TED | Ideas Worth Spreading

Τι κοινό έχει ο Jamie Oliver με τον Bill Gates; Πως μπορεί κανείς να αλλάξει την εκπαίδευση παγκοσμίως αλλά και να μάθει πώς να αναγνωρίζει έναν ψεύτη; Ποια είναι τα προτερήματα των εσωστρεφών ανθρώπων και γιατί εσύ θα πρέπει να χώσεις το κεφάλι σου μέσα στο τουρλού ιδεών που είναι το TED;
Τι κοινό έχει ο Jamie Oliver με τον Bill Gates; Πως μπορεί κανείς να αλλάξει την εκπαίδευση παγκοσμίως αλλά και να μάθει πώς να αναγνωρίζει έναν ψεύτη; Ποια είναι τα προτερήματα των εσωστρεφών ανθρώπων και γιατί εσύ θα πρέπει να χώσεις το κεφάλι σου μέσα στο τουρλού ιδεών που είναι το TED;
 
Του Αλέξανδρου Εμερξεζίδη
twitter: @polaralex
 
Κάθομαι μόνος μου στο δωμάτιο με κλειστή την τηλεόραση, μόνο με ένα μικρό φως αναμμένο. Φοράω ακουστικά που καταλήγουν στο iPad και περιεργάζομαι τα λόγια του Salman Khan, δημιουργού της Khan Academy, ενός από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά πειράματα παγκοσμίως. Νιώθω διάφορα συναισθήματα: Λίγη (υγιή) ζήλια, πολλή περιέργεια, δέος, πάθος. “If this doesn’t blow your mind, then you have no emotion” λέει. Όχι φίλε Khan, έχω αρκετό emotion…
 
Όλα ξεκίνησαν το 1984, όταν ο Richard Saul Wurman οργάνωσε ένα συνέδριο με παρουσιάσεις πρωτοποριακών τεχνολογιών και προϊόντων. Η αλήθεια είναι πως δεν πήγε τέλεια, αφού το ταμείο βγήκε μείον. Δεν τα παράτησε όμως: Έξι χρόνια αργότερα προσπάθησε ξανά, αυτή τη φορά με απόλυτη επιτυχία και από τότε συνεχίζει κάθε χρόνο με περισσότερους ομιλητές, περισσότερους παρευρισκόμενους και περισσότερο πάθος για επαναστατικές ιδέες. Το όνομα αυτού του συνεδρίου: TED.
 
Τι είναι το TED;
Στεγνά και Wikipedιακά, το TED είναι ένα παγκόσμιο συνέδριο με σκοπό να παρουσιάζει “ιδέες που αξίζει να διαδοθούν”. Συνήθως οι ομιλητές ανήκουν στους τομείς των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας, αλλά πολύ συχνά θα δεις ομιλίες για τα θετικά των εσωστρεφών προσωπικοτήτων, για το πως να δέσεις σωστά τα κορδόνια σου (αλήθεια, είναι πολύ ενδιαφέρον) ή ένα μουσικό-επιστημονικό stage show.
Βασικό χαρακτηριστικό των παρουσιάσεων είναι η διάρκειά τους: Καμία δεν κρατάει πάνω από 20 λεπτά – και αυτό είναι ένα επαναστατικό χαρακτηριστικό.
Το μότο του είναι “Ideas Worth Spreading” – τι μπορεί να διαδοθεί πιο εύκολα από 18λεπτα υπερενδιαφέροντα βίντεο; Ίσως η γρίπη ή το καινούριο κομμάτι του Justin Bieber, αλλά σίγουρα τα βίντεο του TED έρχονται πολύ κοντά. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το TED είναι το Twitter των συνεδρίων: Το μικρό πακετάκι που κρύβει ένα πολύτιμο περιεχόμενο.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά η ίδια η διοργανώτρια μη-κερδοσκοπική εταιρεία. Από το 2006 οι καλύτερες ομιλίες του TED βρίσκονται online, δωρεάν και με πολλά πρόσθετα καλούδια όπως απομαγνητοφώνηση της ομιλίας αλλά και υπότιτλους σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Ελληνικών.
 
20 λεπτά καθαρής γνώσης.
«Όταν σου δίνονται 21 λεπτά για να μιλήσεις, τότε 2 εκατομμύρια χρόνια σου φαίνονται σαν πραγματικά πολύς καιρός. Αλλά για την εξέλιξη, 2 εκατομμύρια χρόνια δεν είναι τίποτα».
Χαμογελάω ακούγοντας τον Dan Gilbert να μιλάει για το «Γιατί είμαστε χαρούμενοι». Είμαι στο αμάξι μου και οδηγώ προς Βέροια. Έχω κατεβασμένα στο κινητό μου μερικά από τα δωρεάν βίντεο του TED, έτσι ώστε να μπορώ να μαθαίνω κάτι καινούριο όταν δεν έχω τι να κάνω.
«Ποιοί είναι αυτοί οι χαρακτήρες που είναι τόσο πια ευτυχισμένοι»; Έλα ρε Dan, για πες μου γιατί το είχα απορία. Τα λέει ωραία. Συνδυάζει την επιστήμη με τη ζωή, την μελέτη με λίγο χαβαλέ. Μετά από 20 λεπτά αισθάνομαι λίγο εξυπνότερος. Κλείνω το βίντεο και βάζω λίγο LMFAO στο ράδιο.
 
Το όνομα TED βγαίνει από τα αρχικά των λέξεων Technology, Entertainment, Design. Αυτοί οι τρεις τομείς μαζί με πολλούς άλλους γίνονται το επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια. Λόγω της μεγάλης ζήτησης, προφανώς οι θέσεις των ακροατών είναι περιορισμένες και το κόστος υψηλό. Γι’ αυτόν το λόγο έχουν ακουστεί και μερικές κριτικές απόψεις για τον “ελιτισμό” του TED, αφού, ταυτόχρονα με το υψηλό κόστος, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να λάβει πρώτα πρόσκληση από τη διοργάνωση.
Το TED δικαιολογεί την κατάσταση λέγοντας πως η invitation-only συνθήκη «βοηθάει στο να διατηρείται το επίπεδο υψηλό» αφού οι θέσεις είναι μόνο 1.500 και προσκαλούν «άτομα που έχουν επιδείξει όραμα, μεγαλοφυΐα και θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο». Σχετικά με την τιμή του “εισιτηρίου” που είναι 7.500$, η διοργάνωση αναφέρεται στο τεράστιο κόστος για να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα κινηματογράφησης των εκδηλώσεων, στο κόστος των servers που παρέχουν δεκάδες χιλιάδες βίντεο καθημερινά και στο ότι τελικά, ακόμη κι αν χαμηλώσουν την τιμή δε θα χωράνε πάνω από 1.500 άτομα σε ένα μοναδικό συνέδριο.
Οπότε, τι μπορεί να γίνει για να πραγματοποιηθεί ακόμη περισσότερο ο βασικός στόχος του TED που είναι η «διάδοση των άξιων ιδεών»;
 
Ιδέες που αξίζει να διαδωθούν – στην πόλη σου.
Πέραν από τα αμέτρητα δωρεάν βίντεο που προωθούν τις βασικές του αξίες, το TED δίνει τα δικαιώματα σε ενδιαφερόμενους παγκοσμίως να διοργανώσουν ένα “μικρό” TED στην πόλη τους, το λεγόμενο TEDx, αρκεί να ακολουθήσουν τις επίσημες οδηγίες και πρακτικές του TED, που θα παρέχει υλικό και υποστήριξη στον διοργανωτή.
Φυσικά, η προετοιμασία ενός TEDx event δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό, όμως, δε στάθηκε εμπόδιο στο να συντονιστούν με επιτυχία στην Ελλάδα τα μεγάλα TEDxAthens και TEDxThessaloniki, η μικρότερα όπως το TEDxIoannina. Για αυτούς που ενδιαφέρονται, το επόμενο TEDxThessaloniki θα γίνει στις 12 Μαΐου στον κινηματογράφο Ολύμπιον.
 
Ποια είναι η δική σου ιδέα;
Είναι ωραίο να βλέπεις βιντεάκια στο YouTube, ειδικά με γάτες, αλλά το TED δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Ναι, όταν παρακολουθώ την ομιλία του marketing-guru Seth Godin για τα πράγματα που “δε δουλεύουν” γελάω. Πράγματι, γουστάρω τη Θεσσαλονικιώτικη φάση μου όταν ακούω τον Carl Honore να “επαινεί την βραδύτητα” και βγάζω τον επαναστάτη από μέσα μου βλέποντας τον Derek Sivers να εξηγεί πόσο απλά δημιουργείται ένα “κίνημα”.
Αλήθεια, πωρώνομαι όταν βλέπω τον jazzίστα Herbie Hancock να παίζει live στη σκηνή του TED, αλλά πάνω απ’ όλα εμπνέομαι. Εμπνέομαι, γιατί όταν βλέπω τις ιδέες πίσω από τα πρόσωπα του TED γεμίζω με πάθος για δημιουργία, με θέληση να σηκωθώ από τον φοιτητικό καναπέ-λοβοτομή και να κάνω κι εγώ ένα βήμα για να αλλάξω τον κόσμο προς το καλύτερο.
Μπορεί, λοιπόν, η γρίπη να μεταδίδεται λίγο πιο εύκολα από τις ιδέες, αλλά, τελικά, οι ιδέες είναι αυτές που “σκοτώνουν” τη στασιμότητα. Μην είσαι εσύ αυτός που θα κάνει το εμβόλιο.
 
Για περισσότερα επισκεφθείτε τα: www.ted.com και http://www.tedxthessaloniki.com/.

Total
0
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *