Τελικά το μεγαλύτερο δώρο σου το κάνει η πραγματική φιλία…

Φιλία. Μια λέξη-χίλιες σκέψεις. Με περιτριγυρίζει εδώ και καιρό αυτή η έννοια. Γιατί περί έννοιας πρόκειται. Δεν είναι μια απλή λέξη. Κρύβει ισχυρό και ηχηρό νόημα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι πραγματικά σημαίνει φίλος;

                                                                                                                                         Γράφει ο Βασίλης Θυμιανίδης

Έχετε αναρωτηθεί γιατί έχει τόση μεγάλη σημασία στη ζωή μας;

Μα φυσικά οι λόγοι είναι δεκάδες, αμέτρητοι. Ένας καλός φίλος (σε άλλο άρθρο θα μιλήσουμε για τους τοξικούς φίλους) σε εμψυχώνει και σε εμπνέει να κάνεις πράγματα που δεν θα έκανες ποτέ μόνος σου. Πρώτα απ’ όλα δεν θέλω να ξεχάσω να αναφέρω πως η συνάντηση με έναν πραγματικό φίλο παίρνει τη μορφή επαφής. Δεν μπορεί να είναι μια απλή συνάντηση. Είναι κυρίως επαφή ψυχών. Μια ψυχή σε δύο σώματα.

Θέλετε να τον πείτε κολλητό, θέλετε να τον πείτε φίλο; Πείτε το όπως θέλετε. Το θέμα είναι να το νιώθετε. Γιατί τον πραγματικό φίλο τον νιώθεις. Είναι συναίσθημα και ταυτόχρονα ένστικτο μα πάνω απ’ όλα επιλογή. Τους επιλέγεις τους φίλους και σε επιλέγουν. Επομένως είναι ένα συναίσθημα αμοιβαίο και αμφίδρομο. Δεν υπάρχει άλλη οδός. Από τη στιγμή που τον έχεις συναντήσει, είναι εκεί για εσένα και εσύ για αυτόν. Και αναπτύσσετε μια σχέση αμφίδρομη.


Διάβασε ακόμα : 7 πράγματα που έμαθα για τη φιλία μέχρι τα 25 μου

Ό,τι δίνεις, παίρνεις φίλε μου!

Είναι ίσως ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα μετά από έναν μεγάλο αριθμό άδοξων φιλιών. Οι λεγόμενες λυκοφιλίες. Αυτές που σε αφήνουν στη μέση του δρόμου. Ανήμπορο γιατί έχεις επενδύσει ψυχικά και δεν βρίσκεις ανταπόκριση. Μα, όλα χρειάζονται ανταπόκριση; Όχι, αλλά σε μια πραγματική φιλία η ανταπόκριση και η ανταπόδοση είναι αμοιβαία και συνήθως μονόδρομος. Σε αυτή την περίπτωση το επιχείρημα «Ό,τι δίνεις, παίρνεις» βρίσκει στέρεο έδαφος. Και μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Δεν εμπεριέχει την έννοια του ωφελιμισμού. Δίνεις και προσφέρεις με ανοιχτή καρδιά. Δεν περιμένεις πίσω. Γιατί αν περιμένεις, δεν έχεις βρει πραγματικούς φίλους.

Στην πραγματική φιλία δεν περιμένεις

Στην πραγματική φιλία απευθύνεσαι. Στην πραγματική φιλία κάνεις πραγματικότητα τα όνειρά σου. Στην πραγματική φιλία αγαπάς και ταυτόχρονα αγαπιέσαι.

Και τι έχεις να πεις για την φιλία σε απόσταση;

Η απόσταση σημαίνει τόσο λίγο όταν ο άλλος σημαίνει τόσα πολλά. Όσα χιλιόμετρα και να χωρίζουν δύο ανθρώπους, η μεγαλύτερη απόσταση είναι αυτή του πρώτου βήματος. Και αυτό το πρώτο βήμα το κάνεις χωρίς εγωισμό και ναρκισσιστική διάθεση. Ξέρεις, η φιλία πάντα εξελίσσεται και μαζί με αυτήν, εξελίσσεσαι και εσύ. Και δημιουργείς εκ νέου μια σχέση αγάπης και αλληλοπροσφοράς.

Στην φιλία που σου χτύπησε την πόρτα ή ακόμα και στη φιλία που ακόμα δεν βίωσες και σε αδημονεί καρτερικά…

 

 


Aγαπούσα τις πολύωρες συζητήσεις από μικρό παιδί. Ύστερα μεγάλωσα και αποφάσισα να σπουδάσω πολιτικές επιστήμες. Αφού έμαθα να σκέφτομαι, έστρεψα την προσοχή μου στην επικοινωνία, τα social media και τη δημοσιογραφία. Έτσι προέκυψε και το μεταπτυχιακό στα Digital Media στο τμήμα Δημοσιογραφίας. Αγαπάω τις φρέσκες ιδέες. Είμαι υπέρμαχος της καλής και ποιοτικής φιλίας. Για οποιαδήποτε απορία σας, δίνω όλες τις απαντήσεις στα social. Ραντεβού στα social λοιπόν!

1 Comment

  1. Μαρίνα

    27 Νοεμβρίου 2017 at 10:44 ΜΜ

    Μπράβο Βασίλη, well said !

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *