Τι είναι ο προπονητής υγείας (health coach) και γιατί μπορεί να τον χρειάζεσαι

Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι εμφανίσεις έχουν σημασία. Αμέτρητα εξώφυλλα περιοδικών και social media είναι γεμάτα με εικόνες με τέλεια διαμορφωμένα σώματα, χωρίς κυτταρίτιδα και απαλλαγμένα από ατέλειες και ρυτίδες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δίνει το μήνυμα ότι η εξωτερική εμφάνιση είναι αυτή που μετράει περισσότερο από όλα. Στην πραγματικότητα όμως αυτό που μετράει είναι “το μέσα” το οποίο και συμβάλλει σε ένα υγιές “έξω”.

Και εδώ “επεμβαίνει” ο προπονητής υγείας ή health coach. Αλλά τι ακριβώς είναι ο health coach και γιατί μια συνεργασία μαζί του θα σε βοηθήσει. Να ξεκινήσω λέγοντας ότι εκτός από healh coach είμαι και βιοχημικός. Ξεκίνησα την καριέρα μου ως ερευνήτρια αλλά αποφάσισα να συνδυάσω τις γνώσεις μου στη Βιοχημεία και μετά από επιπλέον εξειδίκευση άρχισα την καριέρα μου στο health coaching.

Θεωρητικά οι περισσότεροι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγειής αλλά λίγοι ξέρουμε πώς να το κάνουν αυτό. Το πρώτο πράγμα που θα σε βοηθήσει ο προπονητής υγείας είναι να θέσεις εφικτούς στόχους και να μετατρέψεις τους στόχους αυτούς σε πράξεις μέσω συγκεκριμένων αλλαγών συμπεριφοράς (behavioural change). Ένας προπονητής υγείας θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα σχέδιο για να ξεκινήσεις να χτίσεις καινούργιες συνήθειες για να φτάσεις τους επιθυμητούς στόχους σου.

Ένας προπονητής υγείας θα σε βοηθήσει να αφαιρέσεις εσφαλμένα εμπόδια που εσύ ο ίδιος έχεις θέσει στον εαυτό σου. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να βελτιώσεις τη διατροφή σου αλλά να πιστεύεις ότι δεν είναι εφικτό γιατί εργάζεσαι πολλές ώρες. Αυτό είναι ένα εσφαλμένο αντιληπτό εμπόδιο. Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται για πολλές ώρες και καταφέρνουν να διατηρούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μέσω ενός καλά οργανωμένου πλάνου διατροφής και μέσω θετικής ψυχολογίας, ένας προπονητής υγείας θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις αυτά τα εμπόδια με υγιείς συνήθειες.

Κάτι που ξεχωρίζει τον προπονητή υγείας είναι ότι “συναντάει” τον πελάτη εκεί που βρίσκεται στη ζωή του. Δεν υπάρχει ένα πλάνο για όλους. Αυτό σημαίνει ότι ο προπονητής υγείας δεν θα πιέσει αμέσως κάποιον που έχει κακές διατροφικές συνήθειες να τις αλλάξει για ένα εξαιρετικά υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις μικρά βήματα ανάλογα με τις ανάγκες σου και τον τρόπο ζωής σου για να χτίσεις υγιείς συνήθειες και να μπορέσεις σιγά-σιγά να αλλάξεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Έτσι θα αρχίσεις να πιστεύεις στον εαυτό σου περοσσότερο και θα έχεις κίνητρα για να πετύχεις τους στόχους σου.

Ο προπονητής υγείας θα χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί σου. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ένα κίνητρο από κάποιον που εμπιστεύονται για να αλλάξουν “κακιές” συνήθειες. Με θετική ενίσχυση όμως θα μπορέσεις να βγεις από τη ζώνη άνεσης σου και να βελτειώσεις τη ζωή σου.

Οι άνθρωποι οι οποίοι παλεύουν να θέσουν ένα στόχο υγείας, συνήθως αντιμετωπίζουν εμπόδια στο να τον πραγματοποιήσουν. Ως εκ τούτου, χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα υγιεινό μενού και ένα πλάνο άσκησης. Ένας προπονητής υγείας θα σε βοηθήσει να αλλάξεις τη σχέση που έχεις με τον εαυτό σου και θα σε μάθει να χρησιμοποείς θετικές λέξεις (positive self talk) και σκέψεις, βοηθώντας σε να συνειδητοποιήσεις την αξία σου και να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου.

 

πηγή:huffpost.gr

Total
3
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *