Συνέντευξη: Κίτρινα Ποδήλατα

Τον Γιώργο και τον Αλέξανδρο Παντελιά, τα «Κίτρινα Ποδήλατα», τους παρακολουθώ από το ξεκίνημα. Μου αρέσει ο ήχος τους, ο στίχος και η εσωτερική ένταση των τραγουδιών τους. Κάποια στιγμή, πριν μερικά χρόνια, τους γνώρισα εξ αιτίας μιας συνέντευξης και από τότε έχουμε συνομιλήσει αρκετές φορές είτε με αφορμή κάποιο νέο άλμπουμ, είτε με την ευκαιρία κάποιων εμφανίσεων. Είναι αφοσιωμένοι στη μουσική τους, βελτιώνονται διαρκώς και χτίζουν μέσα από πολλή δουλειά, την καλλιτεχνική τους ταυτότητα. Χαίρομαι, λοιπόν, που τα είπαμε κι αυτή τη φορά και μπορώ να σας παρουσιάσω όσα συζητήσαμε ξεκινώντας φυσικά από τις εμφανίσεις τους.

Συνέντευξη: Κώστας Γιάντσιος

Που σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο;
Μας βρίσκετε να ετοιμάζουμε βαλίτσες ώστε να ταξιδέψουμε τις εμφανίσεις που δίνουμε φέτος με τον Βασίλη Παπακωσταντίνου στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Stage. Εκεί από 24/02 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο για περιορισμένο όμως αριθμό εμφανίσεων θα συνεχίσουμε να ροκάρουμε δυναμικά, όπως οι εποχές και οι συνθήκες το απαιτούν!

Η προετοιμασία για τις εμφανίσεις με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το live του Μαρτίου στο Gagarin τι περιλαμβάνει;
Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε με τον Βασίλη (μη ξεχνάμε την υπέροχη Τάνια Κικίδη που ολοκληρώνει το σχήμα μας ) είναι λίγο πολύ παγιωμένο και πέρασε από τη ζύμωση που το τελειοποίησε αφού επί πολλούς μήνες το παρουσιάσαμε στην Αθήνα. Άρα όλα είναι έτοιμα κι εμείς ενθουσιασμένοι που ανεβαίνουμε στη Θεσσαλονίκη.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως η μπάντα μας δε θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη δίπλα στο Βασίλη στις 9 και 10 Μάρτη γιατί υπάρχει η προγραμματισμένη συναυλία μας στο GAGARIN205. Μια πολύ ιδιαίτερη οπτικό-ακουστική παράσταση η ετοιμασία της οποίας ολοκληρώνεται σιγά – σιγά μετά από 8 μήνες σκληρής δουλειάς. Ευελπιστούμε να κάνουμε ένα βήμα ακόμη σε σχέση με τις περσινές μας εμφανίσεις. Συγχρονισμένα ήχοι – φωτισμοί και εικόνες, ξεχωριστές σκηνοθεσίες και art-videos για κάθε τραγούδι και real time σκηνοθεσία από 8 κάμερες που παρακολουθούν κάθε κίνηση των πρωταγωνιστών επί σκηνής θα ενισχύσουν τα μηνύματα που θέλουμε να δώσουμε με τα τραγούδια μας και θα φορτίσουν συναισθηματικά μια σύγχρονη υψηλού επιπέδου συναυλία. Ζητούμενο να φύγουμε όλοι πιο δυνατοί και αισιόδοξοι, να δείξουμε πως σε δύσκολες εποχές μπορούμε να ρισκάρουμε, να πιστέψουμε, να κάνουμε νέα όμορφα πράγματα..

Μετά και τις πολύ επιτυχημένες περσινές εμφανίσεις έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο δουλειάς σας και στις απαιτήσεις σας για το τελικό αποτέλεσμα;
Όχι. Πάντα το επίπεδο που αναζητούσαμε ήταν το υψηλότερο σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούσαν. Άλλωστε, αυτή είναι η νοοτροπία και λογική που είχαμε από τα πρώτα live μας, χρόνο με το χρόνο αποκτώντας εμπειρία, γνώση και παγιώνοντας την άποψη μας περί των ζωντανών εμφανίσεων μας έφτασαν και στις περσινές ιδιαίτερες εμφανίσεις μας που ήταν ένα στοίχημα πολλών ετών και προετοιμασίας για εμάς. Κάθε φορά απλά ανεβάζουμε τον πήχη για να βελτιώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς και για να προτείνουμε νέα πράγματα στον τομέα της ελληνικής live ροκ σκηνής.

Έχετε σκεφτεί ότι εξ αιτίας της κατάστασης που επικρατεί πολλοί φίλοι σας περιμένουν ένα τραγούδι ανάλογο με το «Θα Πάρω Φόρα»;
Υπάρχουν ήδη αρκετά τραγούδια, όπως το «Θα Πάρω Φόρα» και οι φίλοι μας τα ξέρουν και τα γνωρίζουν: το «Θ’ Αντέξω», «Πατρίδα Αναποφάσιστη», «Τι Είναι Κράτος» «Μετά Φόβου και Πίστεως» «Βαθιά Πληγή». Επίσης ξέρουν και τη λογική με την οποία τα γράφουμε, άρα δε περιμένουν οι πραγματικοί μας φίλοι κάτι τέτοιο. Δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις εκ των υστέρων ώστε απλά κι ανάλογα με το τι προβληματίζει ίσως και «πουλάει» γράφουμε. Εμείς γράψαμε χρόνια πριν αυτά τα τραγούδια όταν νιώσαμε τον κίνδυνο και θέλαμε να το φωνάξουμε. Τα γράψαμε, τα είπαμε, ακουστήκαμε…τέλος. Δε χρειάζεται με το ζόρι να συνεχίζουμε να «εξυπηρετούμε» μια ταμπέλα ή ένα είδος έκφρασης λόγω εποχής. Τώρα μας ενδιαφέρει να δώσουμε κουράγιο κι ελπίδα στους νέους ανθρώπους, να συνοδεύσουμε όσο μπορούμε το αδιέξοδό τους ανεβάζοντας τη ψυχολογία τους.

Η εποχή αυτή μας σκληραίνει, μας κάνει πιο ευαίσθητους ή και τα δύο;
Η εποχή αυτή δοκιμάζει τα όριά μας. Αυτό όμως σημαίνει πως θα βρεθεί μπροστά σε έκπληξη γιατί μόνο τότε μπορούμε και ανακαλύπτουμε δυνάμεις που ποτέ δε ξέραμε ότι είχαμε. Απλά είμαστε ακόμη σοκαρισμένοι και ψάχνουμε τα βήματά μας μέσα στις γρήγορες εξελίξεις. Πάντα μέσα απ’ τα δύσκολα βγαίνουμε τελικά πιο σοφοί και δυνατοί.. Το άσχημο είναι πως σε κάθε μάχη υπάρχουν και θύματα και η γενιά που τώρα μπαίνει στη παραγωγική διαδικασία, πιο σπουδαγμένη και πιο ικανή από ποτέ θα έχει δύσκολο έργο. Εμείς σε αυτά τα παιδιά έχουμε το μυαλό μας.

Τι σας φοβίζει περισσότερο για τα χρόνια που έρχονται;
Όπως λέει και το τραγούδι του Βασίλη…φοβόμαστε όλα αυτά που θα γίνουν για εμάς χωρίς εμάς, όπως και τον κακό εαυτό μας.

Θα ποντάρατε σε κάτι για αλλαγή προς το καλύτερο;
Ναι…θα ποντάραμε στη δύναμη του ενός! Είναι κάτι που το λέμε και το ξανά λέμε. Μόνο αν καθημερινά στο μικρόκοσμό μας πιστέψουμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο και πιστέψουμε στις δυνάμεις μας θα πάνε καλά τα πράγματα. Μια σωστά δομημένη και υγιής κοινωνία με σωστά ένστικτα και αντανακλαστικά μπορεί να συγκροτηθεί μόνο από ανάλογα υγιείς μονάδες! Εκεί θα ποντάραμε και θα συνεχίζαμε να κάνουμε καθημερινά το καλύτερο που μπορούσαμε κυρίως με αυτοσεβασμό.

Οι σημερινοί εικοσάρηδες μουσικοί τι χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη δουλειά τους;
Καταρχήν προσανατολισμό. Να ξέρουν γιατί θέλουν να κάνουν μουσική. Οι εποχές είναι πιο άθλιες από ποτέ και τα πρότυπα και οι εικόνες που δίνονται στα νέα παιδιά είναι όχι μόνο από-προσανατολιστικές αλλά και επικίνδυνες. Αν, λοιπόν, αποφασίσουν πως επίκεντρο είναι καθαρά η μουσική και ξεκαθαρίσουν πως δε θα εμπλακούν σε αυτό το άθλιο και ανόητο πανηγύρι των talent shows και τους ειδήμονες της μουσικής βιομηχανίας, τότε απλά θα αφοσιωθούν στη μουσική θα μελετήσουν θα κοπιάσουν και θα προσπαθήσουν χωρίς να αναζητήσουν «αντάλλαγμα» ματαιοδοξίας απ’ αυτήν…κι εκείνη θα ακούσει τότε τους χτύπους της καρδιάς τους και με τον ένα η τον άλλο τρόπο θα γεμίσει τη ζωή τους. Θέλει υπομονή, επιμονή, πίστη και έρωτα με αυτό που κάνεις για να τα καταφέρεις.

Μετά από μια σειρά εμφανίσεων πως επιλέγετε να ξεκουραστείτε και να ξανασυγκεντρώσετε δυνάμεις;
Συνήθως μετά από μια σειρά εμφανίσεων ή μια περιοδεία έχουμε γεμίσει με τόση ενέργεια, με τόσες εμπειρίες και εικόνες που σχεδόν αμέσως δημιουργούμε ξανά και μπαίνουμε στο στούντιο για να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας. Αυτό μας ξεκουράζει, μας ηρεμεί και μας δίνει νέα δύναμη και διάθεση να συνεχίσουμε. Στη συνέχεια στήνουμε το νέο concept των εμφανίσεών μας και περιμένουμε να επικοινωνήσουμε τη νέα μας μουσική. Όταν αυτό σταματήσει να οδηγεί συνεχώς τη ζωή μας τότε θα πάμε να ξεκουραστούμε κάνοντας κι έναν απολογισμό. Θα αράξουμε κάπου με θέα στη θάλασσα σίγουρα και πάλι θα συζητάμε για μουσική!

Πότε να περιμένουμε καινούριο δίσκο;
Δε ξέρουμε ειλικρινά, δεν το υπολογίζουμε. Όλο και γράφουμε, όλο και έχουμε ιδέες αλλά ακόμη ο προηγούμενος δίσκος μας έχει να δώσει και στις εμφανίσεις που κάνουμε διαρκώς επικοινωνούμε τα τραγούδια του!

* Τα Κίτρινα Ποδήλατα εμφανίζονται στο Stage (Θεσσαλονίκη) μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και την Τάνια Κικίδη ενώ θα πραγματοποιήσουν μία live εμφάνιση στο Gagarin (Αθήνα) στις 10 Μαρτίου.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *