Τι πρέπει να προσέχουν όσοι αναζητούν εργασία

Ολοένα και πληθαίνουν οι υποψήφιοι που υποβάλλουν βιογραφικά διαδικτυακά τον τελευταίο χρόνο. Η πτωτική πορεία του ποσοστού της ανεργίας (21,7% το Μάιο του 2017, από 23,2% τον Ιανουάριο του 2017 και 23,4% τον Δεκέμβριο του 2016), η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων εργασίας, αλλά και οι προσδοκίες των εργοδοτών για πραγματοποίηση προσλήψεων, που παραμένουν θετικές και για το 2ο εξάμηνο του 2017, δίνουν την αίσθηση ότι όντως υπάρχει «φως στο τούνελ» και ότι ίσως το φαινόμενο του «brain drain» περιοριστεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Kariera.gr, Μαντώ Πατσαούρα, ο υποψήφιος εργαζόμενος θα πρέπει να προσέξει τα εξής:

  • Να διαβάζουν τις αγγελίες των εταιριών στον κλάδο που τους ενδιαφέρει. ώστε να είναι ενήμεροι σχετικά με το τι ζητά η αγορά και να προετοιμάζονται κατάλληλα για τη διεκδίκηση των ευκαιριών απασχόλησης στις οποίες στοχεύουν (μέσω της σωστής διαμόρφωσης του βιογραφικού τους, αλλά και της προετοιμασίας τους για την συνέντευξη που θα ακολουθήσει)
  • Να εντοπίζουν τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης ή εξειδίκευσης που θα διευρύνουν τις επαγγελματικές τους επιλογές και θα αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσληψής τους. Η ενίσχυση της απασχόλησης των υποψηφίων μάλιστα, ειδικά στον χώρο της Πληροφορικής, μέσω της εκπαίδευσής τους στις πιο διαδεδομένες γλώσσες προγραμματισμού που ζητά η αγορά σήμερα και της σύνδεσής τους με εταιρίες του κλάδου που αναζητούν νέα στελέχη, είναι και ο βασικός στόχος της νέας πρωτοβουλίας του kariera.gr, του Coding School.
  •  Να εντοπίζουν τις προσωπικές δεξιότητες στις οποίες δίνουν έμφαση οι εργοδότες (πχ. κριτική σκέψη, ικανότητα επίλυσης περίπλοκων προβλημάτων, δημιουργικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη κλπ) και να αναζητούν τρόπους για να τις ενισχύσουν. Τα hard skills προφανώς δίνουν το εισιτήριο για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας, τα soft skills όμως είναι αυτά που διαφοροποιούν έναν υποψήφιο και εν τέλει δύνανται να εξασφαλίσουν την πρόσληψη. Η σημασία των soft skills μάλιστα είναι ιδιαιτέρως μεγάλη σε μία αγορά εργασίας στην οποία 6 στους 10 εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν τα στελέχη που επιθυμούν, με την έλλειψη των soft skills να αναφέρεται ως ένας από τους βασικούς λόγους για την δυσκολία αυτή.
  • Να δικτυώνονται με στελέχη του κλάδου που τους ενδιαφέρει, μέσω της συμμετοχής τους σε συνέδρια ή κλαδικές εκδηλώσεις, μέσω της διασύνδεσής τους μαζί τους σε online μέσα επαγγελματικής δικτύωσης ή online κλαδικά group, αναζητώντας περισσότερες πληροφορίες, καθοδήγηση, συμβουλές, συστάσεις, αλλά και διεκδικώντας την έκθεσή τους σε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης.
  •  Να αξιοποιούν τις ευκαιρίες απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που προσφέρουν προγράμματα πρακτικής άσκησης, που απευθύνονται ειδικά σε νέους πτυχιούχους, ή δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που στόχο έχουν την στήριξη μακροχρόνια ανέργων, και να εξετάζουν, εφόσον τους ενδιαφέρουν, και άλλες διεξόδους, όπως η επιχειρηματικότητα.

πηγή:fortunegreece.gr


Η συντακτική ομάδα του mycampus.gr ψάχνει για σένα θέματα που...εμπνέουν!