Τα καλύτερα πανεπιστήμια για σπουδές στην Ευρώπη

 

Αν αποφασίσεις να συνεχίσεις τις σπουδές σου σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, σίγουρα θα έχεις και άλλους Έλληνες συμφοιτητές μαζί σου. Το ποσοστό των φοιτητών που φεύγουν από την Ελλάδα για να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, είναι αρκετά υψηλό. Αυτό είναι φυσικό, αφού η χώρα μας περνάει τα τελευταία χρόνια κρίση σε πολλούς τομείς. Άμεσο αποτέλεσμα αυτού είναι οι απόφοιτοι και όχι μόνο, να καταφεύγουν σε πόλεις του εξωτερικού για να συνεχίσουν ή ν’ αρχίσουν τις σπουδές τους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι συμπατριώτες μας κατευθύνονται κατεξοχήν στη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία,τη Σουηδία και τη Γερμανία όπου προσφέρονται πολλά αγγλόφωνα εκπαιδευτικά προγράμματα. Όμως, επειδή για τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες το  «ταμείον είναι… μείον», οι Έλληνες αναζητούν κυρίως τις υποτροφίες. 
 
Η απόφαση να σπουδάσεις στο εξωτερικό είναι αφενός δύσκολη και αφετέρου θέλει αρκετή αναζήτηση, ώστε να είσαι πλήρως ενημερωμένος/η  για τη χώρα και τη σχολή που θα επιλέξεις. Το mycampus.gr έκανε μια έρευνα γύρω από τις σπουδές στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για τα καλύτερα πανεπιστήμια που υπάρχουν στην Ευρώπη. Το άρθρο έχει τρεις κατηγορίες:
  1. Δωρεάν σπουδές στην Ευρώπη
  2. Τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης με υποκατηγορίες 
  • πόσο κοστίζουν τα δίδακτρα και
  • η διαμονή στη χώρα και τέλος

    3. Οι 2 χώρες που προτείνει η ομάδα του mycampus.gr να ξεκινήσεις τις σπουδές σου!


1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Σουηδία – Malmö University

H Σουηδία είναι από τις πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες της Ευρώπης, με πολλές επιχειρήσεις και διεθνείς εταιρείες. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο δεν πρέπει να τρομάζει τους φοιτητές αφού το κόστος διαβίωσης βρίσκεται σε λογικά πλαίσια. Η κυβέρνηση της Σουηδίας επιχορηγεί τα δίδακτρα των φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τις διαθέσιμες θέσεις. Συγκεκριμένα, το Malmö University βρίσκεται σε μια δυναμική πόλη με 300.000 πληθυσμό, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι νέοι από διάφορες εθνικότητες. Το πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και με την άριστη συγκοινωνία μπορείς μέσα σε πενήντα λεπτά να βρίσκεσαι στην Κοπεγχάγη. Επίσης, στο Malmö University υπάρχουν αρκετά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, η φοίτηση είναι δωρεάν, γι’ αυτό θα πρέπει να κάνεις νωρίς την αίτησή σου.

 


Διάβασε ακόμα: 4 πράγματα που έμαθα για επιτυχημένες εξεταστικές μέχρι τα 25 μου


Ολλανδία – Saxion University of Applied Sciences

To Saxion University of Applied Sciences, αποτελεί ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια της Ολλανδίας με 24.000 φοιτητές. Η πρόσβαση σε Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Ουτρέχτη  είναι θέμα 60΄ ως 90΄. Διαθέτει μια ευρεία γκάμα προγραμμάτων μερικά από τα οποία είναι τα εξής: Physiotherapy,  Electrical & Electronic Engineering, International Business & Management Studies, Hotel Management, Tourism Management, Art & Technology, International Finance & Accounting, European Master Facility Management (MA), Real Estate Management (MA), Master in Management (MA), κ.ά. Η φοίτηση δεν είναι δωρεάν αλλά τα δίδακτρα είναι φθηνά και προσβάσιμα (1906 ευρώ το χρόνο).


Ολλανδία – Fontys University of Applied Sciences

Με 40.000 φοιτητές το Πανεπιστήμιο Fontys, είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών (University of Applied Sciences) στην Ολλανδία.  Το Campus του Venlo έχει το μεγαλύτερο αριθμό ξένων φοιτητών, βρίσκεται κοντά στα γερμανικά σύνορα και οι διδάσκοντες στο Fontys Venlo δεν είναι οι τυπικοί εκπαιδευτικοί, αλλά άνθρωποι των επιχειρήσεων.  Κάποια προγράμματα είναι International Business and Management Studies,  International Business Economics, International Marketing, International Fresh Business Management, Master of Business Administration (MBA), Master of Science in Business and Management κ.ά. Τα δίδακτρα είναι τα ίδια με το Saxion Univercity (1906 ευρώ το χρόνο).


2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ (ΔΙΔΑΚΤΡΑ & ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ)

Βιέννη  

University of Vienna, TU Wien-Vienna University of technology (σπουδές στη τεχνολογία), Vienna University of Economics and business Administration-Wirtschafts Universitat (οικονομικές σπουδές), University of Veterinary Medicine Vienna (σπουδές την κτηνιατρική), Academy of Fine Arts Vienna (σπουδές καλών τεχνών), Universitat for Musik unddarstellende Kunst Wien  (μουσικές σπουδές). Δίδακτρα: 800 ευρώ εγγραφή ετησίως!


Βέλγιο

Για σπουδές φιλοσοφικής, ιστορίας, φιλολογίας, ψυχολογίας, πολιτικών επιστημών, κοινωνιολογίας, εφαρμοσμένων επιστημών, ιατρικής, οδοντιατρικής, κτηνιατρικής, δημόσιας υγείας, φαρμακευτικής, φυσιοθεραπείας, κινησιοθεραπείας, θετικών και άλλων επιστημών, νομικής, εγκληματολογίας, τέχνης και αρχαιολογίας είναι τα εξής: Université De Liege, Université catholique de Louvain, Université Libre de Bruxelles. Για οικονομικά, θετικές επιστήμες, εφαρμοσμένες επιστήμες, πολιτικές επιστήμες και οικονομικά είναι τα εξής: Facultes Universitaires Notre-Dame de la Paix-Namur , Faculté Polytechnique de Mons, Facultes Universitaires Catholiques de Mons. Δίδακτρα και έξοδα διαβίωσης : Περίπου 726 ευρώ το χρόνο. Το κόστος διαβίωσης είναι ανάλογο με την πόλη, περίπου στα 8.000 ευρώ ετησίως (φαγητό, διαμονή, σπουδές, ψυχαγωγία, μεταφορά, ασφάλεια, διδακτικό υλικό).

Γαλλία

 Για σπουδές στη νομική, στην ιατρική, στη φιλολογία, στην τέχνη και στα οικονομικά είναι τα εξής: Université Pantheon-Sorbonne: Paris Ι, Uninersité Pantheon-Assas: Paris ΙΙ, Université IV Montesquieu: Bordeaux, Université du droit et de la Sante-Lille ΙΙ, Université Paris-Sorbonne: Paris IV , Université Nanterre: Paris Χ, Université Denis Diderot: Paris VII. Δίδακτρα και έξοδα φοίτησης: Aνάλογα το φοιτητικό ίδρυμα, τον φοιτητικό προϋπολογισμό σας βαρύνει η υποχρεωτική ιατρική ασφάλιση (144 ως 765 ευρώ ετησίως), ανάλογα με την ηλικία σας. Εξαιρείστε όμως αν είστε κάτοχος του εντύπου Ε128 που θα βρείτε στο ΙΚΑ, αν ανήκετε στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη άλλου Ταμείου ή αν έχετε ιδιωτική ασφάλιση. Και φυσικά πρέπει να πληρώνετε τα βιβλία σας.

Γερμανία

Για σπουδές στους κλάδους της νομικής, ιατρικής, αρχαιολογίας, φιλοσοφικής και μηχανολογίας τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι: Potsdam, Rostock, Konstanz, GH Siegen, Bayreuth, Passau. Δίδακτρα και έξοδα φοίτησης: Η φοίτηση είναι δωρεάν. Χρειάζεται όμως να καταβάλετε ένα ποσό για τη συνέχιση των σπουδών σας (περίπου 61 ευρώ) ανά εξάμηνο και δύο κοινωνικές προσφορές αντίστοιχου ύψους για τη χρήση της φοιτητικής εστίας και των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου. Τα βιβλία επιβαρύνουν εσάς. Τα έξοδα διατροφής και διαμονής υπολογίζονται γύρω στα 613 ευρώ τον μήνα.

Ιταλία

Χώρα με παράδοση στην ιατρική, στην αρχιτεκτονική και στις καλές τέχνες. Τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι τα παρακάτω:  Università «Luigi Bocconi» στο Μιλάνο, Università degli Studi di Barri, Accademia di Belle Arti Firenze, Università degli Studi di Bologna, Università degli Studi di Genova, Università degli Studi diSalerno, Università degli Studi di Napoli «Federico ΙΙ» , Università per Stranieri di Perugia. Δίδακτρα και έξοδα φοίτησης: Διαφέρουν από σχολή σε σχολή (206-780 ευρώ). Τα μηνιαία έξοδά σας κυμαίνονται στα 733 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή όπου θα μείνετε.

3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΙ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ MYCAMPUS.GR 

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Εκπαιδευτικό σύστημα:

Η ανώτατη εκπαίδευση στο Λουξεμβούργο παρέχεται από το Πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου που δημιουργήθηκε το 2003.  Στο ίδρυμα αυτό συγχωνεύθηκαν το Centre Universitaire de Luxembourg (Πανεπιστημιακό Κέντρο Λουξεμβούργου), το Institut Supérieur de Technologie (Ανώτατο Τεχνολογικό Ινστιτούτο),  το Institut supérieur d’ etudes et de recherches pédagogiques (Ανώτατο Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Σπουδών –  Ερευνών)  και το Institut d’ études éducatives et sociales (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Σπουδών).
Σε αρκετούς τομείς παρέχει ένα πρώτο κύκλο βασικών σπουδών, όπου για την απόκτηση πτυχίου θα πρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλο κράτος όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία με την οποία έχει παρόμοιο σύστημα σπουδών και ίδιους τίτλους στα πτυχία τους.
Τίτλοι Σπουδών:
Οι πανεπιστημιακές σπουδές διαρκούν κυρίως ένα-δύο έως τέσσερα χρόνια στους εξής τομείς όπου οι φοιτητές λαμβάνουν πιστοποιητικό ή δίπλωμα που τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις σπουδές τουσε άλλα ξένα ιδρύματα:
  • Certificat d’ Études Scientifiques: 1 χρόνος σπουδών σε ιατρική – φαρμακευτική
  • Certificat d’ Études Literaires et de Sciences humaines: 2  χρόνια σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις γλώσσες.
  • Certificat d’ Études Economiques: 2 χρόνια σπουδών στα οικονομικά.
Υπάρχουν δύο τριετείς κύκλοι σπουδών για εκπαιδευτικούς της προσχολικής-πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και για πτυχιούχους εκπαιδευτικούς όπου απονέμονται οι τίτλοι σπουδών Certificat d’ Études pedagogiques και Diplôme d’ Éducateur gradué.  Η τεχνολογική πανεπιστημιακή εκπαίδευση διαρκεί 4 χρόνια όπου παρέχει στους φοιτητές το Diplôme d’Ingénieur Industriel. To πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου παρέχει μεταπτυχιακές σπουδές DESS (Diplôme d’ Études Superieurs Specialisées) στους τομείς όπως η νομική, εκπαίδευση, ευρωπαϊκές σπουδές και MBA (Master Business Administration) στη σχολή οικονομικών του Λουξεμβούργου. Εκτός από το Πανεπιστήμιο υπάρχει επίσης διετής επαγγελματική εκπαίδευση που οδηγεί στην απονομή Ανώτερου Διπλώματος Τεχνικού BTS (Brevet de technicien supérieur) στις εμπορικές επιστήμες και τις τέχνες.


ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ακαδημαϊκό έτος: Οι σπουδές κάθε πανεπιστημιακού έτους διαρκούν από τον Οκτώβριο έως τις αρχές του Ιουλίου. 36Προϋποθέσεις εισαγωγής: Οι υποψήφιοι φοιτητές για όλους τους κύκλους σπουδών θα πρέπει να κατέχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Περιορισμοί υπάρχουν μόνο στην εισαγωγή τους στις σχολές εκπαίδευσης όπου οι φοιτητές γίνονται δεκτοί κατόπιν εξετάσεων για τις γνώσεις στις εθνικές γλώσσες (γαλλική, γερμανική, λουξεμβουργιανή) και βάσει των αποτελεσμάτων τους στις απολυτήριες εξετάσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις κατατίθενται απευθείας στο Ινστιτούτο Σπουδών που έχει επιλέξει ο υποψήφιος φοιτητής. Απαραίτητη είναι η γνωστή των γλωσσών κυρίως της γαλλικής και γερμανικής. Για τη φοίτηση σε μεταπτυχιακές σπουδές απαιτείται πτυχίο βασικών σπουδών αναγνωρισμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ


Δίδακτρα

Η φοίτηση στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου είναι δωρεάν και δεν υπάρχουν ούτε έξοδα εγγραφής σε αυτό.
Κόστος διαμονής: Για την διαμονή τους οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στην Ένωση Εξυπηρέτησης Φοιτητών που θα τους βοηθήσει στην εύρεση στέγης. Υπάρχει η δυνατότητα διαμονής σε φοιτητικές εστίες ή ιδιωτικά δωμάτια σε ιδιωτικές κατοικίες όπου τα έξοδα κυμαίνονται από 200 έως 380 €. Για όσους επιθυμούν να μείνουν σε δικό τους χώρο η ενοικίαση διαμερίσματος αυξάνει σημαντικά τα έξοδα διαμονής τους.

Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες

Το Υπουργείο Πολιτισμού-Παιδείας-Έρευνας παρέχει υποτροφίες στους φοιτητές για την παρακολούθηση των προγραμμάτων σπουδών τους, καθώς και για την εφαρμογή έρευνας σε διάφορους τομείς.


ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Εκπαιδευτικό σύστημα

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Νορβηγία, δημόσια και ιδιωτική, περιλαμβάνει 4 Πανεπιστήμια, 6 Ειδικευμένα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα, 26  Περιφερειακά Πανεπιστημιακά Κολέγια, 2  Εθνικά Πανεπιστημιακά Κολέγια των Τεχνών και 29 Ιδιωτικά Ινστιτούτα. Ανώτατη εκπαίδευση προσφέρουν όλα τα ακαδημαϊκά προγράμματα σε ιδρύματα όπως τα Πανεπιστήμια στο Oslo, Tromso, Bergen, Trondheim (NTNU).  Τα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα γεωργίας, διοίκησης επιχειρήσεων, μουσικών σπουδών, κτηνιατρικής, αρχιτεκτονικής και σωματικής αγωγής εντάσσονται επίσης σε αυτή την ομάδα ιδρυμάτων.  Αυτά τα ιδρύματα προσφέρουν προγράμματα σπουδών και έρευνας για την απόκτηση πτυχίου,  μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών. Στην κατηγορία ανώτατης εκπαίδευσης περιλαμβάνεται επίσης το Περιφερειακό Σύστημα Κολεγίων.Τα περιφερειακά πανεπιστημιακά κολέγια υποβοηθούν τα πανεπιστήμια αναλαμβάνοντας την ευθύνη ορισμένων βασικών μαθημάτων σε ορισμένους τομείς σπουδών. Συνήθως είναι δυνατή η απόκτηση πτυχίου βασικών σπουδών μέσω συνδυασμού εκπαιδευτικών προγραμμάτων περιφερειακού κολεγίου και προγραμμάτων πανεπιστημίου. Όλα τα Πανεπιστήμια και τα περισσότερα Πανεπιστήμια Ινστιτούτα προσφέρουν προγράμματα πτυχιακών σπουδών στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους φοιτητές.  Στους ακόλουθους τομείς μπορούν να φοιτήσουν οι ξένοι φοιτητές:  α) ενέργεια και κλιματολογία β)  ναυτιλιακές επιστήμες γ) τεχνολογία πληροφοριών-επικοινωνιών δ)  ανθρωπιστικές επιστήμες ε)  δημόσια υγεία στ)διεθνές ναυτιλιακό δίκαιο ζ) νομικές σπουδές η) βελτίωση-ανανέωση δημόσιου τομέα.

Τίτλοι σπουδών

Το Hogskolekandidat (δίπλωμα κολεγίου) δίνεται με την ολοκλήρωση σπουδών δύο χρόνων. Αυτό το δίπλωμα είναι απαραίτητο για να συνεχίσει κανείς στην απόκτηση πτυχίου Bachelor (βασικό πτυχίο σπουδών). Ο τίτλος αυτός δίνεται από τα Περιφερειακά Κολέγια και αρκετά Ιδιωτικά Ινστιτούτα. Το Bachelor degree  (βασικό πτυχίο σπουδών)  απονέμεται από όλα τα Πανεπιστήμια,  από τα Ειδικευμένα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα,  τα Πανεπιστημιακά Κολέγια.  Τα Εθνικά Πανεπιστημιακά Κολέγια των Τεχνών δίνουν το αντίστοιχο πτυχίο με την ολοκλήρωση τεσσάρων ετών σπουδές. Η απόκτησή του γίνεται με την ολοκλήρωση σπουδών διάρκειας 3 χρόνων.  Το Master degree  (μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών)  απονέμεται από τα Κρατικά Πανεπιστήμια, τα Ειδικευμένα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα,  αρκετά Πανεπιστημιακά Κολέγια και ορισμένα Ιδιωτικά Ινστιτούτα. Ο κύκλος σπουδών διαρκεί 1½ – 2  χρόνια και ένα μέρος τους περιλαμβάνει ερευνητική εργασία. Σε αρκετά ιδρύματα τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα. Το Professional oriented degree απονέμεται από τα Περιφερειακά Ινστιτούτα και ορισμένα Ιδιωτικά.Οι σπουδές διαρκούν 4-6  χρόνια και οδηγούν σε επαγγελματικά προσόντα σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό φορέα. 38Το Doctorat degree (PhD/διδακτορικός τίτλος σπουδών) μπορεί να τον αποκτήσει κανείς μετά από 3 χρόνια σπουδές αφού έχει ολοκληρώσει σπουδές επιπέδου Master  ή ένα πρόγραμμα σπουδών ειδίκευσης (professional degree/programme).  Αφορά κυρίως ερευνητικά προγράμματα από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ορισμένα Περιφερειακά Κολέγια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα.


ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Ακαδημαϊκό έτος

Το ακαδημαϊκό έτος σπουδών ξεκινά από το δεύτερο 15/μερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στο πρώτο 15/μερο του Μαΐου και έχει διάρκεια 10 μηνών. Χωρίζεται σε δύο εξάμηνα το πρώτο από μέσα Αυγούστου ως το τέλος Νοεμβρίου και το δεύτερο από μέσα Ιανουαρίου ως μέσα Μαΐου.

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Οι αιτήσεις εισαγωγής πρέπει να υποβάλλονται κατευθείαν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Η κυριότερη προϋπόθεση εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση είναι το απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το οποίο παρέχει δικαίωμα εισαγωγής σε κάθε ίδρυμα.Επειδή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των φοιτητών στα περισσότερα προγράμματα σπουδών ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η εισαγωγή τους γίνεται βάσει των βαθμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο υποψήφιος φοιτητής συμμετέχει σε ειδικές εξετάσεις για να παρακολουθήσει βασικές πτυχιακές σπουδές. Η επαγγελματική εμπειρία συνυπολογίζεται ως προσόν για την εισαγωγή σε ένα πρόγραμμα σπουδών. Οι υποψήφιοι φοιτητές εκτός από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν να παρακολουθήσουν βασικές πτυχιακές σπουδές θα πρέπει να έχουν ένα χρόνο 39επιτυχής πανεπιστημιακή φοίτηση στη χώρα προέλευσής τους. Η γνώση της νορβηγικής γλώσσας είναι απαραίτητη για τη φοίτηση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.  Σε αρκετά περιφερειακά πανεπιστημιακά κολέγια πραγματοποιούνται προγράμματα εκμάθησης γλώσσας διάρκειας 1 χρόνου. Αρκετά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών διδάσκονται στην Αγγλική γλώσσα.


ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ

Δίδακτρα 

Οι δαπάνες της ανώτατης εκπαίδευσης καλύπτονται από το κράτος και οι σπουδές είναι δωρεάν. Υπάρχουν επίσης ορισμένα Ιδιωτικά Κολέγια τα οποία χρεώνουν δίδακτρα, ιδιαίτερα στις επιστήμες οικονομικής και τεχνικής κατεύθυνσης.

Κόστος διαμονής

Τα προσωπικά έξοδα κάθε φοιτητή είναι αρκετά δύσκολο να υπολογισθούν διότι εξαρτώνται από τον τρόπο διαμονής του. Στη Νορβηγία υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δωματίων στις φοιτητικές εστίες για τους ξένους φοιτητές.  Μπορούν να νοικιάσουν διαμέρισμα δύο ή τρεις φοιτητές μαζί,  για να μοιρασθούν τα έξοδα. Το κόστος ζωής δεν είναι υψηλό στη Νορβηγία, εάν είναι μετρημένα τα έξοδα του φοιτητή.

Χρηματοδοτήσεις-υποτροφίες

Το Norad Fellowship πρόγραμμα εξασφαλίζει υποτροφίες για φοιτητές από άλλα κράτη για σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου. Κάθε χρόνο τα Πανεπιστήμια και τα Πανεπιστημιακά Κολέγια στη Νορβηγία παρέχουν υποτροφίες για τους σπουδαστές από ξένες χώρες σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα (“quota programs”). Για να μάθει κανείς ποια πανεπιστημιακά ιδρύματα και ποια προγράμματα σπουδών περιλαμβάνει πρέπει να επικοινωνήσει με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.  Τα προγράμματα περιλαμβάνουν σπουδές μεταπτυχιακού, διδακτορικού επιπέδου και professional degree.

Total
33
Shares
2 comments
  1. Τι βλακειες γραφει η αρθρογραφος?? 800 ευρω τον μηνα σε τετοιες χωρες οταν τα ενοικια για τρυπες ξεκινανε απο 700 ευρω χαχαα? Οταν δεν εχουμε πατησει το ποδι μας εξωτερικο δεν γραφουμε οτι θελουμε.Να ρωτατε οσους τα ζησανε πρωτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *