Συνέντευξη με τον Ηλία Παντελεάκο, Μέλος ΑΡ.ΕΝ.

Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες των θέσεών σας στο πλαίσιο της προεκλογικής σας εκστρατείας
 
Η αριστερή ενότητα είναι πολιτική συλλογικότητα φοιτητών και φοιτητριών η οποία συγκροτείται στη βάση της συλλογικής συζήτησης και διεκδίκησης. Ακριβώς επειδή θεωρούμε πως ακόμα και αν εμείς δεν ασχολούμαστε με την πολιτική, εντούτοις η πολιτική ασχολείται με εμάς, θεωρούμε κομβική την από τα κάτω παρέμβασή μας ώστε να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας και να διεκδικήσουμε την κάλυψη των αναγκών μας. Με αυτή την έννοια, βασικός στόχος της ΑΡΕΝ είναι να μπολιάσει το φοιτητικό σώμα με την πρακτική της συμμετοχής και της δημοκρατίας, η οποία όμως δε θα μένει κενή περιεχομένου, αλλά θα αποτελεί εργαλείο για τη βελτίωση των όρων που σπουδάζουμε και ζούμε. Σε αυτήν τη συγκυρία, της ολομέτωπης επίθεσης του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του δεν μπορούν παρά τα μερικά αιτήματα των φοιτητών να επισκιάζονται από τα αιτήματα συνολικής αλλαγής της κατεύθυνσης της κοινωνίας, όπως αυτά εκφράστηκαν από τα μαζικά κινήματα της τελευταίας περιόδου, όπως οι απεργίες και κυρίως το κίνημα των πλατειών. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συντελεστεί αυτή η αλλαγή, είναι η ανατροπή της πολιτικής λιτότητας και του μνημονίου. Την προηγούμενη Κυριακή, στις κάλπες των εθνικών εκλογών αποτυπώθηκε με τον πιο εμφανή τρόπο η αντίθεση της κοινωνίας με αυτήν την πολιτική και δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής των δεδομένων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ως αριστερή ενότητα επιδιώκουμε να προεκτείνουμε αυτό το μήνυμα και στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών και να τους φωνάξουμε πως αφού δε μας σέβονται, ήρθε η ώρα να μας φοβηθούν. Παλεύουμε να τιμωρηθούν μέσα από τις φοιτητικές εκλογές οι παρατάξεις του δικομματισμού, οι οποίες ως πιστά αντίγραφα των φορέων τους (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ) έχουν θεσμοθετήσει τις πελατειακές σχέσεις μέσα στις σχολές, έχουν εκφυλίσει κάθε δημοκρατική διαδικασία και έχουν περάσει μέσα στο φοιτητικό σώμα στοιχεία υποκουλτούρας και πολιτιστικής παρακμής. Καλούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να δώσουν και αυτοί ένα μήνυμα αποστροφής και καταδίκης των πολιτικών και πρακτικών τους όπως ακριβώς έκανε ο ελληνικός λαός την προηγούμενη Κυριακή, να τους φωνάξουμε επιτέλους πως προχωράμε ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ!
 


Πώς κρίνετε το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία και ποιες οι αντιπροτάσεις σας, αν υπάρχουν;

Αν μπορούμε να παρομοιάσουμε το πανεπιστήμιο ως τη μικρογραφία της κοινωνίας, τότε ο νόμος Διαμαντοπούλου είναι το μνημόνιο των πανεπιστημίων, εξ άλλου αυτό το νομοσχέδιο κινείται ακριβώς στην κατεύθυνση της λογικής του μνημονίου και της πολιτικής λιτότητας, αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών. Με το νόμο αυτό θέλουν να μετατρέψουν την παιδεία από δικαίωμα όλων σε προνόμιο λίγων. Η αριστερή ενότητα πρωτοστάτησε στις δυναμικές κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου αλλά και στις συνελεύσεις για την ακύρωση των εκλογών για τα συμβούλια διοίκησης και τη μη εφαρμογή του νόμου. Θεωρούμε πως είναι πολύ σημαντικό να ανοίξει μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα η συζήτηση για το πώς θέλουμε να είναι το πανεπιστήμιο καθώς το ότι αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτόν τον νόμο δε σημαίνει ότι υποστηρίζουμε το πανεπιστήμιο ως έχει σήμερα. Θεωρούμε όμως πως απαραίτητη  προϋπόθεση για να ανοίξει αυτή η κουβέντα είναι η ανατροπή και η κατάργηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ακριβώς γιατί οι δικές μας προτάσεις για το πανεπιστήμιο της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της ισότητας στη βάση των αναγκών της κοινωνίας δεν μπορούν να χωρέσουν στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο που επιβάλει αυτός ο νόμος, ο οποίος τείνει να μετατρέψει το δημόσιο πανεπιστήμιο σε επιχείρηση.Η αστάθεια στην κεντρική πολιτική σκηνή έχει αντίκτυπο στο πώς αντιμετωπίζουν οι φοιτητές τις παρατάξεις;

Το κεντρικό πολιτικό σκηνικό άλλαξε άρδην μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η καταδίκη της πολιτικής λιτότητας και του μνημονίου ήταν σαφής, και δόθηκε ελπίδα και προοπτική στους εργαζόμενους και στη νεολαία μέσα από την άνοδο του ρεύματος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το αποτύπωμα αυτών των εκλογών στο φοιτητικό κίνημα μόνο θετική χροιά μπορεί να έχει. Μέσα από το αποτέλεσμα των εκλογών δόθηκε ένα μεγάλο χτύπημα στο δικομματικό πολιτικό σύστημα που διαχειριζόταν την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια και σταδιακά λεηλάτησαν την κοινωνία. Αυτό θεωρούμε πως πρέπει να είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψουν και οι φοιτητικές εκλογές, πως πλέον έχουμε απορρίψει την συνείδηση του ατομικού δρόμου και των πελατειακών σχέσεων που μας προσφέρουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ και μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να ξαναχτίσουμε τις κοινωνικές σχέσεις με βάση την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια, τη συλλογικότητα, να ακολουθήσουμε τον αντίθετο δρόμο από αυτόν που μας έφερε ως εδώ.
 


Πώς μπορεί να επηρεάσει με πράξεις το φοιτητικό κίνημα τις εξελίξεις στην κοινωνία;

Το φοιτητικό κίνημα ανέκαθεν αποτελούσε κομβικό κομμάτι του λαϊκού κινήματος και μέσα από το ριζοσπαστισμό και τη δυναμική του έδινε πνοή στις κοινωνικές κινητοποιήσεις. Έτσι και σήμερα καλούμαστε μέσα από την πρακτική του φοιτητικού κινήματος να γίνουμε κοινωνικά χρήσιμοι για εμάς τους ίδιους για την κοινωνία που δέχεται επίθεση και αγωνίζεται. Ως αριστερή ενότητα προσπαθήσαμε όλο αυτόν το χρόνο να δημιουργήσουμε πρωτοβουλίες φοιτητών ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε κάποια πολιτική συλλογικότητα. Αυτές οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης (π.χ. μαθήματα αλληλεγγύης σε μαθητές λυκείου από φοιτητές του ΕΜΠ) έχουν ως στόχο αφενός να καλύψουν ζωτικές ανάγκες που λόγω της δριμείας  ταξικής επίθεσης πλέον δεν μπορούν να καλύψουν οι οικογένειες, αφετέρου στο κοινωνικό πρότυπο του ατομικισμού και της απομόνωσης να αντιπαρατάξουν την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα. Έχουμε καταλάβει πλέον πως ο κόσμος που θέλουν να δημιουργήσουν δε μας χωράει. Παλεύουμε για να τον ανατρέψουμε, καθώς όμως κατεδαφίζεται αυτός ο παλιός κόσμος, εμείς θα χτίζουμε τον νέο, με τα δικά μας υλικά, με τις δικές μας ιδέες! Είναι χρέος της δικής μας γενιάς το φοιτητικό κίνημα για ακόμη μία φορά να αποτελέσει δυναμικό κομμάτι του λαϊκού κινήματος, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας για μία ζωή με αξιοπρέπεια, για να διεκδικήσουμε συλλογικά τις ανάγκες μας γιατί από εδώ και μπρός την ιστορία τη γράφουμε ΕΜΕΙΣ!          

      
 
Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *