Συγκατοίκηση Φοιτητών | Τα υπέρ και τα κατά

Διαβάστε τα υπέρ και τα κατά της συγκατοίκησης φοιτητών

Είσαι νέος φοιτητής  και βρίσκεις την ιδέα της συγκατοίκησης κάτι το συναρπαστικό και  πρωτόγνωρο ή είσαι «παλιός» και αποφάσισες να αλλάξεις όπως λέμε ρότα και να περάσεις την υπόλοιπη φοιτητική ζωή μαζί με τον κολλητό-ή σου.

                                                                                                                                               Γράφει η Άρια Μεσοροπιάν

Μένοντας ένα χρόνο μόνη μου και δύο πάμε προς τρία μαζί με τον αδελφό μου, νομίζω ότι έχω επιχειρήματα και να παροτρύνω  αλλά και να αποτρέψω κάποιον από το να συγκατοικήσει.

           ΥΠΕΡ 
 • Έχεις όλη την ώρα παρέα στο σπίτι, ξέρεις ότι θα γυρίσεις από τη σχολή ή τη δουλεία και θα είναι το φιλαράκι σου να σε περιμένει να δείτε μια ταινία, να πείτε μια κουβέντα  ή να πιείτε μια μπύρα τέλος πάντων.
 • Οι δουλείες του σπιτιού, τα λειτουργικά του έξοδα καθώς και το μαγείρεμα μοιράζονται στα δύο, διευκολύνοντας έτσι και την τσέπη των γονιών σου αλλά και τη δική σου.
 • Λείπεις από το μέρος που σπουδάζεις για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά ξέρεις ότι έχεις ένα άτομο το οποίο θα φροντίσει για τις ανάγκες του σπιτιού και θα σε ενημερώσει για κάθε τυχόν αναποδιά.
 • Το «φαί της μαμάς» διπλασιάζεται καθώς σας στέλνουν και οι δύο μαμάδες σπιτικό φαγάκι.
 • Βγαίνεις έξω και ξεχνάς τα κλειδιά, δε χρειάζεται να ανησυχείς γιατί ο συγκάτοικος σου έχει δεύτερα.
 • Μαθαίνεις διάφορες αξίες της καθημερινή ζωής γιατί μαθαίνεις να μοιράζεσαι, να συμβιβάζεσαι, να γίνεσαι πιο διαλλακτικός και να σέβεσαι τα δικαιώματα και τις προτιμήσεις του άλλου.
 • Το σπίτι και η καθημερινότητα θυμίζει ένα ατελείωτο κέντρο διερχομένων ένα σύγχρονο factory (βλέπε Andy Warhol) στο οποίο όλη μέρα βρίσκονται λογής λογής διαφορετικοί τύποι φοιτητών και μη και είναι έτοιμοι να σε παρασύρουν σε ένα ατελείωτο ξεφάντωμα υπό την επήρεια αιθανόλης.
         ΚΑΤΑ
 • Θα γυρίζεις σπίτι και δεν θα μπορείς να κάνεις ό,τι ακριβώς θέλεις του τύπου να παρατήσεις τα πράγματα σου στην μέση του διαδρόμου να ανοίξεις την μουσική στη διαπασών, να μην κάνεις καμία απολύτως δουλεία και  το χειρότερο, δε θα μπορείς ρε παιδί μου να κυκλοφορείς όπως «σε γέννησε η μάνα σου» φάση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας επιθυμείς.
 • Η ερωτική σου ζωή  μπορεί και αυτή να περιοριστεί κάπως γιατί δε θα έχεις το ελεύθερο να βρίσκεσαι σε σεξουαλικές περιπτύξεις ολημερίς και ολονυχτίς, θα πρέπει πρώτα να τα έχεις συμφωνημένα.
 • Το χειρότερο όλων, να πέσεις σε συγκάτοικο των άκρων και τι εννοώ με αυτό; Εννοώ συγκάτοικο ο οποίος είναι είτε βρωμιάρης είτε  υποχόνδριος. Το έχω ξαναπεί τα άκρα μόνο θετικά δεν είναι, επομένως ένα καλό ξεκαθάρισμα του τι θα κάνει ποιος και πότε είναι τουλάχιστον απαραίτητο εξ αρχής!
 • Στο  θέμα των χρημάτων και των λογαριασμών μπορεί να αποκτήσεις επίσης πρόβλημα αν ο συγκάτοικος σου δεν είναι υπεύθυνος στις οικονομικές υποχρεώσεις του σπιτιού σας.
 • Άλλο μείον η «αρρωστημένη» σχέση με μέλη της οικογενείας, φαντάσου να έχεις κάθε σαββατοκύριακο τους αγαπημένους και κάργα σπαστικούς γονείς του φίλου σου.

p.s: Η συγκατοίκηση δεν είναι κάτι το τρομακτικό ίσα-ίσα αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία για την οποία, όμως, πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει με αυτόν που θες να συγκατοικήσεις όλα τα ζητήματα πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση και είναι καλό να επιλέξεις ένα όχι και τόσο κοντινό σου άτομο γιατί τα πράγματα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητη τροχιά όσον αφόρα την φιλία σας.

Total
11
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *