Τι σημαίνει «ιδανική σχέση»;

Τι σημαίνει «ιδανική σχέση» από τη στιγμή που κανένας δεν είναι τέλειος σ’ αυτή τη ζωή;

Τι σημαίνει «ιδανική σχέση» από τη στιγμή που κανένας δεν είναι τέλειος σ’ αυτή τη ζωή; Μια σχέση στην οποία οι άνθρωποι είναι σχετικά ευχαριστημένοι από το τι παίρνει ο ένας από τον άλλον, αυτό σημαίνει ότι νοιάζομαι πραγματικά για το έτερον ήμισυ. Όπως επίσης σε μια «καλή σχέση» δέχεσαι να συμβιβάζεσαι με μερικά στοιχεία του άλλου, στο κάτω- κάτω, εσύ τον επέλεξες αλλιώς… μην τον έπαιρνες!  Οι άνθρωποι σήμερα, δεν είναι έτοιμοι για να δεθούν,  περιμένουν από τον άλλον να είναι τέλειος, την ίδια στιγμή που εκείνοι δεν προσφέρουν τίποτα!

 Υπεύθυνη είναι η μαμά σου

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Μ. Γιωσαφάτ: Η ικανοποίηση σε μια σχέση, είναι ανάλογη με τον πρώτο χρόνο μητέρας-παιδιού, δηλαδή όταν υπάρχει αγάπη στη σχέση μεταξύ τους τότε μπορεί να αναπτυχθεί και έπειτα με τον σύντροφο. Αν όχι, τότε δεν έχει μάθει να αγαπάει και επιλέγει έναν άνθρωπο που είναι σαν τη μητέρα που θα ήθελε να έχει. Ταυτόχρονα αν δεν έχεις πάρει αυτά που πρέπει μικρός, είσαι αχόρταγος, περιμένεις από κάποιον να σε πάει στα ουράνια κι όταν δεν συμβαίνει, απογοητεύεσαι. Η αγάπη στηρίζεται στην ευγνωμοσύνη που αναπτύσσεται γύρω στον όγδοο μήνα στα παιδιά, αν σε έχει αγαπήσει η μάνα σου, αρχίζεις να την αγαπάς κι εσύ και να την αποδέχεσαι, ενώ καταλαβαίνεις ότι δεν είναι τέλεια. Και τότε μπορείς να αγαπήσεις έναν άντρα ή μια γυναίκα με τα ελαττώματά του, επειδή παίρνεις πράγματα. Σε μια σχέση, υπάρχουν τρεις ρόλοι, είσαι και παιδί και ενήλικας: στο κρεβάτι λέμε χαζομάρες, υποκοριστικά, μετά κάνουμε έρωτα σαν ενήλικες, ταξιδεύουμε, μιλάμε, αλλά θέλεις κάποιον να σε φροντίσει, να σε προστατέψει. Υπολογίζουμε ότι το 10-20% των σχέσεων είναι καλές.

Πάντως όσο περίεργο φαίνεται, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το πάθος είναι σημάδι ανωριμότητας, γιατί σημαίνει ότι ένας άνθρωπος είναι ανίκανος να αγαπήσει και αντ’ αυτού πλάθει φανταστικά συναισθήματα.

Το σεξ που σε διεγείρει

Οι άνθρωποι σήμερα επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, είναι πιο ασφαλές να “δοκιμάζουν” νέους συντρόφους παρά να μείνουν σε μια σχέση, αυτό συμβαίνει γιατί το σεξ, – ιδιαίτερα στους νέους- δεν χρησιμοποιείται σαν ευκαιρία για απόλαυσης ή για να αναπτύξουν δεσµό. Αντίθετα είναι σαν  ένα διεγερτικό, για να εξασφαλίσουν για λίγο έκσταση και να γεµίσουν το κενό. ∆εν είμαι κατά της ελευθερίας στο σεξ, αρκεί να µας κάνει πραγματικά να νιώθουμε καλά, γιατί από τη φύση μας το έχουμε ανάγκη. Ταυτόχρονα όµως έχουμε ανάγκη και το δεσµό- κάποιον να µας αγαπά και να τον αγαπάµε.

Remember to

Με όλα τα παραπάνω ένα γενικότερο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε είναι, ότι γυναίκες και άντρες χρειάζεται να καταλάβουν , τα εξής:
  • Μην αρκείστε στην επικοινωνία µέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου. Η επαφή βοηθάει το ζευγάρι να γνωριστεί καλύτερα, να έρθει πιο κοντά και να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα.
  • Μην βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα.
  • Τέλος επειδή κανένας δεν είναι τέλειος –πράγμα που πρέπει να το έχουμε κατά νου-  σκεφτείτε σε ποια θέµατα μπορείτε να συμβιβαστείτε και σε ποια όχι.

Τα πρώτα χρόνια

Τα πρώτα χρόνια της σχέσης, είναι αυτά που δημιουργούν τη δυνατότητα δεσµού και γι’ αυτό πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε σωστά. Κοντολογίς, πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποια πράγματα χρειάζεται να τα θυσιάσουμε για να περνάµε περισσότερο χρόνο µε τον σύντροφό µας, να επικοινωνούμε και να αναπτύξουµε συναισθηματική επαφή. Εξάλλου αυτό είναι που έχουν ανάγκη οι σχέσεις σήμερα, περισσότερο χρόνο, ουσιαστική επικοινωνία και μεγαλύτερη προσπάθεια.

Πάντως οι ψυχολόγοι δίνουν ελπίδες, πιστεύουν πως υπάρχει προοπτική στις σχέσεις. Οι σχέσεις σήµερα είναι πιο ποιοτικές, πιο έντιµες και πιο ειλικρινείς. Παραδόξως,  οι άντρες σήμερα προσπαθούν περισσότερο από ό,τι παλιά. Οι γυναίκες αντίθετα το βάζουν πιο γρήγορα στα πόδια.

Total
3
Shares
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *