Συνέντευξη με τον καθηγητή Ιωάννη Ανδρεάδη για το smartvote.gr

του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στην Ν.Ο.Π.Ε
Της Όλγας Πασχαλίδου

1) Τί ακριβώς είναι το smartvote.gr?

Είναι μία διαδικτυακή εφαρμογή που έχει ως στόχο να βοηθήσει τους πολίτες να μάθουν τα θέματα του εκλογικού ανταγωνισμού, τις θέσεις των κομμάτων πάνω σε αυτά και να διαπιστώσουν πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με το κάθε κόμμα.
 
2) Ποιός δημιούργησε το smartvote.gr? Και ποιά ήταν η αφορμή για την δημιουργία του?
Η ιδέα ξεκίνησε το 2009 όταν ο κύριος Θ.Χατζηπαντελής και εγώ ήρθαμε σε επαφή με το EU profiler (http://www.euprofiler.eu/) μία αντίστοιχη εφαρμογή που είχε χρησιμοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τις Ευρωεκλογές του 2009. Το 2010 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το helpmevote για τις περιφερειακές εκλογές και το χρησιμοποίησαν περίπου 28.000 άτομα. Για τις βουλευτικές εκλογές Μαΐου 2012 συμπληρώθηκαν περίπου 480.000 ερωτηματολόγια.
 
3) Σε ποιούς απευθύνεται?


Απευθύνεται σε ολόκληρο το εκλογικό σώμα και κυρίως στους αναποφάσιστους, τους  αποστασιοποιημένους από την πολιτική ή όσους δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με αυτήν.
 
4) Πώς κάνουμε το smartvote.gr? Είναι διαθέσιμη η εφαρμογή τόσο σε υπολογιστή, όσο και σε κινητό?
Το smartvote είναι ένα τεστ στο οποίο ο χρήστης απαντά στις ερωτήσεις χρησιμοποιώντας μία πενταβάθμια κλίμακα για να εκφράσει το βαθμό συμφωνίας του. Τον Απρίλιο του 2012 που άρχισα να γράφω τον κώδικα για την εφαρμογή επέλεξα να την κάνω διαθέσιμη και για φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα, ipad) και για υπολογιστές. Αυτό φαίνεται πως αποτέλεσε παράγοντα της επιτυχίας της εφαρμογής καθώς πολλοί έκαναν το smartvote σε φορητές συσκευές έξω σε καφετέριες, με την παρέα τους. Βέβαια, σωστότερα αποτελέσματα προκύπτουν όταν το τεστ γίνεται με ησυχία, χωρίς επιρροές από το φιλικό περιβάλλον.
 
5) Έχετε βγάλει κάποια συμπεράσματα, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα που έχετε πάρει, τόσο απο το helpmevote όσο και απο το smartvote.gr?
Για το Smartvote, την εφαρμογή για τις εκλογές του Ιουνίου, δεν έχουν βγει ακόμα κάποια αποτελέσματα, ακόμα δεν έχω δει τα δεδομένα που προκύπτουν. Όσον αφορά στο helpmevote,την εφαρμογή για τις εκλογές του Μαίου, έχουν προκύψει ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πολύ σημαντική είναι η έρευνα στην οποία μπορεί να συμμετάσχει κάποιος αφού τελειώσει το τεστ. Από αυτήν την έρευνα προκύπτει ότι στις εκλογές του Μαΐου 2012 οι ψηφοφόροι διαφορετικών κομμάτων είχαν διαφορετικά κριτήρια επιλογής ψήφου.
 
6) Υπήρξε κάποιου είδους συνεργασία  με αντιπροσώπους κομμάτων για την δημιουργία του smartvote ή βασιστήκατε στις διάφορες προγραμματικές θέσεις?
Τα κόμματα δεν συμμετείχαν καθόλου στην σχεδίαση και την επιλογή των ερωτήσεων. Αφού επιλέχθηκαν οι ερωτήσεις, απευθυνθήκαμε σε περισσότερους από 30 ερευνητές, κυρίως μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων που έχουν ως ερευνητικό αντικείμενο  τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα. Οι ερευνητές  αυτοί μας έδωσαν τις θέσεις των κομμάτων. Στην συνέχεια ζητήσαμε από τα κόμματα να μας δώσουν τις θέσεις τους. Στις περιπτώσεις που προέκυψαν διαφορές, δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα  στη γνώμη των ειδικών.
 
7) Η εφαρμογή αρχικά ονομαζόταν helpmevote για τις εκλογές του Μαίου και άλλαξε σε smartvote για τις εκλογές του Ιουνίου. Τί έχει αλλάξει?
 Η εφαρμογή έγινε πιο έξυπνη καθώς προστέθηκαν κάποιες νέες και αφαιρέθηκαν κάποιες από τις υπάρχουσες ερωτήσεις έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αντιστοιχία με το νέο πολιτικό σκηνικό που προέκυψε μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η αλλαγή του ονόματος ήταν συμβολική.
 
8) Smartvote σημαίνει έξυπνη ψήφος. Θεωρείτε πως η ανανεωμένη εφαρμογή θα βοηθήσει τους ψηφοφόρους να κάνουν πιό έξυπνη την ψήφο τους για τις  εκλογές του Ιουνίου?
Ελπίζω πως ναι. Κυρίως γιατί υπάρχουν ψηφοφόροι που επιλέγουν ένα κόμμα χωρίς να γνωρίζουν βασικές του θέσεις. Οι πολίτες μπορούν να κάνουν πιο έξυπνη την ψήφο τους με το smartvote καθώς είναι πιθανόν να ανακαλύψουν ότι έχουν διαφορετικές θέσεις από το κόμμα που σκέφτονται να ψηφίσουν.
 
9)Σε σχετικό βίντεο στο youtube.com για το helpmevote σχολιάστηκε το εάν είναι δυνατόν μόνο με 30-40 ερωτήσεις να βρει κάποιος το κόμμα που του ταιριάζει. Τί έχετε να σχολιάσετε γι’ αυτό?
   
Προφανώς το helpmevote βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο εκλογικής συμπεριφοράς, αυτό που ονομάζουμε «θεματική ψήφο». Ωστόσο οι ψηφοφόροι χρησιμοποιούμε πολλαπλά κριτήρια για την επιλογή ψήφου π.χ. την κοινωνική μας τάξη, την εκλογική ταύτιση, την εικόνα που έχουμε για τον αρχηγό του κόμματος κ.α. Έτσι το helpmevote δεν μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο επιλογής ψήφου, αλλά μπορεί να κινητοποιήσει τους πολίτες να ενδιαφερθούν και να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες έτσι ώστε να ψηφίσουν πιο σωστά.
 
 

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *