Τα ταξίδια: Η μαγική δύναμη…

Θα μπορούσα να ταξιδέψω παντού, κάθε μέρα σχεδόν
Παλιά θυμάμαι που μιλούσαμε για την αγαπημένη μας δύναμη, εκείνη που θα μας έκανε πιο δυνατούς με τον οποιοδήποτε τρόπο. Κάποιοι έλεγαν πως ήθελαν να πετούν, άλλοι να διαβάζουν το μυαλό κι άλλοι να μπορούν να ακούν τα πάντα (κάτι που σιχαίνομαι, δεν με ενδιαφέρει να ακούω τι λένε οι άλλοι και συγκεκριμένα να ερμηνεύω το μυαλό τους γιατί ακόμη δεν έχω μάθει να αντέχω πλήρως την αλήθεια). Η δική μου δύναμη, ύστερα από χρόνια, που τη σκέφτομαι θα ήθελα να είναι ο διακτινισμός. Όχι τόσο για το ότι θα μπορούσα να αποφεύγω επικίνδυνες καταστάσεις ή να είμαι πάντα στο χρόνο μου χωρίς κούραση αλλά για να κάνω το ένα και μοναδικό πράγμα που πιστεύω πως αξίζει να έχει κάποιος χρήματα, να ταξιδεύω.
 

Θα μπορούσα να ταξιδέψω παντού, κάθε μέρα σχεδόν. Κάποιοι βέβαια μου είπαν πως θα χάσω το ταξίδι και θα πάω απευθείας στον προορισμό. Ναι το ξέρω σίγουρα αξίζει η διαδρομή αλλά πάντα αυτό που σε ανταμείβει είναι ο προορισμός που επέλεξες όχι τόσο τα σύννεφα που είδες από το αεροπλάνο. Δεν είναι κακό κι αυτό βέβαια αλλά εγώ θέλω να μείνω στην ουσία της «δύναμης» μου. Τα ταξίδια…

Τα ταξίδια είναι ίσως καθοριστικά για την προσωπικότητα του ανθρώπου. Σου μαθαίνουν νέες νοοτροπίες, νέους προορισμούς και καινούργιες εικόνες που δεν είχες φανταστεί ποτέ , ζώντας στην χώρα σου. Με θλίβει το γεγονός πως έχω μόνο μία ζωή και όχι αρκετά χρήματα για να γυρίσω όλο τον κόσμο. Παρίσι, Ιταλία, Ισπανία. Αγγλία και ίσως Γερμανία είναι μερικές από τις περιοχές που σκέφτομαι πως θα ήθελα να πάω. Αλλά αυτές είναι μόνο λίγες χώρες της μίας ηπείρου. Δεν θα προλάβω ποτέ και το ξέρω. Αλλά μένω μόνο στην σκέψη πως τίποτα, από όλα όσα μας λένε οι άλλοι για τις άλλες χώρες ή αυτά που μας μαθαίνουν τα βιβλία , δεν μπορεί να αφομοιωθεί πλήρως από το μυαλό μας εκτός κι αν εμείς οι ίδιοι το αντικρίσουμε από κοντά.

Θα ήθελα λοιπόν με αυτή τη μαγική δύναμη να ταξιδεύω παντού, να πίνω καφέ στον πύργο τουΆιφελ και σε λίγα δευτερόλεπτα να κρατάω μία ομπρέλα και να κοιτώ την ώρα στον Big Ben.Τόσοι προορισμοί και τόσα να μάθεις μέσα σε μία τόσο μικρή ζωή με τόσες υποχρεώσεις.Αν έχετε χρήματα πρέπει να σταματήσετε να είστε υλιστές, μείνετε στην ουσία. Ένα ταξίδι είναι μία στιγμή από εκείνες που σκέφτεσαι στα 50-60 και δεν ξεχνάς. Ένα αντικείμενο όμως δεν παύει να είναι μόνο μία στιγμιαία απόλαυση. Ζηλεύω τους ανθρώπους που μπορούν ανά πάσα στιγμή να φεύγουν σε άλλες χώρες, είναι σαν παράλληλα σύμπαντα. Τα πάντα είναι διαφορετικά. Το μοναδικό κοινό είναι ότι αποτελούνται από ανθρώπους που και οι ίδιοι διαφέρουν από εσένα. 

 
Με τα ταξίδια γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος, μαθαίνεις να ακούς, να ενημερώνεσαι και να αποδέχεσαι το διαφορετικό. Κάποιες φορές να αντικρίζεις το καλύτερο και κάποιες άλλες να μαθαίνεις να εκτιμάς την υπάρχουσα κατάσταση της χώρας σου γιατί άλλοι πολεμούν για μία σταγόνα νερό. Λένε πως η Ελλάδα είναι μία ευλογημένη χώρα. Εγώ δεν θέλω να είμαι τόσο μοιρολάτρης. Αν εμείς δεν κάνουμε κάτι για αυτή και για τους εαυτούς μας τότε θα είμαστε καταδικασμένοι να πηγαίνουμε σε άλλες χώρες και να βλέπουμε την τεράστια διαφορά που υπάρχει στην παιδεία, στην οικονομία, στις εγκαταστάσεις, στις τέχνες, στη «ζωή».
Ολοκληρωμένος είσαι μόνο αν έχεις καλή παρέα και όρεξη για να ταξιδέψεις σε μέρη που χρόνια έπλαθες στο μυαλό σου μα ποτέ δεν είχες δει από κοντά. Τα πάντα μετά σου μοιάζουν διαφορετικά. Αλλιώς τα είχες φανταστεί, καλύτερα χειρότερα δεν σε ενδιαφέρει γιατί είχες την ευκαιρία να τα δεις από κοντά.
 

Ας επιστρέψουμε όμως στη σκληρή πραγματικότητα, επειδή ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να αντικρίζουμε ένα απόγευμα την ρομαντική Βενετία και την επόμενη ημέρα να κάνουμε περίπατο και πικ νικ στο Σέντραλ Παρκ, μπορούμε να βρούμε οικονομικές λύσεις και να ταξιδεύουμε όσο το δυνατό περισσότερο. Βάλτε το στόχο μόνο έτσι θα τα καταφέρετε. Τα ταξίδια δεν είναι μόνο για αυτούς που μπορούν να τα πραγματοποιήσουν αλλά και για αυτούς που θυσιάζουν διάφορα ,πιο ασήμαντα, πράγματα στη ζωή τους μόνο και μόνο για να δουν άγνωστα μέρη που πριν από λίγο καιρό τα έβλεπαν μόνο από την οθόνη του υπολογιστή τους. Αν όντως αυτό που μετράει είναι οι στιγμές, τότε τι προτιμάτε; Ψώνια και καφέδες ή θυσίες για νέα-άγνωστα μέρη που θα σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και πιο ολοκληρωμένους; Αν με ρωτάτε δεν θα απαντήσω. Ο καθένας διαλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις προτεραιότητες που έχει στη ζωή του. 

 Πυθαγόρας Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

 pithagoreiotheorima.blogspot.gr
 fb.com/pages/Πυθαγόρειο-Θεώρημα/180810478744593
 pithagoras_1993 [at] windowslive.com
 

Total
0
Shares
1 comment
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *