια, σε αυτή τη φάση έχεις να αντιμετωπίσεις και τις απόψεις των γονιών σου, οι οποίοι παρεμβαίνουν συνεχώς και ίσως κάποιες φορές προσπαθούν να σε πείσουν για κάτι που μπορεί να μην συμφωνείς απόλυτα. Άκουσέ τους όμως τι έχουν να σου πουν, αλλά μην αφήσεις τη γνώμη τους να σε επηρεάσει. Σκέψου καλά πριν αποφασίσεις! Αν έχεις μεγαλύτερα αδέρφια που έχουν περάσει από αυτή τη φάση πρόσφατα μη διστάσεις να μοιραστείς τις σκέψεις σου μαζί τους. Ίσως η γνώμη τους σε βοηθήσει! Να θυμάσαι ότι εσύ θα πάρεις την τελική απόφαση!

 

Ξεκινώ να “χτίζω” το μέλλον μου…

Η πρώτη δύσκολη φάση έχει περάσει. Έχεις αποφασίσει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείς. Σωστή ή Λάθος, αυτό δεν το ξέρεις ακόμα. Η μετέπειτα πορεία θα δείξει. Άλλωστε τα λάθη για τους ανθρώπους είναι… Επίσης μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε… Μαθαίνουμε; Δεν είναι της παρούσης. Ας υποθέσουμε ότι η απόφασή σου ήταν η σωστή και ας φανούμε αισιόδοξοι. Νιώθεις χαρούμενος που επιτέλους κατέληξες κάπου και έτοιμος να αντιμετωπίσεις τις δύσκολες μέρες που θα έρθουν, προκειμένου να πετύχεις το στόχο που έβαλες. Η δεύτερη χρονιά στο Λύκειο περνάει και φτάνουμε στο καλοκαίρι.

 

Το καλοκαίρι πριν τις Πανελλήνιες!

Φροντίστηρια, Άγχος και Πολύ Διάβασμα. Το χειρότερο καλοκαίρι της ζωής σου! Την παραλία τη βλέπεις μόνο με το κυάλι από το μπαλκόνι του σπιτιού σου. Οι διακοπές σου διαρκούν ελάχιστα, αλλά εσύ σκέφτεσαι ότι του χρόνου θα κάει το σύμπαν με το που τελειώσουν οι Πανελλήνιες και έτσι παίρνεις θάρρος και δύναμη για να αντέξεις. Το καλοκαίρι φεύγει χωρίς να το καταλάβεις, όπως και η χρονιά που έρχεται. Η χρονιά της Γ΄Λυκείου!

 

Και αντίστροφα ο χρόνος για τις Πανελλήνιες μετράει…

Τη χρονιά  της Γ΄Λυκείου δεν θέλω να τη θυμάμαι. Εφιαλτική! Είναι η πιο κρίσιμη – και καλά – χρονιά της ζωής σου από τη οποία μάλιστα κρίνεται και το μέλλον σου. Από την οποία μάλιστα κρίνεται και το μέλλον σου; Λάθος! Απλώς η χρονιά αυτή είναι ένα μεταβατικό στάδιο της ζωής σου, αρκετά σημαντικό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και ίσως γι’ αυτό φαντάζει λίγο “μπαμπουλοχρονιά”. “Μια χρονιά είναι…”, λες από μέσα σου, θα περάσει. Και όντως έτσι είναι. Η χρονιά περνά αστραπιαία και ούτε που καταλαβαίνεις πώς πέρασε τόσο γρήγορα ο καιρός και έχεις φτάσει να μετράς αντίστροφα τις μέρες που ξεκινά ο θεσμός που από μικρό παιδί φοβόσουν και στοίχειωνε τα όνειρά σου.

 

Η εμπειρία και το άγχος των Πανελληνίων!

Οι δύο φρικτές εβδομάδες των Πανελλήνιων εξετάσεων είναι οι εβδομάδες που κάθε μαθητής και μετέπειτα φοιτητής θέλει να ξεχάσει. Ανεξαρτήτως αν έχεις περάσει ή όχι, τις στιγμές αυτές θα τις θυμάσαι πάντα με σφιγμένη καρδιά και καθόλου νοσταλγία. Πίστεψε με! Πόσο θα ήθελα να μην είχα άγχος εκείνη την περίοδο. Απλά δεν γίνεται! Το άγχος είναι ένα αίσθημα άρρηκτα συνδεδεμένο με τις Πανελλήνιες. Κι εδώ θέλω να εστιάσω… Στο ΑΓΧΟΣ! Τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων σου!

Το άγχος μου πάντα κυμαινόταν μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, ποτέ δεν έχασα την ψυχραιμία μου. Δεν ήξερα όμως ότι την ημέρα που έδινα τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης μου την είχε στήσει στη γωνία για να πάρει την εκδίκησή του αυτό το ύπουλο τερατάκι. Τα Μαθηματικά μου προκαλούσαν πάντα ένα μικρό άγχος, αλλά την ημέρα εκείνη το κακό παραέγινε. Για να μην σου τα πολυλογώ τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελα. Η απογοήτευση τρομερή, διότι καιρό αγωνιζόμουν και πάλευα για την καλύτερη δυνατή μου επίδοση και ξαφνικά η αίσθηση ότι οι κόποι μου πήγαν χαμένοι με καταρράκωσε. Τότε όμως δεν ήξερα ότι ο πόλεμος δεν χάνεται με την ήττα μιας μάχης… Η χάλια ψυχολογία μου με έκανε να αφήσω κάποια πράγματα στην τυχή τους, με έκανε να συμπεριφέρομαι αδιανόητα. Μη φανταστείς χαρακίρι και τέτοια, είπαμε… Να σου δώσω ένα παράδειγμα: Έχεις βρεθεί ποτέ σε κατάσταση να διαβάζεις κάτι που διάβαζες επί 1 χρόνο, το είχες εμπεδώσει, το ήξερες καλά και στην επανάληψη να θυμάσαι απλά σκόρπια πράγματα; Εύχομαι, όχι. Νεύρα και κλάματα…

 

Η βαθμολογία και η ανακοίνωση των βάσεων!

Και κλάμα η κυρία… Όταν έχεις συνηθίσει στις καλές επιδόσεις και στις επιτυχίες, η πρώτη αποτυχία σε κάνει χώμα. Πάντα επιμελής και καλή μαθήτρια με υψηλές βαθμολογίες πώς είναι δυνατόν να αποτύχει στις Πανελλήνιες; Τι πήγε στραβά; Τα δάκρυα που έτρεχαν ασταμάτητα από τα μάτια μου δεν με άφηναν να δω καθαρά, ότι το άγχος και η κακή ψυχολογία μου με είχαν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση…

Όταν βγήκαν οι βάσεις, είδα ότι πέρασα στη σχολή Πληροφορικής του ΤΕΙ Λαμίας, μια σχολή που είχα βάλει στο μηχανογραφικό μου έπειτα από παρότρυνση της μητέρας μου για να μην τρέχουμε στου διαόλου την άκρη για τις εγγραφές  (Αθήνα-Λαμία 2,5 ώρες δρόμος), αφού εγώ είχα ξεκαθαρίσει στους γονείς μου μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών ότι θα ξαναέδινα την επόμενη χρονιά Πανελλήνιες, εφόσον το αποτέλεσμα δεν με κάλυπτε. Δεν μπορούσα να χαρώ με τη μικρή μου επιτυχία… Τελικά δεν έδωσα ποτέ ξανά Πανελλήνιες… Μία ήταν η “τυχερή” φορά! Ο φόβος μιας ακόμη απογοήτευσης και το γεγονός ότι είχα περάσει σε μια σχολή που είχε καλές επαγγελματικές προοπτικές με έκαναν να ξανασκεφτώ και να αποφασίσω να κάνω το επόμενο βήμα στη ζωή μου, ως φοιτήτρια πλέον. Έστω και σε μια σχολή που δεν ήταν στις πρώτες επιλογές μου…

Μια αποτυχία ήτανΠάει Πέρασε

Οι πρώτοι μήνες στη Λαμία ήταν δύσκολοι, διότι ακόμα δεν είχα ξεκαθαρίσει μέσα μου αν η απόφασή μου να μην ξαναδώσω Πανελλήνιες ήταν η σωστή! Τώρα σου λέω πως ήταν σωστή! Τελειώνοντας σιγά σιγά τη σχολή και ερχόμενη λίγο πιο κοντά στο πτυχίο, είμαι γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον και για τα πράγματα που θέλω να κάνω στην επόμενη φάση της ζωής μου, την επαγγελματική. Τώρα πια μπορώ να πιστέψω στο “Όλα γίνονται για κάποιο λόγο”! Η άτυχη στιγμή μου στις Πανελλήνιες με έκανε να αναθεωρήσω τις αρχικές μου επιλογές και να θέσω νέους στόχους στη ζωή μου, πιο συνειδητοποιημένους! Να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται να κλαις πάνω από το χυμένο γάλα.

crying 2

Θα δεις και θα ακούσεις πολλά, προσηλώσου στο στόχο σου και μην σε απασχολεί τι λένε οι άλλοι. Δεν μπορούν να ξέρουν… Σκέψου τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου, ό,τι κι αν είναι αυτό και υποστήριξέ το! Μην δώσεις σε κανέναν το δικαίωμα να σου πει ότι δεν μπορείς. Γιατί μπορείς… Οι Πανελλήνιες δεν είναι τίποτα μπροστά στα ενδιαφέροντα και τα ωραία που θα ακολουθήσουν… Τώρα αρχίζει η… ΖΩΗ ΣΟΥ!

 

Καλή Αρχή!

Total
1
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *